Rambøll bliver rådgiver på irske havvindmøller

31. oktober 2001 kl. 00:00
Første fase af potentiel rekordstor havmøllepark ved Irland under dansk ledelse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Rambøll er i et internationalt udbud blevet valgt til at være rådgiver på første fase af et irsk havvindmølleprojekt, der har potentiale til at blive verdens hidtil største off-shore møllepark. Det samlede projekt omfatter 200 havmøller, der skal stå på rekorddybt vand. Rambøll skal rådgive om den første fase af projektet, som omfatter 15-25 møller. Det påtænkte område ud for kysten er 2 gange 25 kilometer stort.

I første fase skal der installeres 60 megawatt, og hver mølle bliver på mindst 2,5 megawatt.

»Udbudet af selve møllerne er ikke begyndt endnu, men for eksempel tilbyder det amerikanske selskab Enron Energy havvindmøller på over 3 megawatt«, siger afdelingsleder i Rambøll Søren Juel Petersen, som er kisteglad for ordren på både Rambølls og den øvrige danske rådgiver- og vindmøllebranches vegne.

»Samlet set kan projektet komme til at betyde meget for både danske rådgivere og den danske vindmøllebranche. Vindmølleparker rummer store potentialer for Danmark, hvad enten de står på land eller i dybt vand, og vores viden på området er en spændende eksportmulighed«, siger Søren Juel Petersen og oplyser, at for Rambøll betyder ordren rådgivning for "et beløb, der lige når at blive to-cifret".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rådgivningen dækker udførelse af konceptdesign, udbud, kontrahering og tilsyn med opførelse af vindmølleparken.

At installere første fase er budgetteret til 500 mio. kroner, og møllerne ventes at være klar ved slutningen af 2002. Alene første fase gør projektet til en af de største vindmølleparker i Europa.

Projektet, Arklow Bank Wind Park ud for Irlands sydøstlige kyst, er også verdensrekord hvad angår størrelsen af en havmøllepark, som bliver udbudt af en privat investor, nemlig det rent irske selskab Fehily Timoney Gifford, som Rambøll er i et joint venture med. Selve projektet er udviklet af et datterselskab til det irske alternativ energiselskab Eirtricity.

Med i udbuddet var foruden en række danske selskaber også rådgivere fra Storbritannien. Blandt de danske var bl.a. Carl Bro, Techwise (tidl. Elsam Projekt).

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger