Raketbyggerne har kun penge til huslejen resten af året
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Raketbyggerne har kun penge til huslejen resten af året

Pengekassen bugner ikke ligefrem hos de danske rumpionerer, der ellers blev landskendte i forbindelse med det fejlslagne opsendelsesforsøg ud for Bornholm i begyndelsen af september.

»Når de sidste regninger fra HEAT 1X-forsøget er betalt, har vi meget tæt på 50.000 kr. at rutte med. Huslejen for HAB på Refshaleøen er 15.000 pr måned,« fortæller Peter Madsen fra Copenhagen Suborbitals og fortsætter:

»Så vi har pt. råd til husleje frem til nytår. Og vi har en del ting, vi skal bruge penge på - for eksempel motorer i Sputnik. Vi planlægger også en serie ekstra rakettest i mindre skala og produktionen af en HATV med aktiv styring. Men der kommer nok noget ind hen ad vejen.«

Læs også: Se den danske rumraket blive søsat

Han mener dog ikke, at projektet er i store økonomiske problemer.

»Så længe CS fortsat kan interessere folk har vi ikke nogen store problemer - men det er meget vigtigt for os at få HEAT 1X i luften næste gang. Vi kan ikke tage det næste skridt uden at have gennemført en nogenlunde fornuftig opsendelse af 1X.«

Det beløb, der blev 'tabt' ved opsendelsesforsøget var dog ikke stort. Der gik 26.000 kr. plus moms til LOX og helium og ca. 6.000 kr. til leje af tankene. Og så faldt der et highspeed kamera til 4.500 kr. i vandet.

'Et billigt rumprogram', som det lyder fra Peter Madsen.

200.000 kr. fra læserarrangementer

Det, der har battet økonomisk, for Copenhagen Suborbitals har været læserarrangementerne, der er blevet stablet på benene i samarbejde med Ing.dk. De ca. 200.000 kr., der samlet er kommet ind ved de tre arrangementer, har faktisk udgjort over halvdelen af CS materialebudget.

»Støtten fra Ing´s læsere har været stor og vigtig for CS. Primært har de tre læserarrangementer med statiske tests og søsætningen af Sputnik betydet, at vi har kunnet betale husleje og indkøbe materialer til projektet,« fortæller Peter Madsen.

Han erkender, at det sidste arrangement inden opsendelsesforsøget var meget vigtigt.

»Nogle uger før opsendelsen var vi meget tæt på at nå bunden i pengekassen - men søsætningsarrangementet reddede os på stregen. Var der kommet færre til det, kunne vi godt have fået et alvorligt problem.«

Der deltog ca. 200 læsere ved arrangementet, hvor Sputnik med raketten blev søsat. Ved de foregående motortest kom der ca. 500 og 250 deltagere.

Men nej tak til Red Bull

I det hele taget har Ing.dk's læsere været afgørende for projektet.

»Vi må erkende, at vi har finansieret opbygningen af alle de tunge, dyre dele af vores opsendelsessystem gennem interessen fra Ing.dk-læsere.«

Individuelle sponsorer fra hele verden og virksomhedssponsorater i form af ting betyder også en vigtig del, påpeger Peter Madsen dog og understreger, at den helt specielle ting ved CS er, at byrderne er fordelt på rigtigt mange sponsorer. Det betyder, at projektet faktisk har venner fra Lem i Vestjylland til Nexø på Bornholm.

Han er dog ikke interesseret i at have en stor sponsor som eksempelvis Red Bull, for hvad nu hvis de vil ændre på eller have indflydelse på CS's måde at fungere på.

»Nogen kroner koster mange kroner pr. krone. Hellere folkeeje end 'copyrigth big mulitinational corporation',« som han formulerer det.

Ikke flere oplagte arrangementer

Der er dog udfordringer i at skaffe penge til resten af arbejdet.

»Mulighederne for arrangementer, som de meget velbesøgte statiske tests, bliver få i fremtiden, hvor det allermeste foregår langt ud på vandet og derfor ikke er publikumsvenligt. Vi skal derfor tænke grundigt over, hvordan vi i fremtiden kan inddrage vores venner - og samtidig gøre det på en måde der tilfredsstiller både sikkerhedsmæssige og praktiske krav,« forklarer Peter Madsen.

Kunne man for eksempel give mulighed for at følge en opsendelse på første parket ville det være oplagt at gøre det på samme måde som med de statiske test. Problemet er basalt det, at vejret styrer - og det derfor er ret svært at sige nøjagtigt, hvornår en opsendelse sker, påpeger han.

»Jeg lægger meget vægt på at det at støtte CS skal være et 'give and take' - som for eksempel at tage ud og se en statisk rakettest - og få en oplevelse og en indlevelse - og så belønne projektet med 200 kr. til brændstof. Det kan vi godt være bekendt,« siger Peter Madsen og fortsætter:

»Interessen for særligt den første opsendelse har overrasket mig - men som et 'offentligt' projekt uden skattekroner er det afgørende vigtigt at give igen til alle de, der har givet en hånd. Så det gør vi fortsat.«

Gode råd gør også en forskel

Ing.dk's læsere hjælper langt fra kun ved at sætte penge ind på projektets konto, understreger Peter Madsen.

»Den tekniske ping - pong på debatten betyder altså mere end man måske lige skulle have troet. Pt. overvejes designændringer på Sputnik - og det påvirkes både af katamaransejlere på ing.dk og af skibsteknikere fra Lindø. Selvom det ikke er alt, der er guld, så kommer der altså nu og da en øjenåbner den vej. Det er en meget positiv oplevelse,« fortæller Peter Madsen og slutter:

»Copenhagen Suborbitals er i høj grad et fænomen der lever af, på og med danske ingeniører på Ing.dk.«

Læs debatten om Sputniks design her.

Den slags åbenhed omkring konkrete udgifter og indtægter giver mig lyst til at spytte lidt mere i kassen.

Har det været overvejet at lave en decideret støtteforening?
Hvis fx 200 mand er villige til at betale 100 kr/md (over PBS for guds skyld), så er huslejen hjemme.. 500 mand er nok til at ansætte en fuldtids projektleder/administrator eller en smed..

  • 0
  • 0

Ja - ved godt det er et fy-ord, men ikke desto mindre så er der jo mange der laver facebook grupper for deres syge kanariefugle der absolut skal opereres på et hospital i USA for at overleve.

Jeg har kun fulgt med via Ing.dk's udemærkede dækning, så jeg ved ikke om der er en donationsknap på hjemmesiden. Mener at PayPal har en sådan som er billig i drift (hvis ikke gratis).

Få det to ovennævnte ting sat på hjemmeside m.v. og fortæl så til dagspressen og DR/TV2 at I mangler lidt penge, så er jeg sikker på at I hurtigt får en god respons.

Altså - skab kanaler til indsamling. Vis derefter vejen til potentielle bidragsydere.

Får I tilstrækkelige midler, kan I evt. gøre nogle arrangementer gratis eller invitere skoleklasser m.v. - alt efter hvad der nu kan indpasses i jeres program.

  • 0
  • 0

God idé med en støtteforening.
CS demonstrerer på fineste vis begejstring, eventyrlyst og seriøsitet, grundlaget for al udvikling.
Klø på, vi skal nok bakke jer op!!

  • 0
  • 0