Raket-Madsen forlader Copenhagen Suborbitals

Peter Madsen med Heat 2X i baggrunden. Illustration: Jev Olsen

Den danske raketbygger Peter Madsen valgte i weekenden at forlade foreningen Copenhagen Suborbitals, som han selv grundlagde 1. maj 2008 sammen med makkeren Kristian von Bengtson.

Afskeden med CS har været længe undervejs i takt med, at Peter Madsen i stigende grad har erkendt, at han har svært ved at fungere i foreninger, hvor han ikke har fuld kontrol med alle aspekter af projektet. CS' eksplosive vækst til nu omkring 40 frivillige, en stribe af selvstændige afdelinger samt en bestyrelse har skabt en voksende trang hos Peter Madsen til at melde sig ud. Og efter at Ingeniøren i fredags bragte en artikel om voldsom intern uro i weekenden efterfulgt af mere end 250 debatindlæg, forlod Peter Madsen CS.

'Jeg har lært lektien. Jeg skal lave egne projekter a la Nautilus (Peters tredje ubåd, red.) ... hvor jeg må slide, men er i absolut kontrol, for i sidste ende giver det det bedste resultat. Jeg har ikke skiftet interesser, jeg er den samme Peter, men jeg kan ikke fungere i en konstruktion som CS eller noget andet 'foreningsvæsen', fordi jeg altså ser verden på den måde, jeg nu gør. Det er et liv, som indebærer, at man er committet på en total måde, som jeg ikke kan få andre til at forstå,' skrev han i debatten.

Nuværende CS-medlemmer samt tidligere CS-medlemmer som Kristian von Bengtson blandede sig i debatten, der kørte hen over weekenden og stadig er i gang. Og Peter Madsen oplevede, hvordan hans person blev debatteret igen og igen. Var Madsen en ildsjæl, manisk eller et rodehoved, blev blandt andet diskuteret.

»Psykologi er om noget raketvidenskab. Rimeligt heftigt at opleve dette i offentlighed. Men ... sådan er det,« lød hans kommentar blandt andet.

Madsen: Jeg føler rigdom

Seks minutter i midnat søndag offentliggjorde Peter Madsen sin sidste blog på Ingeniøren under navnet Rumfart på den anden måde. Overskriften lød 'Farvel til CS, goddag til nye horisonter...!', og her fortæller han, hvordan han nu har fokus på at finde et nyt værksted og skaffe nye midler. Men med udmeldelsen følger ikke bitterhed, lyder det.

»Der er et ord, som bedst indeholder, hvad jeg føler i denne situation. Det er mærkeligt nok ikke sorg eller fortrydelse, og da slet ikke bitterhed. Det er - rigdom. Jeg føler mig umådeligt beriget i alle de valuta, man kan opgøre rigdom i,« skriver han.

Om kort tid begynder Peter Madsen at blogge på Ingeniøren under en ny overskrift, hvor han ikke er bundet til at skrive om CS.

»Vi har valgt at tilbyde Madsen en mulighed for at blogge videre, fordi vi er overbeviste om, at ingeniører og andre teknikinteresserede nyder og kan lære af Madsens ukuelige evne til at tænke anderledes og skabe resultater, som andre finder umulige,« siger redaktionschef på Ingeniøren Henning Mølsted.

Bengtson på vej tilbage til CS

Copenhagen Suborbitals vil fortsætte bloggen Rumfart på den anden måde og arbejder nu på at være klar med en ny test af den ti meter høje raket Heat2x om cirka tre uger. Tidspunktet afhænger af, hvornår diverse musikfestivaler er overstået på Refshaleøen. Imens bruger CS tiden på at rydde op og få overstået en omfattende flytning af gear til større lokaler.

Peter Madsens afsked har også fået flere tidligere medlemmer til at overveje at vende tilbage til CS, herunder Kristian von Bengtson. Han er i øjeblikket involveret i et projekt om at sende mennesker til Mars, Mars One, og vil ikke forlade det. Men han åbner for at deltage i CS på deltid.

»Jeg tænker at træde ind i CS igen. Jeg vil i den grad, jeg magter det, støtte projektet og hjælpe, hvis det giver mening. Jeg har talt med bestyrelsen om en evt. vejlederrolle på kapsel, som er gået helt i stå. Det kan evt. være med til at støtte de folk, der vil tage lead på det, hvis jeg holder det mentalt i gang og er med til at sikre videnoverdragelse fra de sidste seks år samt den videre proces,« skriver Kristian von Bengtson i debatten på ing.dk

Kristian von Bengtson er dog overbevist om, at en eller to fuldtidsansatte er afgørende for, at CS kan opnå sit mål om at sende en mand ud i rummet, og ifølge Mads Wilson fra CS' bestyrelse er foreningen også i gang med at lede efter midler til at ansætte en daglig leder.

CS får cirka 100.000 kroner hver måned fra de over 1.000 støttemedlemmer, der økonomisk bidrager til CS. De penge går Peter Madsen glip af ved sin udmeldelse, ligesom han må vinke farvel til de mange maskiner og værktøj, som han har skaffet til foreningen gennem de sidste seks år. Nu arbejder han på at bygge et nyt Madsens Laboratorium, som han kalder det, og indtægterne kommer i øjeblikket fra foredrag. Flere debattører på ing.dk giver dog udtryk for, at de gerne vil støtte Peter Madsens nye projekter.

