Raketbyggeriet hos RML ligger stille på fjerde uge

5. september 2017 kl. 16:1222
Raketbyggeriet hos RML ligger stille på fjerde uge
Christoffer Meyer er flight director i Raketmadsens Rumlaboratorium ApS. Her står han i værkstedet på Refshaleøen. Illustration: Hanne Kokkegård.
I kulissen er de to ejere i gang med at danne sig et overblik over økonomien, og lejemålet er stadig ikke opsagt. Men ingen vil associeres med Peter Madsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

På dagen, hvor opfinder Peter Madsen fra Raketmadsens Rumlaboratorium ApS fik forlænget sin varetægtsfængsling frem til 5. oktober, sigtet for manddrab efter straffelovens paragraf 237, er der stadig stille på raketværkstedet.

To raketter skulle efter planen have været sendt op i efteråret. På værkstedet ligger de usamlet tilbage.

»Sådan som kortene ligger lige nu, kører vi fortsat på vågeblus. Der er ikke sket noget tiltag i RML-regi. Vi har ikke arbejdet så meget som en time på raketterne siden, Peter Madsen blev anholdt,« siger Christoffer Meyer, flight director i RML, til Ingeniøren.

Han fortæller også, at lejemålet har tre måneders opsigelse, og det er endnu ikke opsagt. Og lige nu er man ved at danne sig et overblik over økonomi med mere i RML.

Uvist hvem der betaler ubådsbjærgningen

Peter Madsen har stået i spidsen for RML og tegnet selskabet i offentligheden, men selskabet er ejet af to investorer, der samarbejder tæt med RML-folkene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: RML’s hovedsponsor klar med fortsat støtte til raketudviklingen

»Det har vist sig at være meget kompliceret af få ryddet op i alle afkroge. Fordi der af naturlige årsager er en masse ting, som Peter Madsen har siddet med alene – og dem skal vi først til at forstå og finde ud af, hvem vi skal snakke med om dem. Vi kommer langsomt, men roligt fremad,« siger Christoffer Meyer.

Oprydningen er blandt andet ekstra kompliceret af, at man reelt ikke ved, om myndighederne vil kræve penge for bjærgningen af ubåden Nautilus, for anklagemyndigheden siger, at undersøgelserne tyder på, at Peter Madsen sænkede ubåden med vilje for at fjerne spor.

Hvis det er tilfældet, vil ejerne potentielt kunne komme til at hænge på udgifterne til bjærgningsarbejdet.

RML’s dage er talte

Som Ingeniøren har skrevet tidligere, synes både sponsorer, investorer og RML-folkene, at det vil være trist, hvis alt det arbejde, der normalt foregår i RML-regi om raketbyggeri og selve miljøet omkring det, går tabt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Raketmadsens Støtteforening vil opløse sig selv: Drømmen er bristet

»Men det er tydeligt for alle, at vi ikke kan fortsætte som RML. Det vil for evigt være associeret med Peter Madsen. Og der kommer meget klare tilkendegivelser fra sponsorer med flere, at dét brand kan man ikke associere sig med. Det har jeg fuld forståelse for. I sidste ende er det dog investorerne, der varetager beslutningen om, hvad der skal ske,« siger Christoffer Meyer.

»Det kommer til at tage tid. Og vi er nødt til først og fremmest at finde ud af, om vi har en mission, om vi har en vision, og om vi har et potentielt forretningsgrundlag,« pointerer Christoffer Meyer.

Som Ingeniøren fortalte for et par uger siden, har bestyrelsen i Raketmadsens Støtteforening indkaldt til ekstraordinær generalforsamling den 30. september med henblik på at opløse foreningen. Den har siden stiftelsen i 2014 sendt omkring 330.000 kroner til RML ApS indsamlet gennem kontingenter og forskellige aktiviteter.

Praktikanter har fundet nye praktikpladser

Hvis flight directoren skal fremhæve en ting, som han er meget glad for er faldet på plads, så er det, at de unge studerende, der var i praktik hos RML ApS, er kommet videre.

Læs også: Status fra rumlaboratoriet: Næppe nogen launch i år

To udenlandske studerende var så langt i deres praktikforløb, at de planmæssigt rejste hjem, et par dage efter at ubådssagen begyndte. Og udviklingen påvirkede ikke dem.

Derimod var man nødt til straks at finde en midlertidig løsning for to maskinmesterstuderende på værkstedet. Men de er nu videre i systemet, for de har været heldige at få praktikpladser andre steder.

»Det var min førsteprioritet; vigtigst af alt, at ingen på den måde kom i klemme med deres uddannelsesinstitution eller lignende,« siger Christoffer Meyer.

Opdateret med kendelsen fra Københavns Byret om varetægtsfængslingens forlængelse.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
7. oktober 2017 kl. 15:12

Med gårsdagens fund i Køge Bugt har lugen næppe længere interesse.

21
12. september 2017 kl. 16:05

Denne luge må helt enkelt ikke falde ned. Den skal stå HALVT åben hvis den i øvrigt ikke er påvirket af noget andet.

Personer der mener noget andet har i min verden ventet på at nogen skulle komme alvorligt til skade evt. med dødelig udgang.. En sådan luge skal trækkes nedad for kunne blive tæt.

Og hvis samme luge virkeligt kan falde ned, da er Peter Madsen om nogen ansvarlig for hvad der sker. Hvem kan skylde Peter Madsen en så stor tjeneste, at prisen er blevet parteringen af et lig. Så selvfølgelig kan Peter Madsen fastholde han jo netop ikke har parteret Kim Wall.

19
10. september 2017 kl. 17:15

Som en øvelse i brug af Latex i Ingeniørens debat udregnes lukkehastigheden for centrum af lugen på Nautilus, når den kommer i ubalance i lodret position. Lugen antages (idealiseret) at være homogen.

Inertimoment for en cirkelskive med masse m og radius r om en akse gennem skivens centrum og beliggende i skivens plan er: [latex] J_{{x}}=1/4,m{r}^{2}[/latex]Vha. parallelteoremet fås inertimomentet for samme cirkelskive med omdrejningspunkt i afstanden c (hængselafstand)fra periferien: [latex] J_{{o}}=1/4,m{r}^{2}+m \left( r+c \right) ^{2}[/latex]Den kinetiske energi er: [latex] E_{{{\it kin}}}=1/2,J_{{o}}{\omega}^{2}[/latex]Tabet i potentiel energi er: [latex] E_{{{\it pot},{\it tab}}}=mg \left( r+c \right) \left( 1-\sin \left( \theta \right) \right)[/latex]hvor g er tyngdeaccelerationen og theta er vinklen i forhold til vandret plan. Den tangentielle hastighed for skivens (lugens) centrum er: [latex] v_{{c,t}}= \left( r+c \right) \omega[/latex]Sættes tab i potentiel energi = kinetisk rotationsenergi fås: [latex]v_{{c,t}}= \sqrt{8,{\frac {g \left( r+c \right) ^{3} \left( 1-\sin \left( \theta \right) \right) }{{r}^{2}+4, \left( r+c \right) ^{2}} }}[/latex]Med g = 9,81 m/s2, r = 35 cm, c = 10 cm og theta = Pi/4 (lugen halvt smækket i) fås den tangentielle hastighed for lugens centrum [latex] v_{{c,t}}= 5,4,{\it km/t}[/latex]Lige før lugen lukker er hastigheden [latex] v_{{c,t}}= 10,{\it km/t}[/latex]Der er overalt set bort fra luftmodstand og friction i ophæng.

18
8. september 2017 kl. 23:16

Nogle har brugt rigtig mange timer på at få den ubåd sødygtig, og elsker den. Måske kan der med tiden opstå en ny ubådsforening, som ikke har noget med raketter at gøre, men udelukkende vil bygge og sejle ubåd. Lige nu er det svært at forestille sig, men det vil også være synd at lade alt deres arbejde ende som skrot.

16
6. september 2017 kl. 21:05

Hvor?

15
6. september 2017 kl. 20:56

Og du, Knud Schwartz bidrager med- hvad? Du rakker ned på mig fordi, jeg kun i en bisætning nævner ofret og de pårørende.

Det kunne jo være, at jeg er helt tom for ord i denne situation! Men jeg begiver mig ikke af med spekulationer eller karaktermord på en person, der ikke er dømt. Du dømmer allerede mig, og jeg kommer endda (forhåbentligt!) aldrig til at tale med dig. Udover på skrift herinde.

Hvad jeg tror, holder jeg for mig selv! Jeg har umådeligt ondt af alle involverede for, jeg synes sagen er ernomt tragisk. Og ing.dk har udtrykkeligt frabedt sig enhver diskussion om detaljer og teorier.

Jeg har aldrig mødt eller talt med PM, derfor har jeg kun en mening og en opfattelse af, hvad han har skrevet- og som jeg har læst det herinde. Jeg holdt op med at følge PM efter bruddet med CS, og CS holdt jeg også op med at følge uden meget perifert.

Men hvad du, har imod mig og mine holdninger- forstår jeg ikke!

Det er en dybt ulykkelig sag, og hvorfor jeg lige skal punkes? Nå, min ryg er bred, jeg vælter nok ikke af den slags PJAT- for det er det jo.

Med venlig hilsen Tine- stuff it

14
6. september 2017 kl. 16:00

@Henning Wangerin : Du kan da ikke i alvor mene at Nautilus kan have nogen form for operativ fremtid henset til sagens alvor??

13
6. september 2017 kl. 15:56

Ja inden alt det tragiske startede havde jeg en kort veksling med MADsen - hvori jeg kommenterede hans aktiviteter og ville sætte modlys på hans aktiviteter og relevans og rimelighed. Hold da helt op hvor Madsen reagerede voldsomt med hans sædvanlige hån og latterliggørelse af personer med anden overbevisning end hans - og: godt bakket op af forummets moderator - som til sidst resulterede i at mit indlæg blev slettet og at jeg fik en påtale. Antageligvist på Madsens foranledning Helt klart! Ingeniøren anligger ikke en nuanceret vinkel, som jeg ser det.

12
6. september 2017 kl. 15:48

Fantastisk Tine! Og ikke mindre end det! og at du også synes: "Men det er en helt igennem skrækkelig historie, også for ofret og hendes pårørende." - godt du fik det sidste med i en bi-bemærkning. (ironi kan forekomme i ovenstående)

11
6. september 2017 kl. 11:03

For mig at se handler det om at få opløst RML med det samme og enten flette aktiviteterne med CS hvis man kan komme til enighed om dette, eller at oprette en ny forening for at starte på en frisk, dog med henblik på at videreføre aktiviteterne fra RML.

Jeg har meget svært ved at se hvordan aktiviteterne i CS og RML vil kunne samles i en enhed.

Det svarer i min optik til at udviklingen af den nye generation xyz-bil skal ske i et fællesskab mellem alle verden bilproducenter.

Nej. Hvis (eller forhåbentligt når) RMLs aktiviteter føres videre håber jeg at det bliver i et andet regi.

Jeg tror, og håber, at dem der hidtil har støttet RML økonomisk kan adskille manden fra foreningen og indse at der er mange andre ildsjæle bag. Det kan dog være et hårdt økonomisk slag hvis de mister Nautilus som trods alt repræsenterede en vis værdi.

Spørgsmålet er nok nærmere om man ønsker at benytte Nautilus, og hvad prisen vil være for at få hende gjort sødygtig igen. Jeg frygter at prisen langt vil overskride prisen på et andet fartøj der kan overtage opgaverne som Nautilus skulle løse.

/Henning

10
6. september 2017 kl. 10:09

For mig at se er det mest af alt en PR-sag, men den slags kan også være langhåret.

For mig at se handler det om at få opløst RML med det samme og enten flette aktiviteterne med CS hvis man kan komme til enighed om dette, eller at oprette en ny forening for at starte på en frisk, dog med henblik på at videreføre aktiviteterne fra RML.

Jeg tror, og håber, at dem der hidtil har støttet RML økonomisk kan adskille manden fra foreningen og indse at der er mange andre ildsjæle bag. Det kan dog være et hårdt økonomisk slag hvis de mister Nautilus som trods alt repræsenterede en vis værdi.

9
6. september 2017 kl. 09:32

Tak for svar Henrik. Har stadig svært ved at forstå at det jeg skrev skulle være langt under noget niveau. Alle andre dele af pressen har beskrevet detaljer der er langt værre, så tvivler nu på at nogen kunne blive særligt stødt over det jeg skrev om hvilke beviser politiet kunne formodes at have. Alle kender jo den grusomme kendsgerning at hun er fundet parteret. Nu er det kun dig og mig der ved hvad der stod i det jeg skrev, og så må vi lade den ligge der. Men jeg synes stadig at I har taget skyklapper på og gør jer selv en bjørnetjeneste. Jeg synes dette forum er langt bedre end resten af pressens fora, netop fordi der kan diskuteres højlydt, men dog sagligt. Men bare ikke i denne sag. Jeg skal nok prøve at formulere mig på et højt niveau fremover.

8
Podcast- og debatredaktør -
6. september 2017 kl. 08:33
Podcast- og debatredaktør

Kære Lars Jensen

Det er sandt, at jeg slettede dit første indlæg. Det skyldtes ikke nogen diskussion af dansk retspraksis. Det skyldes de detaljer omkring drabet , du ønskede at dele og diskutere. Og her er svaret enkelt: Vi ønsker ikke selve drabssagen og skyldsspørgsmålet diskuteret her på sitet. Vi sigter efter en nøgtern, neutral og faktabaseret debat. Ikke spekulationer, der kan virke sårende på pårørende, sådan som dit indlæg fremstod.

mvh Henrik Heide Redaktionschef.

7
6. september 2017 kl. 07:23

Det bliver interessant om man teknisk kan bevise at de rør Kim Wahls torso blev tynget ned af stammer som mistænkt fra raketlaboratoriet. Gad vide om man kan se forskel på forskellige batch.

6
5. september 2017 kl. 21:48

Efter at have fulgt medierne i dag lader det til at det lige netop handler om at finde et nyt navn og finde nogle personer der kan og vil tage teten herfra. At alliere sig med nogle tidligere CS praktikanter kunne måske være en ide?

I alle tilfælde er det en rigtig sag!

5
5. september 2017 kl. 20:14

Ingeniøren har malet sig selv helt op i hjørnet og sat sig selv op på en meget høj piedestal. I har lagt hus til og beundret denne mand. Men tåler i dag åbenbart intet. Jeg kunne godt tænke mig at få genopfrisket hvad man må mene her, uden at det bliver slettet som værende "langt under det acceptable niveau for Ingeniøren".

Jeg tillod mig at påstå at jeg forstod dansk retspraksis med at man påstår sig uskyldig indtil anklagemyndigheden kan bevise noget andet. Og så tillod jeg mig at mene at politi/anklagemyndighed allerede har fundet beviser i ubåden som viser at hun ikke blev begravet i et stykke. Men at de nok fremlægger beviserne drypvis efterhånden som sagen skrider frem.
Der er taktik fra begge sider. Thats all. Og må retfærdigheden ske fyldest.

3
5. september 2017 kl. 18:16

Ville ønske man havde et par millioner og ikke mindst noget raketingeniører, der kunne fortsætte arbejdet med denne rakettype.

2
5. september 2017 kl. 17:33

Med min egen teori. Men den er måske forkert. I det hele taget har jeg ikke ville deltage i diverse debatter for, jeg syntes, det var så forfærdeligt. Især hvis det var sandt, hvad det så har vist sig at være på nogle leder.

Men mht til Nautilus og brandet Raket-Madsen, så har PM ret i, det vil aldrig mere kunne bruges.

Godt de unge praktikanter er kommet videre til noget andet!

Men det er en helt igennem skrækkelig historie, også for ofret og hendes pårørende.

Mvh Tine- også tanker til PM's kone og katte i denne forfærdelige tid.

1
5. september 2017 kl. 16:26

Citat fra dagens afhøring - taget fra JPs live blog. Tekst i parentes er indsat af undertegnede, så man ikke behøver at læse hele live blog for kontekst:quoteHvornår beslutter du at sænke Nautilus?

(Peter Madsen:) - Det er en meget hastig beslutning. Den er ikke velbegrundet. Essensen er, at jeg ikke regner med, at den nogensinde skal bruges eller sejles i igen. Jeg anser Nautilus som værdiløs. Jeg åbner hendes ventiler for og agter og ved, at der vil gå mindre end 20 sekunder. Så løber jeg op på broen og prajer en båd i nærheden.[/quote]

Link: https://jyllands-posten.dk/indland/politiretsvaesen/ECE9844772/liveblog-foelg-med-fra-retsmoedet-om-peter-madsens-fortsatte-faengsling-eller-loesladelse/