Raket-uheld får Rusland til at overveje nyt rumcenter

Rusland har genoplivet sine undersøgelser, der skal føre frem til byggeriet af et helt nyt rumcenter.

I første omgang er øjnene rettet mod det fjerne Manchuriet, hvor rumcentret kan opføres sammen en helt ny by til 18.000 mennesker.

Rusland har tidligere haft sådanne planer, bl.a. med en udbygning af Svobodny-rumcenteret i det fjerne Østen, men de er blevet skrinlagt.

Når de for tiden støves af, skyldes særligt Kasakhstans kritik af Ruslands største rumcenter i Baikonur. Den er taget til, efter en russisk Proton-raket og den medbragte satellit for nylig bankede ned og spredte det giftige brændstof fra sit øverste trin på stepperne.

Desuden vil et nyt bemandet russisk rumfartøj ifølge direktøren for den russiske rumfartsorganisation Roskosmos, Anatoly Perminov, under alle omstændigheder kræve en ny raket og nye opsendelsesramper. Ingen af Ruslands nuværende rumcentre i har faciliteterne til en ny raket.

Rumfartsdirektøren understreger, at Rusland vil fortsætte med at benytte Baikonur-centret. Aftalen om Baikonur blev i 1994 forlænget indtil 2050 af præsident Boris Yeltsin. Rusland betaler omkring en milliard kroner for at benytte rumcentret de første 20 år.

En statslig russisk kommission udpeget af forsvarsminister Anatoly Serdukov er gået i gang med at undersøge mulige placeringer af et nyt rumcenter i de østligste egne af det enorme land.

Blandt mulighederne Port of Vanino tæt ved Sovetskaya Gavan i Khabarovsk-regionen, som ser ud til at være kommissionens favorit i øjeblikket, men også byen Vanino er kandidat, ligesom Svobody er det. Svobody-rumcentret har været erklæret lukket flere gange, men kan stadig komme på tale.

Anatoly Perminov forventer at det nye rumcentre kan stå klar til sin første opsendelse i 2020, hvor det skal supplere Baikonur.

Også Kina har planer om at bygge et helt nyt rumcenter i Wenchang, der ligger i den sydlige Hainan-provins. Det kinesiske rumcenter skal benyttes til opsendelse af nye rakettyper, som benytter farlige og delvist forurenende brændstoffer

Kina har i dag tre rumcentre; Jiuquan i det nordvestlige Kina, Taiyuan i den nordlige Shanxi-provins og Xichang i den sydvestlige Sichuan-provins.

Dokumentation

Verdens rumcentre

Emner : Rumfartøjer