Raket-Madsen er smidt ud af sin egen ubåd
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Raket-Madsen er smidt ud af sin egen ubåd

Nautilus umiddelbart før afsejling mod Bornholm. Illustration: Mathias Vejerslev

Konstruktøren bag den kendte danske ubåd Nautilus, Peter Madsen, er nu blevet forbudt adgang til den ubåd, han selv står bag, og er blevet smidt ud af ubådsforeningen UC3 Nautilus.

Med eksklusionen er fremtiden for ubåden også usikker, da arbejdsgruppen på omkring 15 mennesker i høj grad har mistet motivationen og er desillusionerede, lyder det fra formanden Jacob Larsen, der også har udsendt en pressemeddelelse om situationen.

»Vi startede jo på en stor kærlighed til ubåden og en drøm om at sejle havene tynde, men folks drømme er bristede,« siger han.

Udsmidningen er kulminationen på flere ugers strid om retten til at eje ubåden. Nautilus blev oprindelig bygget af Peter Madsen i tæt samarbejde med især tømreren Jens Falkenberg, gørtleren Claus Nørregaard og værkfører Peter Blazejewicz.

Nautilus blev bygget i riggerhallen på Refshaleøen, blev søsat den 3. maj 2008 og har siden været en del af raketforeningen Copenhagen Suborbitals (CS), som blev startet af Peter Madsen og Kristian von Bengtson. Men efter bruddet mellem Peter Madsen og CS i sommeren 2014 blev Nautilus udskilt i sin egen forening, hvor det på en generalforsamling 19. marts 2014 blev vedtaget af 37 medlemmer, herunder Peter Madsen, at ubådsforeningen var ejer af ubåden. Peter Madsen blev udnævnt til æresmedlem.

I de seneste uger er spændinger alligevel opstået i forbindelse med, at ubådsforeningen undersøgte mulighederne for at tegne en ansvarsforsikring på ubåden, hvilket kræver et formaliseret ejerskab, oplyser ubådsforeningen.

I den forbindelse mener Peter Madsen, at raketforeningen CS aldrig har været ejer af Nautilus, og at ubådsforeningen derfor heller ikke kan være det.

Ifølge Peter Madsen er han selv den retmæssige ejer af Nautilus. Han overvejer ifølge et brev til Jacob Larsen at tage sagen i retten og ønsker Nautilus flyttet væk fra raketforeningens områder på Rejshaleøen, hvor den i dag står bag et hegn.

Ifølge Peter Madsen sker udsmidningen umiddelbart efter, at han har bedt om, 'at få en aftale om brugsret, som var uafhængig af at være medlem af en foreningen,' skriver han på sin blog

'At jeg skulle have en sådan særaftale, begrundede jeg med, at jeg i sin tid byggede undervandsbåden og siden har bekostet materialer til ombygning og sandblæsning/maling af professionelle,' skriver Peter Madsen på sin blog på Raketmadsen.dk.

Han har også omtalt bruddet på sin blog her på Ing.dk.

Læs også: Overlever du bare eller LEVER du - er du gærcelle eller Menneske ?

Skilsmisse rammer ubåden

Stridens kerne er skilsmissesituationen mellem raketforening CS og Peter Madsen (i dag Raketmadsens Rumlaboratorium), hvor parterne har været rygende uenige om, hvilke ejendele Peter Madsen havde krav på. Og selv om ubådsforeningen har forsøgt at holde sig i ly af kugleregnen, så bliver den blandt andet trukket ind i konflikten, fordi en del af medlemmerne i ubådsforeningen også er medlemmer i CS.

»Vi er så ærgerlige over, at vi hele tiden bliver blandet ind i konflikten mellem raketforeningerne. Vi havde håbet, at problemet var løst ved at udskille Nautilus i sin egen forening,« siger Jacob Larsen, der nu kalder ubådens fremtid for usikker.

»Vi står egentlig med en økonomi, der hviler udmærket i sig selv, og en arbejdsindsats, der gør det muligt at sejle ubåd om et år. Men lige nu er folk desillusionerede,« gentager han.

Det har ikke været muligt at fange Peter Madsen for en kommentar ud over, hvad han har skrevet på sine blogs.

Se det første dyk med Nautilus

Kort om Nautilus:

 • Byggeriet af Nautilus med en længde på 20 meter og en vægt på 33 ton begynder i riggerhallen på B&W i 2005, umiddelbart efter at Peter Madsen og gørtleren Claus Nørregaard havde bygget ubåden Kraka.
 • Nautilus bliver bygget ud fra et 10 meter langt jerntårn fra en fabrik, der producerer tårne til vindmøller.
 • Peter Madsen er den tydelige skipper på projektet, der involverer omkring 20 mennesker.
 • Nautilus bliver søsat den 3. maj 2008 under stor festivitas arrangeret af kunstnerskibet Illutron. Ubåden bliver søsat uden mekanik til at dykke eller til fremdrift. I stedet bliver den slæbt til Sydhavnen, hvor Peter Madsen bor på den fra 2008 til 2010 og arbejder intenst på at gøre den sejlklar.
 • I august 2008 får Nautilus installeret sin dieselmotor og sit styresystem og tager på sin første sejltur med folk fra Søværnet og Frømandskorpset.
 • To måneder efter dykker Nautilus for første gang med journalister fra Danmark og National Geographic ombord.
 • Nautilus første opgave bliver at begrave Peter Madsens første ubåd Freya.
 • I foråret 2009 får Nautilus et velfungerende snorkelsystem, og i 2010 får Nautilus elektrisk fremdrift, så den kan sejle neddykket.
 • I sensommeren 2010 skubber Nautilus den flydende affyringsplatform Sputnik - med raketten Heat1X på - frem gennem bølgerne til Bornholm, hvor Copenhagen Suborbitals første forsøg på en opsendelse finder sted.
  Kilde: Bogen: Raket-Madsen - Danmarks gør-det-selv astronaut

Se trailer for filmen 'Min helt egen ubåd'

Fakta om Nautilus

Maximal hastighed: 9 knob
Maximalt besætning: 8 mand
Længde: 17,76 m
Bredde: 2 m
Akkumulatorerne vejer alene: 1,5 tons
Ubådens samlede vægt: 33 tons

Jeg forstår ikke rigtig det der med, at der oprettes foreninger, som så smider dem ud, der er hele grundlaget for foreningen. Uden Peter Madsen - ingen ubåd. Hvordan kan man så synes at have ejerskab over det?

Han er sikkert ikke nem at omgås, men så lad være - eller byg jeres egen u-båd eller raket eller hvad det nu er.

 • 22
 • 13