»Hvis folk virkelig er med på den, kan en sådan sagtens modtage donationer. I ved allesammen, hvad det går til, og hvis nogen synes, min lædersofa bliver for lang, så kan man jo bare lade være med at donere. Men - det er ikke lædersofaer, jeg vil ha, det er skønne fartøjer, man selv bygger,« lyder det fra Peter Madsen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
 1. oktober 2010 blev CSS stiftet på Toga vinstue i det indre København. Baggrunden var den skræntende økonomi i CS i kølvandet på en fastfrosset ventil i Østersøen. Den helt store udfordring var husleje på 10.000/måned og dette truede med at lukke aktiviteterne.

Holdningen var klar – Husleje måtte ikke få lov at være det der afgjorde om vi havde et dansk rumfartsprogram eller ej. Formålsparagraffen blev nedskrevet og lød noget i retning af ”Det er foreningens formål at skabe langsigtet økonomisk sikkerhed for Copenhagen Suborbitals og støtte missionen om at bygge en raket og sende et menneske ud i rummet”. Allerede en måned efter havde vi rundet de 100 medlemmer og huslejen var sikret.

I CSS blev der afhold strategiweekender, lavet swot analyser og konstrueret en masse processer af administrativ karakter. Regninger og kvitteringer blev gennemgået minutiøst og der var redegjort for hver eneste øre.

Fra tid til anden var der krisestemning når der pludselig dukkede uanmeldte regninger op på containere, PUR, traktormotorer, skibsskruer og lignende. Men alt dette blev overvundet og vi fik lært at vi havde forudsigelige udgifter og uforudsigelige indtægter... Enhver DJØF’ers mareridt...

Det som CSS forsøgte var at skabe forudsigelighed og stabilitet. Man kunne ikke beskytte projektet mod en CATO men man kunne i det mindste sørge for at økonomien var nogenlunde stabil og at det ikke var manglende husleje betaling der skulle afgøre projektets skæbne.

Det som ingen støtteforening/fanklub kan kontrollere er entropien i det kreative. Man ser det inde for andre kunstretninger så som musikgrupper og kunstner kollektiver. Uden entropi ingen kreativitet. Og tager man en musikgruppe og fører den fra garagestadiet ind i den professionelle producers studie så sker der tit det at gruppen opløses eller at resultatet efterhånden bliver middelmådigt, forudsigeligt og uinteressant.

Det havde formentligt været sværere at drive projektet til dets nuværende tilstand uden en støtteforening (og de 1.000 vis af timer CS’erne hver især har tilbragt med projektet) men jeg er ikke sikker på at den alene har haft en positiv indflydelse. Kunstere skal mærke smerte. De skal overnatte i deres ubåd mens de bygger. De skal leve helt derude på kanten af normaliteten hvor skræmmebilledet bliver et bijob i Netto for at klare forpligtelserne. Weltschmertz! Hvordan havde CS set ud idag uden bestyrelse, uden regnskab, uden beslutningsprocesser, uden forsøg på at nå en ligevægtstilstand i entropien?

Det har været en spændende udvikling at være viden til. Konstant er man blevet bombarderet af tankevækkende og særdeles inspirerende skriverier bestående af en skøn blanding af ingeniør historie, teknikbaskere, filosofiske betragninger, operationelle beretninger fra Østersøen, gennemtænkt design, krydret med helt unikke billedmaterialer – og det hele med en dramaturgi de får det halve Hollywood til at ligne nogle kedelige wannabies. Det er et særdeles stærkt brand der står nu!

Persongalleriet ser lidt anderledes ud, men jeg håber og tror at CS formår at bevare det kreative element i arbejdet. Andre profiler vil træde frem. Kunst lader sig ikke monopolisere. Det er umådeligt interessant at følge et projekt hvor fremtiden er uvis og dramaet lurer i kulissen. Med masser af udfordringer der kan formidles og reflekteres over gennem crowd sourcing og flotte billeder. Jeg er sikker på at projektet nok skal leve videre. Det har simpelthen fået sig eget liv.

Inspirationen blomstrer. Drømmen er delt. Non Lucror, Exposita Scentia, Ad Astra!

 • 28
 • 0

Samme her, sådan kan det gå kan man vel sige?! Jeg håber rigtigt meget at CS vil fortsætte, det er så fedt at vi har et "rumprogram" på dansk jord. Så jeg vil da fortsat donere så længe de gør det som er skidespændene, nemlig at skyde raketter af :)

Held og lykke med dine nye projekter Peter

jc

 • 0
 • 0

Jeg synes at det lyder som en fornuftig beslutning, og tror det bliver en fortsættelse af det gamle eventyr og begyndelsen på et mere..!

Jeg er spændt på, at høre mere fra Madsen..!

 • 1
 • 1

Skal der en fantast, en ild sjæl mm. til at nå rummet? Er babelstårnet endnu en gang styrtet? Til jer alle i CS og Peter Madsen især. Tak for de gode stunder i har givet, håber ikke drømmen om at nå rummet er tabt..

 • 2
 • 1

Jeg vil som designer gerne hjælpe med at få lavet (nyt) logo, hjemmeside og derudover at være behjælpelig med designmæssige/grafiske/kommunikative måder, som kan hjælpe beskrivelsen omkring problematikken.

En idé - lad os lave en 3D visualisering af rakketen, som kan bruges til formidle hvad der er brug for.

Kh David - min nye hjemmeside, som ikke er helt klar endnu: www.davidchristensen.dk/Wordpress Ellers blot www.davidchristensen.dk

Alt godt

 • 2
 • 3

Æh, nu vil jeg ikke være en grammar nazi, men

Non Lucror, Exposita Scientia, Ad Astra!

betyder

Jeg profiterer ikke, med udvist viden, til stjernerne!

Hvis meningen skal være http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_astra_(phr... "not for money, for discovering knowledge, approach the heavens"

discendi, non lucrandi causa, ad astra

"for at lære, ikke for at profitere, mod stjernerne"

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten