Raketten fløj, styrtede og samlede værdifuld data ind
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. Newsletters and emails from Mediehuset Ingeniøren may contain marketing from marketing partners.

Raketten fløj, styrtede og samlede værdifuld data ind

Så lykkedes det! Copenhagen Suborbitals fik deres raket op at flyve. Rumskibet er fundet i forholdsvis god stand.

Verdens største amatørraket blev i dag sendt op ud for Bornholms Østkyst. Raketbyggerne Copenhagen Suborbitals stod bag den store succesoplevelse.

Raketten vurderes umiddelbart til at være fløjet 2,8 km op og være fløjet i alt 8,5 km, men nu skal der studeres målinger og data fra opsendelsen. Men den fløj mere sidelæns end forventet og røg længere ud end deres program forudsagde, lyder det. Endelig rev en faldskærm sig løs og dalede ensomt ned i havet.

Raketten fløj supersonisk altså overlydshastighed og motoren brændte i 21 sekunder før den blev slukket. Årsagen til at skærmene ikke foldede sig ud er med stor sandsynlighed, at de blev flået i stykker, da de blev udløst i alt for høj hastighed. Normalt skal de udløses lige efter, de når toppunktet af bane, men det skete ikke her. I stedet blev de udløst mens raketten var på vej ned og fløj med en hastighed tæt på supersonisk.

Foto: Per Frost

Læs også: Se billeder fra dagens affyring

Inden affyringen var en realitet forløb nogle minutter med stor nervøsitet idet der efter første forsøg intet hendte. Men en ny countdown startede kort efter, og så kom der fart i raketten.

Jubelbrøl

Ingeniørens mand på stedet, Thomas Djursing, rapporterer, at raketholdet på skibene omkring raketopsendelsen udbrød i et brøl af jubel og gav mange omfavnelser, da raketten var fløjet af sted.

I Tycho Brahe Planetariet i København fulgte 100 medlemmer af støtteforeningen CSS med og her blev der klappet og hujet højlydt.

Raket er fundet

Som nævnt så faldskærmen på raketten ud til at være blevet revet af og det ser ud til at boosteren er væk - der bliver dog fundet dele af den i havoverfladen.

Rumskibet flyder til gengæld i hel tilstand i vandoverfladen og bliver nu bjærget.

Rumskibet er dog smadret i siden, da faldskærmene ikke virkede ordentlig. Rumskibet ramte med en faldskærm foldet lidt ud og klarede derfor turen, men sammenstødet pressede rumskibet flad i den ene side

Det forlyder, at rumskibet er fuld af vand, men øjensynligt har dukken overlevet og kameraet på dukkens hoved er vist blevet taget ud i god tilstand.
Sputnik har det tilsyneladende fint.

Det rapporteres fra skibet, at Kristian von Bengtson nu står med den del i hånden, der ideholder al data fra rumskibet. Den klarede altså turen. Og med disse data kan de ifølge Peter Madsen bygge meget bedre raketter fremover.

Han er utrolig imponeret over den måde raketten steg på helt jævnt med en flamme helt ren efter sig.

Der bliver nu drukket fuldt fortjent champagne i bådene. Alle sætter nu kursen mod Nexø, hvor de vil ankomme i samlet flok om nogle timer.

Mere end 25.000 fra hele verden fulgte Ing.dk's livedækning af opsendelsen.

Peter Madsen og Kristan von Bengtson fortæller:
"Raketten fløj supersonisk, altså overlydshastighed og motoren brændte i 21 sekunder før den blev slukket. Årsagen til at skærmene ikke foldede sig ud er med stor sandsynlighed, at de blev flået i stykker, da de blev udløst i alt for høj hastighed. Normalt skal de udløses lige efter de når toppunktet af sin bane og det skete ikke her. I stedet blev de udløst mens raketten var på vej ned og fløj tæt på supersonisk."

Kommentarer (8)

Udover Planetariet i København, så var Steno Museet i Aarhus vært for den jyske Mission Control. Her var 40 medlemmer dukket op.

På et tidspunkt havde webcam'et i Aarhus 8000 seere fra hele verden fordi Engadget pludselig linkede til det.

Mange hilsner
Martin Højriis
Mission Controller, Aarhus

  • 0
  • 0

Seneste meldinger (via TV2 News) går på at raketten nåede 8.5 km efter at boosteren blev slukket i ca. 2 km højde.

Boosteren vlev slukket da kursen ikke var optimal.Raketten nåede Højere

  • 0
  • 0