Rambøll-chefen hjalp ham ud af alkoholsumpen
I sommeren 1997 ramte civilingeniør Kristian Lund Jepsen bunden med et brag.
Efter tre et halvt år som ædru alkoholiker blev fristelsen til at snuppe en øl for stor. I løbet af mindre end en uge var han atter en gang oppe på et ukontrollabelt alkoholforbrug.
Han var flyttet direkte fra en vellykket udstationering i Qatar til Taiwan, hvor han var udlånt til Ansaldo Vølund i forbindelse med bygningen af et kraftværk. Pludselig befandt han sig mutters alene på et hotelværelse i et ukendt land, og han nåede stort set kun at lande, før det gik galt.
»Flytningen gik meget hurtigt, så jeg fik ikke mig selv med. I Qatar var jeg sammen med folk, jeg kendte. Nu stod jeg helt alene, og i et øjebliks svaghed forsøgte jeg at klare situationen med en øl. Inden længe drak jeg dag og nat, selv om jeg vidste, at det var dumt. Jeg kørte helt ned og kom ikke på job. Jeg var fortvivlet, men fordi jeg tidligere havde haft et voldsomt alkoholmisbrug, fik jeg lynhurtigt abstinenser, som kun alkoholen kunne dæmpe,« siger Kristian Lund Jepsen, som forgæves opsøgte et hospital for at få medicin mod abstinens-kramperne.
Nedturen var total, men den blev også meget kort - ligesom udstationeringen i Taiwan, i øvrigt. Takket være hans daværende afdelingschef, John Sørensen, der i dag er direktør i Rambøll Oil & Gas Danmark, blev der sat en effektiv stopper for misbruget.
På job med funktionspromille
Kristian Lund Jepsen har betalt en høj pris for sin afhængighed af alkohol både privat og karrieremæssigt. Alligevel var det først på hotelværelset i Taiwan, at alvoren gik op for ham.
Han havde ellers fået masser af advarsler fra forskellige arbejdsgivere og var også blevet fyret på grund af druk. I 1989 røg han ud fra et godt job som udviklingschef på en maskinfabrik efter flere advarsler fra ledelsen, som havde forsøgt at hjælpe ham med en ekstern alkoholkonsulent.
»Jeg ville ikke se det selv, så slemt var det jo heller ikke. Jeg bildte mig ind, at det handlede om stress,« siger Kristian Lund Jepsen, som var på flere ophold for at få styr på misbruget.
Selv om den nu 52-årige senior chefkonsulent i Rambøll Oil & Gas havde et årelangt misbrug, er han aldrig mødt fuld på arbejde. Derimod er han ofte kommet med tømmermænd, været syg om mandagen og haft brug for en ekstra uge til at komme sig oven på ferierne, hvor han for alvor drak igennem.
»Der har været perioder, hvor jeg var nødt til at drikke en halv karton rødvin om morgenen for at tage abstinenserne, så jeg kom op på min "funktionspromille". Men jeg har altid kunnet det, jeg skulle. Der er ingen tvivl om, at jeg teknisk set er godt kørende. Der kunne ikke sættes en finger på min faglighed. Til gengæld gik det galt, fordi jeg svigtede aftaler og ikke blev færdig til tiden. Det dur jo ikke, selv om det faglige er i orden,« siger han.
Op om natten for at drikke
Misbruget udviklede sig katastrofalt over en periode på 10 til 15 år. Det begyndte som et almindeligt festforbrug i slutningen af 70?erne og blev gradvist en daglig vane. En form for medicin, som han brugte til at slappe af eller sove på. Efterhånden blev det psykisk svært at klare en dag uden alkohol, og langsomt blev han fysisk afhængig af det. Han begyndte at tage hjem i frokostpausen for at få en øl og stod op om natten for at drikke.
I begyndelsen af 90?erne var han så fysisk afhængig af alkoholen, at han fik kraftige rysteture, hvis ikke han fik sin "funktionspromille", og det blev nødvendigt med medicin og et afrusningsophold for at komme abstinenserne til livs.
