Raketmand død: Kollision med stige ødelagde faldskærm

Illustration: Justin Chapman/Twitter

Efter flere ellers succesrige opsendelser af sig selv med sine hjemmebyggede dampdrevne raketter omkom Mike Huges i weekenden.

Hans tredje opsendelse blev den sidste, da han styrtede ned ved Barstow i Californien under optagelser til dokumentarserien 'Hjemmegjorte amatørastronauter' for Science Channel.

En videooptagelse fra opsendelsen viser tydeligt, hvordan en af rakettens tre faldskærme bliver udløst og revet af raketten, kort efter at den har forladt rampen. Årsagen skal, ifølge freelancejournalist Justin Chapman, der var til stede under opsendelsen, findes i, at Mike Huges og hans team havde bygget en slags stige i metal omkring raketten og dens affyringsrampe, så Mike Huges nemmere kunne kravle ind i raketten.

Da raketten tændte, ramte den ind i stigen:

»Den rev en af faldskærmsbeholderne af, som fik skærmen til at folde sig ud og blive fanget i rakettens udstødning. Det fik på en måde raketten til at komme en smule ud af kurs,« fortæller han til New York Public Radio.

I de følgende sekunder kunne de 60 tilstedeværende tilskuere se, hvordan raketten fortsatte i en bue opad for til sidst at slukke og vende tilbage til Jorden og knuses mod ørkensandet. Kort efter blev Mike Huges erklæret død af redningsfolk fra de lokale myndigheder.

Huges nåede 571 meter i 2018

Mike Huges, også kendt som Mad Mike, var kendt for at fremstille simple dampdrevne raketter, der virker ved at tryksætte vand i metalbeholdere og varme det op for så at sende det ud gennem rakettens dyse.

Dampraketterne har vist sig gode til at sende Mike Huges på to andre ture i sin raket. En af turene foregik i 2018, hvor han nåede en højde af 571 meter og en hastighed på 563 km/t.

Begge opsendelser gav raketbyggeren skader efterfølgende, også selvom Mike Huges havde designet et særligt sæde og en stødabsorberende næsekappe til at tage trykket, når hans kapsel landede. Det skete nemlig med ham hængende i sine seler og ansigtet mod jorden.

Ville overgå Evel Knievel

Mike Huges er verdenskendt for sine udtalelser om, at Jorden er flad, og for sine forsøg på at overgå sig selv og andre i halsbrækkende stunts som hop med limousiner.

Mike Huges havde håb om at blive verdens største vovehals, og det krævede ambitioner, der var større og vildere end vovehalsenes uofficielle konge, Evel Knievel, der netop var ved at dø i et forsøg på at skyde sig tværs over Snake River i Idaho i 1974 i en raket.

Også Evel Knivels faldskærm foldede sig ud alt for tidligt, men i modsætning til Mike Huges' blev den ikke blæst af, og Evel Knievel overlevede sit vovestykke:

Emner : Raketter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Godt spørgsmål, som jeg også stiller mig selv. Det er utrolig småt med informationer på nuværende tispunkt, så det er svært at svare på, og "normalt" udløser han en ekstra faldskærm kort inden han lander, men det skete jo ikke her.

 • 2
 • 0

Et anerkendende nik herfra.

Manden var lidt af en original, men hvor er det dog dejligt at se nogen sætte spørgsmålstegn ved om det vi læser læser og høre og bliver undervist om fra vi er børn til de fine titler mange mennesker har i vore dage frem for bare at sluge altid råt. Man glemmer at fortælle folk i vor skole system at den viden man lære dem er grundlæggende og fundamentet hvorfra de selv skal tage afsæt og gøre deres egne erfaringer og suge viden til sig. ;-) Eks kan det godt være man er faglært eller har en fin phd uddannelse, men derfra udvikler man sig jo resten af livet og der er stor forskel på en med erfaring og en som kommer direkte fra skole systemet.

Derved ment det er berigende at en person gør sig sine egne erfaringer frem for bare at acceptere at sådan er tingene. Det er jo ved at lege/eksperimentere/analysere og livserfaring at menneskeheden har udviklet sig og åbner man en historie bog så vil man jo også se at en del videnskabsfolk igennem tiden jo er kommet galt afsted med at sige jorden er rund fordi det var af den gængse opfattelse for århundrede siden at den var flad. Eller for den sags skyld mandre andre opdagelser som man ikke troede på.

