Raketmadsen efter raketstrid: Vi bruger området i Østersøen
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Raketmadsen efter raketstrid: Vi bruger området i Østersøen

Raket-Madsens Rumlaboratorium skal opsende to raketter af den nye rakettype - Flight Alpha - der vises på billedet. Raketten måler 8,4 meter. Billedet er fra tidligere på sommeren, hvor den endnu ikke var malet. Illustration: Peter Madsen - Raket-Madsens Rumlaboratorium

Tvisten om sammenfaldende datoer for raketopsendelser ser umiddelbart ud til at være løst.

Både Copenhagen Suborbital og Raket-Madsens Rumlaboratorium har ganske vist booket sig ind på raketopsendelser samme dage og samme sted i et havområde ud for Nexø – weekenderne den 26.-27. august og 2.-3. september.

Men i den seneste blog fra Copenhagen Suborbital skriver formanden, Kristian Sørensen, at man har opgivet at opsende samme dag som Raket-Madsen, ligesom man heller ikke vil være til stede i Nexø Havn samtidigt med konkurrenten.

Vil ikke risikere dårlig pressedækning

Begrundelsen er, at det kunne »forplumre« historien om, hvordan CS »udvikler, bygger, tester og opsender raketter«. Ligesom eventuelt hastværk ville risikere at ødelægge 1-2 års udviklingsarbejde.

Læs også: Trængsel og alarm

»Hvis der så kommer pressebilleder med både CS og RML på, vil det ’stærkt forøge forvekslingerne både ifbm. årets opsendelser og årets raketter, men så sandeligt også i mange år fremover. Pressefotos, historier og film lever længe på nettet,« som CS formanden skriver i blogindlægget. Han skriver endvidere:

»CS vil gerne holde historien om hvad CS laver, hvorfor CS laver det og hvordan CS laver det klar og let at formidle. Det vil en opsendelse samme dag og samme sted som RML Aps forplumre.«

’Vi kigger pt. intenst på alternative opsendelsesdatoer’, skriver Kristian Sørensen i bloggen.

Fare for at spilde to års udviklingsarbejde

Samtidig risikerer man ved en eventuel opsendelse samme dag også, at data går tabt, fordi tiden bliver knap. Alene sejltiden ud til selve opsendelsesstedet tager fire timer fra Nexø Havn, det tager lang tid at samle raketten, det tager lang tid at vente på, at fly og skibe kommer ud af området, og det tager lang tid at samle raketten op igen fra havet og sejle hjem igen.

Læs også: Danske raketbyggere i dobbeltbooking: Hvem skal skyde først?

»Og så er dagen næsten gået. Og hvis to hold skal nå det samme dag, bliver det forjaget, der er øget risiko for fejl, og så får man ikke noget godt resultat med hjem. Så spilder vi 1-2 års udviklingsarbejde bare for at skulle gøre det samme dag. Det er dybt uansvarligt. Det vil vi ikke kunne forsvare hverken for os selv eller dem, der betaler gildet,« siger Kristian Sørensen til Ingeniøren.

Som læserne formentlig er klar over, er de to rumaktører ikke på talefod. Peter Madsen stiftede oprindeligt CS, men måtte forlade foreningen i 2014 på grund af voldsomme uoverensstemmelser, hvorefter han stiftede RML.

»Jeg tror også, at vi ville sige nej, hvis det var en anden (end Peter Madsen, red.). Raketopsendelse samme dag ville jo også kræve et meget intimt samarbejde. Og det er forhistorien med Peter Madsen absolut ikke til», siger Kristian Sørensen.

Raketmadsen: En sund beslutning

Det passer Peter Madsen fra Raket-Madsens Rumlaboratorium rigtig godt, fortæller han til Ingeniøren:

»Jeg er rigtig glad for det og synes, at det er en sund beslutning, at vi ikke skal stå op af hinanden. Det giver jo mig meget bedre rum, jeg behøver ikke arbejde hurtigere end jeg har lyst til. Vi får bedre plads i tid og rum, hvis der ikke er en CS opsendelse samtidigt.«

Læs også: Raket-dobbeltbooking: Begge aktører har fået ’grønt’ lys til opsendelse samme dag

Han mener samtidigt, at han får råderet over begge weekender. Søfartsstyrelsen har nemlig lige givet grønt lys sejladssikkerhedsmæssigt til raketaktørernes opsendelser i de to weekender.

»Så CS’ beslutning betyder, at vi (RML, red.) bruger området den 26.-27. august og 2.-3. september. Det vil sige, at CS har valgt at træde tilbage fra begge vinduer, fordi de ikke vil være samme sted som os,« siger Peter Madsen.

Alene tilstedeværelsen i Nexø vil blokere for CS

For selv hvis det ustadige sommervejr arter sig, og det er muligt at opsende den første af RML’s to raketter lørdag den 26. august, vil SC jo formentlig være nødt til at befinde sig i Nexø Havn den lørdag for at gøre raketten klar til næste dag.

Det afviser CS jo selv på grund af risikoen for at forplumre historien.

Så hvis den første weekend går til på grund af dårligt vejr, eller der på dagen opstår tekniske fejl med mere, vil RML også udsætte opsendelsen til næste weekend. Og CS vil ikke kunne nå frem og benytte weekenden.

CS: 26. august er stadig i spil

Der kan selvfølgelig opstå problemer for Raket-Madsens Rumlaboratorium, så man ikke bliver klar til den 26. august med reservedagen den 27. samt weekenden efter - og måske endda ved det på forhånd. Og så er situationen en anden.

Læs også: Når vi det, flyver Alpha i år ? Status hos Raketmadsen...

Hos CS mener man bestemt heller ikke, at man har droppet de weekender. Meldingen er blot, at man ikke vil være der samtidigt med RML.

»Vi har absolut ikke opgivet den 26. august. Datoen er stadig i spil. Men vi kan forstå, at det er strid om den dato, selv om vi synes, at vi har booket den i god tid,« siger Kristian Sørensen.

»Vi skal under alle omstændigheder kigge efter nye datoer, fordi vejret er så lumsk i øjeblikket, så vi skal have så mange datoer som muligt i spil. Det er en proces, der har kørt hele tiden. Så vi må se, hvad vi kan finde og klemme ind mellem Nato-øvelser til søs i samme område,« siger han.

Men hvis Peter Madsen vil opsende sin raket den dag, trækker I jer?

»Lad den situation opstå, så kigger vi på det. Vi har stadig booket dagen, og mener at den dag er god for os. Lad os nu se, hvordan det spænder af. Men vi kan ikke sende op samme dag,« siger Kristian Sørensen.

REDAKTIONELT:
Efter samtale med Peter Madsen har vi valgt at ændre rubrikken på denne historie fra Raketmadsen efter raketstrid: Nu har jeg frit spil i Østersøen er ændret til Raketmadsen efter raketstrid: Vi bruger området i Østersøen.
Peter Madsen har ikke brugt ordene frit spil under vores interviews. Rubrikken er ment som dækkende for hans holdning, men det kan tolkes som om, han har brugt netop disse ord.

Kære alle

Der er mange følelser i hele historien om sommerens imponerende raketindsats. Og mange mennesker har deres hjerteblod i sagen. Derfor er der konstant overhængende risiko for verbale slagsmål. Det gælder på blogs såvel som i kommentartrådene under vores nyhedsmæssige dækning.
Jeg vil derfor appellere til alle om at holde den gode tone, som det er angivet i vores retningslinjer. Ellers bliver jeg nødt til at fjerne så mange indlæg, at det gør tråden usammenhængende. Faktisk har jeg allerede fjernet en hel del.

Venligst Henrik Heide
Webredaktør

  • 17
  • 8