Raketmadsens Støtteforening vil opløse sig selv: Drømmen er bristet
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Raketmadsens Støtteforening vil opløse sig selv: Drømmen er bristet

Platformen vakler under Raketmadsens Rumlaboratorium ApS, hvor man snart bliver nødt til at træffe en beslutning om fremtiden. Illustration: Hanne Kokkegård

De seneste tre år har Raketmadsens Rumlaboratorium, RML, fået omkring 300.000 kroner til hjælp til opsendelser, materialer og husleje fra Raketmadsens Støtteforening. Men nu er det formentlig slut.

I aftes besluttede den samlede bestyrelse at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling i slutningen af september med henblik på at lukke og opløse støttegruppen, fortæller den afgående formand Frederik Just til Ingeniøren.

»Forklaringen er de meget dramatiske begivenheder, hvor vi pludselig har set et andet ansigt af Peter Madsen, end vi havde forestillet nogensinde at se. Det er uendelig trist, og det gør, at vi totalt har mistet gejsten og troen på projektet. Drømmen er bristet,« siger Frederik Just til Ingeniøren.

RML opfordrer til at stoppe betalingerne

Meldingen kommer også efter, at RML’s flight director, Christoffer Meyer, tidligere på aftenen meddelte støtteforeningen, at dét set med hans øjne ikke længere gav mening, at foreningen opkræver kontingent af dets medlemmer.

Da det i mandags kom frem, at Peter Madsen havde erkendt at have skaffet sig af med liget af den svenske journalist, Kim Wall, et ukendt sted i Køge Bugt, meddelte Frederik Just, at han trak sig som formand for støtteforeningen.

Nu tager bestyrelsen altså skridtet fuldt ud og anbefaler de cirka 180 medlemmer at lukke foreningen i stedet for kun at finde en ny formand. I forvejen har flere medlemmer meldt sig ud de seneste dage.

»Hvis støtteforeningen skal fortsætte, vil det kræve valg af en helt ny bestyrelse, og det har jeg meget svært ved at se kunne ske,« siger Frederik Just.

Flight director: Svært at se RML fortsætte

Hos RML bekræfter Christoffer Meyer beskeden til støtteforeningen.

Læs også: Status fra rumlaboratoriet: Næppe nogen launch i år

»Jeg synes ikke, at der er nogen grund til, at man fortsætter indbetalingen af penge til Raketmadsens Støttegruppe, for jeg kan ikke se, hvad det er, de ville skulle støtte op omkring over en længere periode,« forklarer han til Ingeniøren.

»For mig at se er det svært at se, at RML kan fortsætte på baggrund af, hvad der er sket i denne her sag og uden Peter Madsen. Der er ikke nogen, der vil associeres med Peter Madsen med den viden, vi har fået over de seneste dage,« siger Christoffer Meyer.

Han kan ikke forestille sig, at RML kommer til at lave en raketopsendelse. Så spørgsmålet er, om det så om kort tid er helt slut med de raketinitiativer, som har fundet sted under RML?

»Det håber jeg ikke, for jeg synes, at der rigtig mange gode mennesker i RML-regi, så forhåbentligt betyder det her ikke, at det hele glider fra hinanden. Kunne jeg forestille mig, at der rejser sig en Fugl Fønix ud af asken, eller der sker noget andet på kort eller længere sigt? Ja, det kan der måske godt ske,« siger Christoffer Meyer uden at ville komme nærmere ind på mulighederne.

RML’s ejer er klar til at hjælpe

Ingeniøren har været i kontakt med det selskab, der ejer 75 procent af Raketmadsens Rumlaboratorium ApS, Georg Poul Artmann Holding ApS.

Selskabet støttede oprindeligt Copenhagen Suborbitals, og fulgte senere med over i Raketmadsens Rumlaboratorium ApS, da Peter Madsen og Copenhagen Subortitals splittede op og skød oprindeligt 250.000 kroner ind i RML.

Her ser man tiden an, lyder det i en kommentar:

»Vi hylder hele raketmiljøet i Danmark, og vi føler med alle i denne tragedie. Vi ønsker, at raketarbejdet kan fortsætte, for der er en masse mennesker, der vil det her så meget og som brænder for det. Så kan vi på en eller andet måde hjælpe til, at arbejdet fortsætter, vil vi se konstruktivt på det.«

Sponsor: RML blev sænket i Køge Bugt

Udover ejerne af ApS-selskabet har RML to sponsorer. Hos den ene sponsor, selskabet Wismann Property Consult A/S, ser man også tiden an. Her besluttede ejeren, Lars Wismann, så sent som i juni at donere 25.000 kroner til RML, og sponsoratet løber et år.

Lars Wismann havde besøgt værkstedet på Refshaleøen i foråret, hvor han var blevet meget begejstret over, at RML tog ingeniørstuderende under dets vinger, inspirerede dem og lod dem lave projektopgaver sammen med raketbyggerne.

Derfor vil det være utrolig ærgerligt, hvis raketmiljøet omkring RML går tabt. Men Lars Wismann spår ikke RML mange chancer for en fremtid i Peter Madsens skygge. Det vil i hvert fald kræve en ny tilgang til raketbyggeriet:

»Jeg er overbevist om, at Raketmadsens Rumlaboratorium så at sige blev sænket nede i Køge Bugt. Peter Madsen har fået meget dårlig omtale. Og det værste er, at han har sagt, at han har begravet journalisten til søs. Så Peter Madsen er færdig, uanset hvordan retssagen ender,« mener Lars Wismann og pointerer, at Peter Madsen er uskyldig, indtil domstolen har sagt andet.

Jeg forstår dem godt. Drømmen er brast, og de er jo kun mennesker. Hvis formanden og bestyrelsen ikke selv havde truffet beslutningen, var der nok ikke mange tilbageværende medlemmer i september.

Hvad angår RML, håber jeg at resten af pionererne fortsætter andetsteds, når de har sundet sig. Alt andet ville være synd for fremtiden af Danmarks private rumprogram.

  • 43
  • 0

Med det nylige DNA-match er det vidst sikkert at sige at Raket-Madsen er færdig - i alle sammenhænge.

Synd at det skulle gå ud over RML og alle dem der har lagt et kæmpe arbejde i projektet.

  • 28
  • 1

Lad venligst være med at kommenter på Støtteforeningens Facebook side.
Kommentarer vil blive fjernet.
Jf siden vil medlemmer blive indkaldt via mail til ekstraordinær generalforsamling med henblik på opløsning af Støtte foreningen jf foreningens vedtægter.
Der vil IKKE komme nye opslag på Facebook siden.
Når generalforsamlingen er overstået vil siden blive fjernet.

  • 16
  • 3