Rambøll afkræves 10 mio. kr. i norsk retssag

I vinteren 2014 stod Renovasjonsselskapet for Drammensregionen IKS (RfD) med et stort problem. RfD var ved at få bygget en ny genbrugsstation i Lier uden for Oslo. Budgettet var 66 mio. kr. Men jordarbejdet på grunden var et mudret kaos. Det fortæller det norske medie Teknisk Ukeblad på sin hjemmeside.
RfD var i efteråret 2014 blevet anbefalet at bruge de lerlag, der var i undergrunden, til funderingen af den nye genbrugsstation. Anbefalingen kom fra Rambølls norske selskab.

»Som et sparetiltag anbefalede Rambøll at hæve terrænets niveau på grunden ved at bruge de eksisterende jordmasser i kombination med tilført jord. Man skulle kunne lægge det i lag og få et godt resultat,« fortæller daglig leder i RfD Johan Remmen til Teknisk Ukeblad.

Læs også: Overoptimistiske trafikprognoser koster rådgivere milliarder

Problemet var bare, at arbejdet skulle udføres i vinterhalvåret - og metoden kan kun bruges i sommerperioden mellem maj og september.

Måtte udskifte al jorden

Så efter entreprenøren forgæves havde forsøgt at bruge den anviste metode, måtte man i stedet udskifte al jorden.

»Efter man begyndte at bygge, opdagede man, at det ikke fungerede. Det sank bare sammen, og byggeriet var umuligt at gennemføre, når det var vådt,« forklarer Johan Remmen.

Det gjorde projektet 8 mio. kr. dyrere.

Kræver 10 mio. kroner

Det beløb plus lidt mere vil RfD nu have Rambøll til at betale.

Læs også: »Ikke én har spurgt til de tekniske risici ved LED-lamper«

Rambøll hævder på sin side, at de havde advaret Rfd om, at der ville være en stor risiko ved at bruge metoden om vinteren.

Ifølge RfD har Rambøll imidlertid hverken kunnet fremlægge mødereferater, e-mails eller interne notater, der viser, at rådgiveren gjorde opmærksom på problemet.

»Der er rigtig meget dokumentation i dette projekt, men det fremgår ikke nogen steder, at der skulle være blevet givet nogen advarsel,« siger Johan Remmen til Teknisk Ukeblad.

Rambøll: I har reelt ikke mistet penge

Rambøll ønsker ifølge Teknisk Ukeblad ikke at kommentere sagen, fordi den er på vej i retten. Rådgiveren har imidlertid gjort gældende, at RfD ikke har lidt økonomisk tab, fordi Rambølls første løsning også indebar udskiftning af al jorden. Den delvise udskiftning kom kun på banen, fordi RfD ville spare penge.

Hvem der får ret, bliver afgjort i begyndelsen af februar.