Blandt andet som et forsøg på at komme ud af misbruget, sagde han ja til en udstationering i Saudi Arabien i 1991. Her måtte det være muligt at undgå sprutten - men selv i et land med alkoholforbud er det muligt at skaffe drikkevarer. Alkoholen tog overhånd, og hans kone forlod ham med deres toårige søn i 1992.
I 1993 kom han til Rambøll Oil & Gas, hvor han tidligere havde arbejdet.
»Nu er Esbjerg jo ikke så stor, så alle i de kredse kendte til mit problem, så de spurgte, om jeg havde fået styr på det. De ville godt ansætte mig, men var bange for, hvordan det ville gå,« siger Kristian Lund Jepsen.
Og det gik, som de havde frygtet, ikke bare én - men to gange.
Hentet hjem af chefen
Drikkeriet tog magten fra ham i juleferien 93-94. Hans søster og svoger fik ham indlagt på Behandlingscenter Tjele, hvor han kom på Minnesota-kur. Han meddelte arbejdspladsen, hvad der var sket, og regnede med, at nu var den ansættelse slut.
»Det var ikke særlig sjovt, men jeg fik brev tilbage om, at de håbede det bedste, og at jeg måtte komme tilbage, når jeg var klar,« siger Kristian Lund Jepsen, som efter en uges afrusning og fem ugers behandling kunne kalde sig ædru alkoholiker.
Lige til den dag på hotelværelset i Taiwan i 1997, hvor det ramlede for ham igen.
Hans afdelingschef, John Sørensen, og hans nuværende kone, Christiane, anede uråd, da de ikke kunne komme i kontakt med ham. I mellemtiden var kunden mødt op på hotelværelset og havde fået ham indlagt til afrusning på et psykiatrisk hospital, mens chefen og konen fik visum og flybilletter klar.
Få timer før de landede i lufthavnen, blev Kristian Lund Jepsen udskrevet.
»Jeg var smadderbange for, at jeg skulle falde i igen, og jeg var meget lille, da jeg hørte, at John var på vej, for nu kom chefen nok med en fyreseddel. Men så snart den første konfrontation var overstået, var jeg meget glad for, at han var med. Og i stedet for at møde fordømmelse, så mødte jeg en chef, som var ked af det og syntes, det var synd,« siger Kristian Lund Jepsen, som bare havde lyst til at glemme episoden og komme i gang med projektet i Taiwan. Det fik han nu ikke lov til.
»Det ville John slet ikke høre på. "Du skal hjem. Det dur ikke, at du bliver her". Han ville gerne have mig tilbage, men jeg skulle have styr på mig selv først, og derfor kom jeg på et 14-dages "genopfriskningskursus",« siger Kristian Lund Jepsen, som derefter begyndte på halvtid, men snart var tilbage på fuldtid - og ikke har rørt alkohol siden.
Ingen hemmelighed
Han har ikke på noget tidspunkt holdt sin fortid som alkoholiker hemmelig over for kollegerne, selv om det heller ikke er noget, han skilter med.
»De fleste tog venligt imod, da jeg kom tilbage fra behandlingen, men der blev ikke snakket så meget om det. Over tiden har jeg talt om oplevelsen med mange kolleger, men det er mest nogen, som har haft problemet inde på livet.«
Ved at stå frem med sin egen historie, som fik en lykkelig slutning, håber Kristian Lund Jepsen at kunne hjælpe andre til at erkende deres alkoholmisbrug og få dem ud af det.
»Vi er nogle stykker, hvis karriere har taget en anden retning på grund af alkohol, ligesom jeg har set en god kollega fra en tidligere arbejdsplads tage sit eget liv af den grund. Det er meningsløst, når der altid er en udvej, selv om det kan se nok så sort ud.«
Afslør en alkoholiker
Ændringer i adfærd, f.eks. svingende eller haltende arbejdsindsats og mange sygedage - især efter weekend og ferier
Flere pauser og hyppigt fravær i frokostpausen, hvor alkoholikeren er ude for at tanke op
Isolerer sig socialt.
Brug af halspastiller, tyggegummi og stærk barbersprit, som forsøg på at overdøve lugten af alkohol
Svingende humør - fra irritabilitet til store armbevægelser
Stol på din intuition, selv om du ikke har direkte beviser på, at en medarbejder har alkoholproblemer
Dokumentation