Ganske vidst vil jeg mene at det med at hævde jorden er flad her i år 2020 er noget op af bakke da der er så meget dokumentation for det modsatte incl. live video fra ISS rumstationen og billeder taget fra månen af jorden i 60 erne osv. video fra fly osv. Og det ville faktisk have været billigere for den omtalte vovehals/forsker hvis han havde købt sig en tur med en Russisk jetjager og var fløjet så højt op som muligt eks 20-22km højde frem for at bygge sin egen lille bitte raket. https://youtu.be/sK2Y3S_nkLE?t=28

Men han troede på tingene og lærte nok en masse undervejs incl. at bygge en primitv raket som trods alt faktisk kunne flyve 571m og lande igen ( 2018 ) også iselv om han kom til skade me ryggen da han landede. Raket fløj faktisk ret godt og stabilt lige bortset fra det mishap hvor faldskærm fik raket til at skifte kurs ved opsendelse. Jeg mener iøvrigt der var forbud imod han måtte affyre sin raket før i tiden, nok primært fordi man mente han ville slå sig selv ihjel.. ( hvilket skete et her i 2020 ).

 • 5
 • 12

Jeg læste netop på en engelsksproget avis, at dét med at han troede jorden var flad, erkendte han selv i et interview var et PR-stunt, fordi det gav ham en masse omtale. Hans egentlige mission var at inspirrere folk til at gøre noget ekstraordinært med deres liv - og dét er jo smukt.

 • 10
 • 0

Var Mike’s relation til Flat Earth mest prosaisk- i og med han fik penge fra dem - og på den måde havde hjælp til at funde sit projekt.

Af helt indlysende årsager var hans ambitionsniveau mht højde jo langt under et almindeligt rutefly.

 • 12
 • 0

Manden var lidt af en original, men hvor er det dog dejligt at se nogen sætte spørgsmålstegn ved om det vi læser læser og høre og bliver undervist om fra vi er børn til de fine titler mange mennesker har i vore dage frem for bare at sluge altid råt.

Men, hvis/når man så finder ud af, at det man læste var rigtigt nok, er man så indstillet på at ændre mening?

Har man så stillet spørgsmålstegnet med den rette motivation, altså for at finde sandheden, eller var det for at have ret og at føle sig speciel?

Er man villig til at udføre gode eksperimenter, der hårdt og brutalt modbeviser din hypotese?

 • 8
 • 0

Ganske vidst vil jeg mene at det med at hævde jorden er flad her i år 2020 er noget op af bakke da der er så meget dokumentation for det modsatte incl. live video fra ISS rumstationen og billeder taget fra månen af jorden i 60 erne osv. video fra fly osv.

Det er overhovedet ikke op af bakke for fladjords tåberne. Du må huske på, at deres identitet som fladjords tåber er en meget vigtig del af deres selvbillede, og dermed langt vigtigere end alle objektive observationer du på nogen kan diske op med. Det hjælper jo også, at de bevidst holder sig i et ekkokammer, hvor de aldrig hører andet end folk, der giver dem ret. Og så er det jo sådan, at alt der taler imod, altid kan affærdiges som løgn og konspiration.

Så jo, det er også idag let at holde fast i ligegyldigt hvor tåbeligt og virkeligshedsforstyrret verdensbillede man måtte ønske. Man skulle måske endda sige, at det er specielt let idag, da internettet gør, at man kan holde sig til at være i kontakt med en kreds af ligesindede.

Egentlig tror jeg godt, at du kan bringe en fladjords tåbe i tvivl, hvis du får ham på egen hånd i tilstrækkelig lang tid. På samme måde som man afprogrammere folk fra (andre) religiøse sekter.

 • 7
 • 2

Det er overhovedet ikke op af bakke for fladjords tåberne. Du må huske på, at deres identitet som fladjords tåber er en meget vigtig del af deres selvbillede, og dermed langt vigtigere end alle objektive observationer du på nogen kan diske op med.

Jeg tror ikke, du skal se bort fra at den absolutte hovedpart af fladjordstosserne ikke rent faktisk tror, jorden er flad. De er i gamet af trolling årsager - og hver gang vi forholder os til dem, vinder de.

 • 8
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten