Raket-fuser: Trykket i ilttanken blev for højt

Illustration: Thomas Pedersen

Et svagt brag fra rakettens top efterfulgt af en hvislende lyd beseglede skæbnen for testen af rumraketten Heat2X lørdag eftermiddag. Braget var lyden af en sikkerhedsplade, en burst disk, i tanken med flydende ilt, der gav efter, og den hvislende lyd var en blanding af helium og ilt, der sivede ud af tanken.

Med et hul i ilttanken på den 10 meter høje raket var CS nødt til at stoppe testen til stor ærgrelse for de omkring 50 frivillige og flere hundrede tilskuere, der var mødt op på Refshaleøen.

Ord, som Ingeniøren ikke ønsker at gentage her, blev ytret mod himlen, da sikkerhedspladen bristede, og det forvandlede en ellers glædelig stemning oven på en perfekt serie af procedurer til en nedslåethed, hvor kram var nødvendige.

En defekt sensor startede det hele

Den bristede sikkerhedsplade var en konsekvens af en serie af begivenheder, der startede efter påfyldningen af flydende ilt. I kontrolcentret, der var indrettet bag en mur af beton omkring 60 meter fra raketten, begyndte elektronikmand Steen Andersen og raketbygger Peter Madsen nemlig at undre sig over, at trykket ikke steg i ilttanken.

Godt nok var raketten på daværende tidspunkt ikke tryksat med helium, men solens stråler på tanken med flydende ilt med en temperatur på mindre end minus 100 grader burde få trykket til at stige.

Derfor bad Peter Madsen dagens chef, den såkaldte flight Thomas Pedersen, om tilladelse til at tryksætte ilttanken med en anelse helium. Da det skete, kunne Peter Madsen konstatere, at instrumenterne i kontrolcentret stadig viste 0,2 bar, altså intet mærkbart tryk. Mistanken om en defekt sensor på ilttanken begyndte nu at slå rod i Peter Madsen og folk omkring ham.

Raketbyggere tankede i blinde

Men der var en anden mulighed for at måle tryk: Fra en blå container 40 meter fra raketten styrede en flok frivillige flaskerne med henholdsvis helium og nitrogen til at tryksætte brændstoftankene. Her befandt sig også et manometer, der kunne måle trykket i den slange, som blev brugt til påfyldning af helium på ilttanken.

En måling af trykket for enden af slangen viste 12 bar, og med en næsten fuldt tryksat raket var raketbyggerne nødt til at tage en hurtig beslutning om, hvorvidt de skulle stole på manometret. Det valgte Thomas Pedersen, men ligesom alle omkring ham vidste han udmærket, at manometermålingen kunne være meget usikker. Raketbyggerne arbejdede reelt i blinde.

Der var to årsager til, at manometret ikke var til at stole på. For det første sad det for enden af en 40 meter lang slange, og trykket kunne sagtens være faldet væsentligt for enden af slangen. For det andet sad der en kontraventil i slangen, som formentlig også ville give udslag i en langt mindre trykmåling.

Fejl i sikkerhedsplade kan være en mulighed

Men Thomas Pedersen og hans crew tog altså en beslutning om at stole på manometret. Mens de gav ordre til at hæve trykket i ilttanken, var CS-mand Per Siebeneicher netop kravlet ned fra rampen efter at have kæmpet med at stoppe en lækage i den tilslutningsstuds, der sender helium ind i ilttanken.

Ifølge Per Siebeneicher havde den lave temperatur ødelagt pakningerne omkring tilslutningsstudsen, og der var en lækage fra området, som var svær at vurdere størrelsen af. Han havde kun lige nået at nævne sin bekymring for trykket i tanken, da braget og den hvislende lyd opstod.

Om manometret rent faktisk viste forkert, er dog ikke helt sikkert. Der kan nemlig være en anden forklaring på, at sikkerhedspladen bristede.

Pladen er godt nok fremstillet til at briste ved 28 bar, og typen har været testet et utal af gange af raketbyggerne, men den sidder udsat på toppen af raketten, og det kan f.eks. være, at en CS-mand er kommet til at lave en bule i den med en topnøgle, eller der har været en fejl i netop den plade, mener Thomas Pedersen.

Ny test burde snart være muligt

Copenhagen Suborbitals blev slået ud denne lørdag af en simpel fejl, nemlig en defekt tryksensor. Hvorfor den ikke virkede, skal nu undersøges, men ifølge CS-mand Christian Ravn ser problemet ud til at være simpelt at løse.

»Vi kan skifte tryksensoren relativt nemt. Ellers kan vi formentlig lave en trykmåling på anden måde. Umiddelbart ser jeg intet til hinder for at bestille ny ilt og prøve igen meget snart,« siger han.

Thomas Pedersen er også overbevist om, at raketbyggerne vil forsøge igen snart. De må dog vente på, at et utal af musikarrangementer, herunder metalfestivalen Copenhell, er overstået på Refshaleøen. Det betyder, at en opsendelse af Heat2X i løbet af sommeren eller efteråret bliver mere usandsynlig.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nå ja ... man fik da lidt frisk luft og min hørelse er stadig intakt.

Men damn et antiklimaks efter så mange timers venten, men vi ved jo at det er Rocket Science og en halv million faktorer der spiller ind. Kom igen CS op på hesten og inviter så snart igen en tur til test på Refshaleøen ..... men kunne i så ikke bede de der Raket-pølse folk om at tage PØLSER med i stedet for de der stumper (en ende-stump på 4-5cm er altså ikke en pølse :) )

Nå men vi ses næste gang ...... :)

 • 15
 • 0

Vedrørende manometer

For det første sad det for enden af en 40 meter lang slange, og trykket kunne sagtens være faldet væsentligt for enden af slangen. For det andet sad der en kontraventil i slangen

Hvis ikke der er flow i slangen vil der nu ikke være noget trykfald, men en kontraventil er jo en helt anden sag. Noget nysgerrig med den kølespiral der er vist på grafikken af 2X. Den sidder i bunden af LOX tanken. Vil man kunne risikere at LOX delen lagdeler så det er kold (og tungt) i bunden ved kølespiralen, men varm (og let) i toppen af tanken? Altså at LOX i bunden af tanken godt nok holdes koldt og langt under kogepunktet i bunden, men til gengæld koger og hæver trykket i toppen af tanken?

 • 1
 • 0

Jeg afventer spændt næste gang. Man lever jo i håbet.

Nasa og alle de andre aflyser jo også selvom det er tæt på.

Det behagelige er at blandt publikum bliver man hurtigt venner med sidemanden, der er ligeså raketinteresseret som en selv. Det gør det til en god begivenhed.

Ny ventil, op på hesten igen. Jeg glæder mig til at høre braget.

Med venlig hilsen Lennart

 • 23
 • 0

Et par input vedr. arrangement:

 • Som allerede nævnt, pløserne var alt for små.

 • Mere info EFTER påfyldning var begyndt. Jeg er ikke sikker , men der var vidst én melding fra påfyldning begyndte til den blev afblæst.

 • Interviews og Radiosnak blev blandet sammen i højttaleren på pladsen (jeg ved ikke om der er en løsning) men måske interviewer kan pause når der er radio kommunikation. Eller lukke HELT for den ene alle anden kanal når der er samtidig lyd.

 • De interviewede kunne man næsten ikke høre, kun værten havde et ordentligt lyd niveau.

 • 10
 • 0

Jeg lagde mærke til at LOX kølingen kørte i stød. Ordentlig udblæsning og så døde det hen indtil et par sekunder senere hvor det blussede op. Det kunne jo også resultere i for højt tryk.

 • 4
 • 0

Ord, som Ingeniøren ikke ønsker at gentage her, blev ytret mod himlen, da sikkerhedspladen bristede [...]

Hør nu lige her, Herr Djursing! Det er ikke bare bandeord der blev ytret i den situation. Det er historiske bandeord!

Lad os nu lige få skruet op for det journalistiske ambitionsniveau i konceptkunstens hellige navn. Tænk på hvilken farverig publikation det vil være at kunne kunne præsentere de farverige ytringer fra den lange udfordringsrige rejse til CS's suborbitale højdepunkt.

En ting der vil være fuldstændigt utænkeligt i amerikansk kontekst. Hvorved man kan vise at CS ikke bare er open source men også fritænkende i en grad som guds eget land ikke kan eller tør præstere!

 • 5
 • 1

Tak for en rigtig god live streaming. Flot billedkvalitet og genenrelt godt informationsniveau. Jeg syntes det er godt med kommentering og var rigtigt glad for interviewene med centrale personer i CS.

En ting der dog ikke fungerede så godt var timing mellem CS radiomeldinger og kommentatorerne. Det er uden tvivl bare en træningssag og handler om at kommentatorerne lukker ned for snakken når CS taler over radioen. Særligt lige op til selve testen.

Naturligvis er det være en umulig opgave at sidde i som kommentator i et studie når der ankommer meldinger på vilkårlige tidspunkter mens man sidder og forsøger at skabe en kontekst.

Måske kommentatorerne kan få nogle råd fra professionelle radiofolk så som DR ansatte. Eller måske der skal være en ekstra person som sidder og styrer afviklingen så kommentatorerne kan koncentrere sig om indhold mens andre står for afviklingen?

 • 13
 • 0

Det er ganske rigtigt problematisk at have speakere og VHF lyd oven i hinanden. Udfordringen er at VHF kommer på tilfældige tidspunkter, ofte midt i en sætning, hvilket gør det svært for speakerne at tie stille. Vi vil heller ikke undvære VHF da det er den direkte linie til flight. Forsinkelse er en mulighed, men det giver også nogle problemer.

Mvh. Max - streamteam

 • 12
 • 0

Udfordringen er at VHF kommer på tilfældige tidspunkter, ofte midt i en sætning, hvilket gør det svært for speakerne at tie stille.

Det er lige netop derfor det kunne være vildt spændende at høre hvad professionelle mediefolk (blink blink, DR!) ville gøre for at løse sådan en produktion. Måske man kunne lokke en person med sådanne kvalifikationer til at hjælpe med afviklingen af fremtidige produktioner? Ville være vildt spændende!

Samlet set kørte kommentatordelen af live streamingen langt bedre end sendingen fra Østersøen sidste sommer. Så Max, tak for rigtigt flot arbejde til jer alle sammen. Det er godt gået og kan blive endnu mere blæret i fremtiden!

 • 13
 • 0

Forsinkelse er en mulighed, men det giver også nogle problemer.

I det første lange stykke tid før LOX starter, kan man sagtens forsinke speak ½ minut - der sker jo ikke alverden. Efter LOX-start kan man måske forsinke 10 sekunder, og så 0-3 sekunder op til countdown.

Hav lige et kamera stående et højt sted også til at give overblik og panorere. Fx kunne man med lidt held have fanget den V-22 der trissede forbi i horisonten ;-)

 • 3
 • 0

Kan elektronikfolkene rigge en lampe til der lyser når der er lyd på VHF-kanalen? Så kunne kommentering/interview prøve at holde pause når lampen lyser. Ikke at det er en idéel løsning, men hvis det bare kan hjælpe lidt...

 • 1
 • 0

Om radioen og interview.

At tale i over 4 timer er hårdt arbejde, og de 2 kommentatorers arbejde er rigtig godt, men der er plads til mindre forbedringer - især med lydniveauer.

Det er i praksis en temmelig umulig opgave at skulle holde op med at tale når radioen begynder at sige noget. Det kommer i praksis til at virke som om at man konstant bliver afbrudt, hvilket får indflydelse på det der siges, da man så konstant bliver nødt til at tænke på: Hvor var det nu jeg var nået til, og hvad var det jeg egentlig ville sige?

Man kan lave det som lydteknikere normalt gør på radiostationer: musikken justeres til et lydniveau, og talen sættes så til et noget højere lydniveau.

I CS tilfælde er det der fra radiostationen er musikken = bliver til kommentatorernes snak/interview, og radiostationens snak = bliver til tale fra CS-radioen.

På den måde kan man tydeligt høre det der siges i radioen, og anstrenger man sig lidt kan man også høre interviewet/kommentatorerne, fordi lydniveauerne er passende forskellige i styrke.

Teknik Signalet fra mikrofoner reguleres ved mixerens indgange for at undgå overstyring, og kommentatorerne og dem der interviewes reguleres så til at have et lydniveau der er det lave lydniveau, så de lyder ens i lydstyrke. Signallet fra CS-radioen reguleres også ved mixerens indgang for at undgå overstyring, men signalet forstærkes til det førnævnte højere lydniveau.

Hilsen Lars, ex. lydtekniker på frivillig basis på en radiostation.

 • 9
 • 0

...og det er fint at nævne dem (for det bliver det jo bare endnu bedre af i fremtiden). Men det er også, tid at huske tilbage hvor det hele startede. Tænk at vi, som der desværre ikke kunne møde op, kunne sidde hjemme i sofaen, og følge med i hvad der sker live, med kommentator, som efter min mening, faktisk gjorde det ret godt. Der var små fejl ind imellem, men jeg syntes Steen og Jan var godt inde i tingene, og var faktisk lidt overrasket over hvor meget Jan Haugaard, vidste om CS, og rumfart generelt.

Det er virkelig stort, at vi kan se film fra alle vinkler og kanter, billeder samtid på twitter, interviews fra specialister fra CS. Godt gået CS, i kan være stolte.

Glæder mig til næste gang "forhåbentlig snart" - håber jeg kan være med live, eller også må jeg følge med på et livestream, som fungerer rigtig godt.

P.S nyheds-niveauet har på det seneste været i særklasse, teaser film, billeder på twitter og facebook, samt blogs på copsub.com og på ing.dk - FLOT

 • 18
 • 0

det kunne være vildt spændende at høre hvad professionelle mediefolk (blink blink, DR!) ville gøre for at løse sådan en produktion

jeg har diskuteret det med en af mine gode venner der sjovt nok har en fortid som producer i DR og har lavet en række store produktioner. Hans svar: Man har ikke et ukontrolleret lydfeed direkte ind i en live sending. Basta! Men vi går sgu ikke af med VHF'en - vi vil høre hvad der sker på Pad :-)

I det første lange stykke tid før LOX starter, kan man sagtens forsinke speak ½ minut - der sker jo ikke alverden. Efter LOX-start kan man måske forsinke 10 sekunder, og så 0-3 sekunder op til countdown.

Det er rigtigt, men for det første kræver det en forsinker boks der kan tids-kalibreres (hvis der er nogen der har lyst til at bygge den vil vi gerne høre mere :-)) og for det andet løser det ikke problemet fuldstændigt. Det er helt sikkert muligt at det bliver mindre, men det vil stadig være ikke-trivielt for en speaker at tie stille 5 sek. efter en rød lampe lyser. Det er måske en løsning, men det er ikke helt oplagt.

Hav lige et kamera stående et højt sted også til at give overblik og panorere. Fx kunne man med lidt held have fanget den V-22 der trissede forbi i horisonten ;-)

Vi skal helt sikkert have ændret på kamera konfigurationen til næste gang - det kan godt blive bedre.

var faktisk lidt overrasket over hvor meget Jan Haugaard, vidste om CS, og rumfart generelt.

Det var derfor vi valgte ham, men han er gamle venner med Peter Madsen, så han har sikkert fået tudet ørerne fulde :-)

 • 17
 • 0

Man har ikke et ukontrolleret lydfeed direkte ind i en live sending. Basta!

Det er fordi de prioriterer studiet som det sted hvor transmissionen er flydende, og udefra må indordne sig. Det er fint for prof produktion hvor fokus er distributøren, men er ikke nødvendigvis det rigtige for teknisk indhold.

Men vi går sgu ikke af med VHF'en - vi vil høre hvad der sker på Pad :-)

Netop - det er Pad der er interessant, studiet er "bare" pynt.

Løsning : lav 2 audiostreams, så kan folk selv skrue op og ned derhjemme. Med lidt programmering må man kunne lave at studiestream forsinkes når der er trafik på Pad-stream.

 • 2
 • 0

Dette er selvfølgelig rent spekulativt, men burde det ikke være muligt at sætte et "record and playback" på kommentator sporet så længe der kommer noget over VHF. Fra kommentatorsiden skal de bare være opmærksomme på at de er blevet forsinket en smule og så tage en lille pause så feedet kan indhente dem.

Forestiller mig at det non-trivielt, men ganske muligt. Er jo det samme en tv-boks med pause-funktion har indbygget, hvor man sætter et liveshow på pause og den så løbende optager og afspiller. Det er så bare VHF-signalet der styrer pause-signalet og afspilles mens "filmen" er på pause.

 • 6
 • 0

Ups, så gjorde jeg det selv... (kom med forslag)

kan man have 2 lydspor ? man kan slå til og fra derhjemme? 1 = Speak, 2= VHF

Men jeg er stadig meget godt tilfreds med det der blev broadcastet i dag :)

 • 2
 • 0

Jeg fulgte streamen sporadisk i løbet af eftermiddagen. Det var lidt generende, at de tekster der stod i streamen var relative tidsangivelser så som: tænding om 20 minutter. Når man kommer ind i streamen ved man ikke, om den tekst har stået der i 1 eller 15 minutter, og dermed ikke hvor tæt man er på, at der sker noget spændende. En absolut tidsangivelse som: Tænding ca. kl. 15.30, vil gøre det lettere at følge med for os som ikke sidder og ser alle 4 timer.

 • 12
 • 0

En absolut tidsangivelse som: Tænding ca. kl. 15.30, vil gøre det lettere at følge med for os som ikke sidder og ser alle 4 timer.

Vi har haft diskussionen, og det virker ikke som om der er en perfekt løsning. Ulempen ved absolut tidsangivelse er dels at vi ikke ved præcis hvornår skuddet går og dermed får en tidsangivelse der kommer til at "hoppe rundt" når vi unægteligt skal ændre den, og dels er der så hele diskussionen om hvilken tidsangivelse vi skal bruge da mang af vores seeere ikke kommer fra Danmark. Københavns tid eller UTC er de oplagte.

Grundlæggende gætter vi baseret på den information vi har tilgængelig og opdaterer streameren med en tidsangivelse der passer så godt som vi nu kan. Idag var der f.eks. 20 minutter til skuddet i ca. 40 minutter...

 • 6
 • 0

Trods diverse udfordringer, så synes jeg at dagens transmission var en succes. Og til CS - op på hesten igen. Ny sensor og ny sikkerhedsplade og så et nyt forsøg. Hilsen fra Langeland

 • 14
 • 0

Næste gang burde de nok udstyres med et fact sheet.

Nemlig! Så der kan undgås at der bliver talt alt for meget om at det er LOX der bruges til filmkøling og LOX der bruges til køling af motor fordi det er koldt osv. Spørg Leth, Ritter og Rolf Sørensen om hvordan de holder styr på facts under en meget lang udsendelse ;-)

Formel 1 har lidt tilsvarende udfordringer. De har en mand (eller flere, hvad ved jeg) til at udvælge relevante radiomeldinger og sætte dem på efter en forsinkelse.

Det syntes jeg lyder som en glimrende ide.

 • 2
 • 0

Jeg lagde mærke til at LOX kølingen kørte i stød. Ordentlig udblæsning og så døde det hen indtil et par sekunder senere hvor det blussede op. Det kunne jo også resultere i for højt tryk.

Hvis LOX koelingen er en koelespiral i bunden af tanken som jeg tror den er er stoedkogning kun naturligt. Det er som en billig kaffemaskine og maaden man faar lunkent vand over sine boenner.

Koelespiralen er ikke trykmaessigt forbundet til tanken saa jeg tror ikke det er der et evt overtryk kommer ind.

 • 1
 • 0

jeg har diskuteret det med en af mine gode venner der sjovt nok har en fortid som producer i DR og har lavet en række store produktioner. Hans svar: Man har ikke et ukontrolleret lydfeed direkte ind i en live sending. Basta!

Tænk på live streaming fra Østersøen hvor professionelle mediefolk sagde at det var en svær opgave og CS stream team fandt en god løsning via pensionatarmslængde wifi.

Tilsvarende med kommentering i samarbejde med VHF meldingerne. Dybest set handler det om formatudvikling. Jeg er sikker på at der findes en rigtig god løsning. Blot kræver det nogle eksperimenter og noget omtanke. Søger man råd hos den professionelle medieflok skal de naturligvis instrueres i at tænke uden for de normale løsninger fordi konteksten er langt mere improviseret her. Men derfor kunne det jo godt være pro'erne havde noget faglighed CS stream team kunne lære af.

 • 4
 • 0

Grundlæggende gætter vi baseret på den information vi har tilgængelig og opdaterer streameren med en tidsangivelse der passer så godt som vi nu kan. Idag var der f.eks. 20 minutter til skuddet i ca. 40 minutter...

Tror en ide kunne være at smide et tidsstempel på selve meldingen. Så der står kl. 15.23: Forventet affyring om ca. 20 minutter, eventuelt med en tidszone angivelse, eller bare et "current clock" i bunden af feedet også.

 • 8
 • 0

Kan man ikke bare havde klokken i et af hjørnerne? Så er folk sikker på hvad de skal regne ud fra.

Det bliver hurtigt en visuel og usability mæssig udfordring. Man skal så have et ur, en angivelse af hvilken tid man regner i, samt en angivelse af hvor lang tid der er til T-0.

Som jeg umiddelbart ser det er det ikke en løsning der tilfører andet end støj.

P.s. - det skal ikke tages som en afvisning - vi er meget interesserede i forbedringer, og diskussionen er god. Vi skal jo vide hvad seerne mener, hvilke problemer der har været, og forslag til forbedringer for at vi kan gøre det bedre.

 • 6
 • 0

I alle systemer med vigtige målinger kører man normalt 2 ud af 3. Altså måler trykket med 3 sensorer og hvis 2 eller endnu bedre 3, af dem viser det samme, stoler man på det. Hvorfor i alverden bruger man ikke det her? Vi taler om en raket ikke?

 • 1
 • 0

Ja, undskyld hvis spørgsmålet virker lidt off-topic. Men det interesserer altså mig.

Hvordan er billedet i artiklen taget? Er der anvendt tilt-shift-objektiv, eller er det noget efterbehandling?

 • 2
 • 0

Det blev en lang dag. Med tog fra Århus til Kbh. og så til raketpølser og fan snak i solen i ekstra lang tid. Så kom fuseren... Jeg ville egenlig godt have set HAB2, men dampen var ligesom gået af ballonen. Godt at høre, at det trods alt blot var en trykplade, der tog skaldet. Det havde været virkeligt surt, hvis det havde været selve tanken. Den har der jo været nogen problemer med at få svejst godt nok. Og mega surt, at I nu bliver nødt til at vente til efter CopenHell og hvad der nu ellers kommer af mindre intelligent larm på Refshalvøen.

En lidt skæv ide: Kunne man ca. en time før planlagt rakettest lave fysik/raketshow foran publikum. Demonstrere vandraketter. Vise hvor langt man kan komme med 1½ liters sodavandsflasker, haveslangekoblinger, en cykelpumpe og lidt vand. Der er god fysik i det, god underholdning, inspiration og noget man gøre derhjemme uden 200 meters sikkerhedsafstand og multimange tons beton.

 • 9
 • 0

Først: Streamteam klarede det super godt idag. I er virkelig kommet rigtig langt, det var super flot, en fornøjelse, tak for det!

Hvis jeg så forsøger at foretage den helt urimelige sammenligning mellem jer og et eller andet stort liveshow på TV med helt andre resourcer i ryggen vil jeg så også slå ned på problemerne omkring sammenfald i lyden fra henholdsvis VHF og studie.

Max har helt ret. Vi kan ikke undvære VHF (og ej heller studie).

Jeg tror at "forsinkelse" er den rette løsning. Jeg forestiller mig følgende:

VHF-lyd bliver sendt til en computer med et stykke software som optager alle beskeder. Dvs. at softwaren optager en lydfil når der er tale på VHF'en og slutter optagelsen når der eksempelvis har været 2 sekundes tavshed. Disse sound-bites præsenteres på en list på skærmen som toastmasteren i studiet herefter kan afspille ved et enkelt klik. På den måde er toastmasteren "in control" på det som sker på VHF'en. Det sætter visse krav til toastmasteren, men det ville give en langt mere glidende og rolig afvikling. VHF'en bliver først broadcasted nå toastmasteren "klikker" på en sådan lydbid.... "...og Jan lad os lige høre hvad der sker på VHF'en "+[Klik på VHFLyd]+" - Ja, det lyder jo som om at ....."

 • 6
 • 0

Tyskerne lykkedes det at opsende raketter i rummet og styre dem ret præcist, endda medens udviklingsfaciliteterne var under konstant bombardement. Nu er der gået 70 år, og I bøvler stadig med helt basale ting. Kan nogen forklare det?

 • 0
 • 24

...det er der så ikke nogen der kan svare på.

Måske viser det bare, hvilken enorm ingeniørmæssig bedrift det var dengang, at man stadig idag bakser med det.

84km højde, MACH 5, 1000kg last og en rækkevidde på flere hundrede km, 3200 affyringer.

Her er et link til inspiration:

http://www.bredow-web.de/RAF_Museum/V-2_Ra...

 • 1
 • 12

@ Peter Hansen. De tyske raketter var faktisk ikke særligt præcise. V1 skulle nærmest rettes ind mod målet fra en speciel rampe ved afskydning. Raketterne kunne ikke bruges taktisk, de blev brugt som forsøg på skræmme englænderne fra at angribe Tyskland, men udkommet blev englænderne blev endnu mere stålsatte over for Tyskerne Måske tyskerne også havde lidt flere ressourcer til rådighed.

@ CS, keep up s'he good Work.

 • 9
 • 1

Det bliver hurtigt en visuel og usability mæssig udfordring. Man skal så have et ur, en angivelse af hvilken tid man regner i, samt en angivelse af hvor lang tid der er til T-0.

Jeg syntes det ville være fint med en eller anden visuel indikering om hvor langt man er i forløbet. Nu foregår testen jo, som jeg kunne se det, på den måde at man gør ting så hurtig efter hinanden som muligt og når man er de antal steps igennem ja så fyrer man. Altså man skruer LOX slange på og så snart den er skruet på så fylder man LOX på og når LOX er fyldt på tryksætter man. Det gør det svært at sætte et ur på. Personlig syntes jeg det ville være rigtig fedt og også give et lidt mere prof. indtryk hvis man havde procedurer hvor man f.eks sagde: T -2:00:00 LOX slange tilkobles T -1:55:00 LOX påfyldning startes T -0:30:00 Tryksætning Fuel påbegyndes og så videre. Det kræver selvfølgelig at man ved ca hvor lang tid det tager at koble LOX slangen på, men i mit tænkte eksempel kunne man sige det forventes at tage 3 minutter og holder det så er der 2 minutter i reserve hvis det driller lidt. Skulle det drille mere ja så kan man ikke fortsætte med LOX påfyldning og tiden stoppes ved T-1:55:00 og startes først igen når LOX slange er sat på og LOX påfyldning startes.

Det ville efter min mening gøre det meget nemmere at speake. "Om 3 minutter starter påfyldningen af den flydende oxygen. Den flydende oxygen overføres fra 3 eksterne tanke og der skal i alt påfyldes 650 liter, men pga fordampning af den 183 grader kolde oxygen skal der overføres næsten dobbelt så meget". Som det var i går var det meget "Vi tror LOX påfyldning snart starter" "Vi tror der fyres kl 14"

Vil man ikke lave sådan et count down forløb (og det kan jeg ikke rigtigt se nogen grund til) kunne man i det mindste vise visuelt hvor langt man er i sekvensen. f.eks LOX påfyldning (startet 13:57 UTC)

 • 3
 • 0

Nøj - vi kører vel alle med Stereo udstyr - alle PC' har 2 kanaler - højre & Venstre - må kunne fixes - VHF snak i ex. venstre kanal og kommentator i den højre så.

Er ikke alle studie-mixere 2 kanals ?

Således vil det være nemt at adskille skidt og snot - og man kan justere med balancen og individuel prioitere hvad man vil høre.

Er det ikke logik for regnorme ?

 • 2
 • 3

i mit tænkte eksempel kunne man sige det forventes at tage 3 minutter og holder det så er der 2 minutter i reserve hvis det driller lidt. Skulle det drille mere ja så kan man ikke fortsætte med LOX påfyldning og tiden stoppes ved T-1:55:00 og startes først igen når LOX slange er sat på og LOX påfyldning startes.

I en perfekt verden er det ikke nogen dårlig ide. Vi har snakket om at have hold-points som vi så kan kommunikere visuelt, hvilket også er den måde andre gør.

Problemet her er nok mere kommunikationsmæssigt med CS - vi havde ikke nogen flightplan, kendte ikke de aktuelle holdpoints, og havde ikke nogen kontakt (andet end at vi kunne høre med på VHF) med CS under procedurerne.

Med andre ord kender vi ikke flightplanen, og har ikke nogen måde at få at vide hvor vi er kommet til på listen med mindre der er nogen fra CS der siger det over VHF eller højttalerne og vi tilfældigvis hører med.

Det er de vilkår vi arbejder under. Vi prøver selvfølgelig hele tiden at få mere information ud af CS under flight, men det viser sig altid i praksis at være næsten umuligt.

 • 8
 • 0

Hvis i kun har radio til at kommunikere med, kun det, hvis muligt, være en ide at bruge mobiler til video mellem afdelinger og kontrolrum. Sæt skype eller anden software til at køre på udvalgte personer, koblet til hver sin anden telefon i kontrolrummet. Dette kan køre over eget wifilan. Telefon kan monteres vinklet på hjelmen og uden audio. En billig løsning da alle har video på telefonen i dag.

 • 0
 • 0

Problemet her er nok mere kommunikationsmæssigt med CS - vi havde ikke nogen flightplan, kendte ikke de aktuelle holdpoints, og havde ikke nogen kontakt (andet end at vi kunne høre med på VHF) med CS under procedurerne.

Med andre ord kender vi ikke flightplanen, og har ikke nogen måde at få at vide hvor vi er kommet til på listen med mindre der er nogen fra CS der siger det over VHF eller højttalerne og vi tilfældigvis hører med.

Ok troede stream var en del af CS, men anyway så syntes jeg ikke helt det er godt nok. Hvis man accepterer at der ikke kommer ordentlige meldinger ud så er det jo en umulig opgave at informere ordentligt undervejs og den del syntes jeg er ret vigtigt. Dem der sidder og bruger x timer bag skærmen er faktisk dem der betaler til showet eller forhåbentligt bliver kommende bidragsydere. Jeg vil gerne lave et program hvor man kan taste en flightplan ind og steppe sig igennem den undervejs som punkterne gennemføres. Klienter som f.eks stream og speakere skal så kunne koble sig på den applikation og følge med i hvor man er. Vil CS have fuld frihed til at improvisere undervejs og ændre i sekvenser giver det selvfølgeligt ingen mening og hvis ikke man gider overveje at bruge sådan et program så vil jeg heller ikke bruge tid på det så meld ud hvis det har interesse

 • 3
 • 0

troede stream var en del af CS

Streamteamet startede under CSS (hvor jeg er med i besyrelsen, og originalt fik jobbet med at få streamteamet op at stå), netop for at vores medlemmer kunne følge med i liveopsendelserne fra Østersøen. Senere er det så kommet mere og mere ind under CS - jeg kan ihvertfald konstatere at alle i streamteamet undtagen mig er lykkedes med at blive medlemmer i CS.

Hvis man accepterer at der ikke kommer ordentlige meldinger ud så er det jo en umulig opgave at informere ordentligt undervejs og den del syntes jeg er ret vigtigt. Dem der sidder og bruger x timer bag skærmen er faktisk dem der betaler til showet eller forhåbentligt bliver kommende bidragsydere.

Teoretisk set er jeg helt enig - men du ved hvordan det er med teori og praksis ;-) Praktisk set er det sådan at på launch dag er alle CS'ere travlt optaget af den primære opgave, og de ressourcer der er tilgængelige for at informere streamteamet er meget begrænsede. Raketten er trods alt første prioritet. Du har helt sikkert en pointe, og det er også noget vi tænker meget over hvordan vi gør bedre, men det er ikke en let opgave. Husk at både CS og streamteam er "work in progress", men så længe det bliver bedre hver gang synes jeg vi er på rette vej.

Jeg vil gerne lave et program hvor man kan taste en flightplan ind og steppe sig igennem den undervejs som punkterne gennemføres.

Jeg har tænkt lidt de samme tanker - det ville være en god måde at få information fra PAD til både streamteam, publikum og seere på youtube. Den store hurdle er formentlig at få live information fra CS, netop fordi de er travlt optaget præcis på det tidspunkt hvor vi gerne vil have informationen. Husk at CS trods alt har meget begrænsede ressourcer, og bliver nødt til at koncentrere dem der hvor det virkelig gælder: At få ild i raketten. Ikke at det ikke kan lade sig gøre, de fleste mente jo også i starten at det var umuligt at streame live fra Østersøen med et budget på 0 kr. Og det gik jo meget godt :-) (primært på grund af de sindssygt dygtige teknikere i streamteam - tak!)

Jeg ser mange muligheder, her er et par eksempler (som p.t. står 100% for egen regning..)

 • Man kunne lave en smartphone app hvor alle tilstedeværende kan bidrage med twitter-agtige beskeder (og hvor CS medlemmer har en eller anden slags "trusted" status) som kan vises som en stream af tekst der kommer ud til alle der har appen. Hvis man samtidig laver et JSON api kan denne stream af tekst også bruges til hente meddelelser ind i andre progammer, f.eks. til speakerne så de har noget at gå efter.

 • Som du skriver ville et fligtplan program gøre det meget lettere at følge med hvis den blev opdateret live efterhånden som flight krydsede items af listen. Hvis det er online kan både speakere og publikum følge med. Dette skal selvsagt koordineres med CS, da det jo er helt inde i hjertet af operationen. Men der er ingen tvivl om at det ville gøre mange ting meget lettere.

prøv at checke LE Mans live side - hvis man kunne lave noget tilsvarende ville det sateme være fedt! http://www.24h-lemans.com/live/en

Hvis du er interesseret så skriv en mail til mig på max@maximise.dk så kan vi jo snakke om det :-)

 • 5
 • 0

Hold skruen i vandet og moralen høj.

Vi kan alle gælde os over at det bliver muligt at gøre et nyt forsøg en anden dag. Som andre har skrevet, at LOX tanken ikke nødvendigvis er skadet, men at en sikkerheds anordning rent faktisk virkede som den skulle.

Det er ærgerligt at en sensor, som tidligere må have virket, døde. Som andre har skrevet, så er der muligvis et behov for redundans på denne front. Det handler dog også om plads og ressourcer til projektet, så hvis der ikke er plads til 3 sensorer i hver tank og hver computer ikke har inputs nok til dette uden at gro i størrelse x10, så kommer man jo ikke længere. Ligeledes har sensorerne også en pris, som skal tages med, selvom den kan være lille kontra fx. 650x2 L LOX. Også hvor skal man bygge redundans ind og hvor skal man ikke, hvor er det besværet og prisen værd i guld? Nogen skal tage valget/beslutningen undervejs og i bakspejlet kan vi alle give manden skylden. Her vil jeg ikke give nogen skylden, for skaden er ikke stor. Vi kan nemlig prøve igen, da der ikke er tale om en fatal skade. NASA har nok også stået her.

Som andre så stor tak til Stream-team, men sørme også en stor tak til alle i CS og CSS for at dette er undervejs. Vi får en chance til :P

Tilbage til lyden på Streamet: Jeg var deltager på pladsen på Refshaleøen og vi havde meget svært ved at høre både VHF og studiet i de opstillede højtalere. Ikke pga. ekko eller støj, men pga. hvad lød som dårligt speak i studiet. Grunden til at vi ikke kunne høre VHF skyldes ofte det før omtale crosstalk hvor folk i studiet taler henover VHF'en. På pladsen har jeg en række andre mulig løsninger: - Et lokalt lukket Wifi og et lydstream til smartphones. - Et lokalt FM signal (Piratradio) på området, de fleste kan medbringe en lille radio eller en smartphone med FM radio. Dette gør mig også i stand til at tage FM-radio høreværn med :P Ligeledes spillede naboerne også op til fest (Hos paintball folkene), så dette tilføjede ekstra støj. BTW.: Der er nogen der ryger i studiet, lighter klik går RIGTIGT godt i gennem, når man tænder pipen lige op i mikrofonen :P

På pladsen fik vi faktisk meget mere info fra folk på PAD'en via Facebook m.m. og telefonopkald end vi fik fra Stream-team. Bl.a. kom speak med meldningen "Der tankes nu LOX, vi forventer lidt mere end en time til T-0" 30-45 min efter de rent faktisk var begyndt på tankning. Og tankning var faktisk synelig på pladsen efter 10-15 efter de var startet pga. LOC damp fra raketten. Hvis man kiggede godt efter på toppen omkring den øverste platform og det orange bånd på raketten. Stream-Team burde kunne se dette langt tidligere på video streamen fra PAD?

Til maden: Det er helt i orden at I tager overpriser i "Kiosken" men det er enormt at ærgerligt at der ikke er nok mad, cirka 20 min før failure er der 4 poser chips, kaffe, te og cola tilbage på menu kortet. Billetsalget på Billetto burde give jer en ide om fremmødet og ligeledes burde vejret også give et hint om at kommer mange mennesker :P Og priserne skal afspejle hvor meget sponsorrat I ønsker at indrive gennem kiosken ved fx totalt udsolgt :P

Tak for kampen alle sammen og vi kan altid prøve igen en anden dag.

 • 4
 • 0

Knappen kræver nogen med loddekolber (anyone ?)

Jeg har set en del loddekolber i brug i HAB, og jeg har også selv en... Umiddelbart lyder det som et godt lille Raspberry Pi projekt. Raspberry pi har den ulempe at den ikke har audio input med mindre man bruger usb, så det skal man lige tænke lidt over.

Så Henning, hvis du er klar så skriv ;-)

slightly off-topic information: Streamteams mange afviklingsskærme kører fra et raspberry pi rack, hvor hver pi driver en skærm. Det er supersejt og fungerer rigtig godt.

 • 1
 • 0

og dels er der så hele diskussionen om hvilken tidsangivelse vi skal bruge da mang af vores seeere ikke kommer fra Danmark.

Det løses nemt ved også at have et ur på skærmen, der viser hvad klokken er lige nu. Jeg tror også folk fra udlandet vil finde det praktisk at vide hvad klokken er her i Danmark.

Der er jo plads nok, til at både nuværende tidspunkt, og næste forventede affyring, kunne stå fast på skærmen.

Ellers synes jeg det fungerede ret fint. Jeg blev ikke specielt generet af at speakere og radio var blandet sammen. Hvis bare speakerne kan høre radioen også, så kan de vel selv styre at tie stille på de rigtige tidspunkter.

Meget godt gået at de kunne holde snakken igang i så lang tid. Jeg kan godt forstå at Jan ville hjem til sidst. :)

 • 2
 • 0

Hej Klaus Elmquist Nielsen

Tak for de pæne ord om streamingen. Vi arbejder løbende på at forbedre format og afvikling og vil blive bedre. Vores nybyggede campingsvognsbaserede OB-vogn, der for første gang blev testet, er en del af den proces.

En ting der dog ikke fungerede så godt var timing mellem CS radiomeldinger og kommentatorerne. Det er uden tvivl bare en træningssag og handler om at kommentatorerne lukker ned for snakken når CS taler over radioen. Særligt lige op til selve testen.

VHF-radiolyd ind i en Live transmission med speak er en udfordring og det kiksede desværre denne gang på trods af, vi har arbejdet med problemet. Vores opsætning er som følger:

Alle lyd og videokilder inklusiv radiolyd, men ikke speakerlyd, sendes til to servere. Disse servere vil ved opsendelse fra Østersøen befinde sig ombord på kommandoskibet Vostok. Disse to servere genererer et mosaik-mix med alle video streams og et premix af vores udsendelses-stream. På disse servere mixes også vores grundlyd til vores udsendelses-stream. Ved opsendelse fra Østersøen sendes mosaik-mix, udsendelses-premix med grundlyd inklusiv radio/VHF plus separat radio/VHF til en server i København. I København (OB-vognen) sidder så speakerne og ser mosaik-mix og hører VHF-radio og kan speake. Herefter mixes i København med ca. 1 sekunds forsinkelse speakerlyd, udsendelses-premix, rulletekster og andet sammen og enkodes og sendes til YouTube.

Denne konfiguration giver os flere ting vi har brug for. Blandt de vigtigste er begrænsning af båndbreddeforbrug mellem opsendelsessted og Internettet, men også mulighed for at fortsætte streaming og speaking selv om vi mister forbindelsen til opsendelsesstedet. Det giver os også den mulighed at speakerne hører VHF-lyd ca. 1 sekund før deres speak lægges ind i udsendelsen. Det er ikke meget, men vi mener det giver det bedste kompromis ved at speaker kan stoppe/pause speak, når der kommer en radiomelding.

Imidlertid fik vi først samlet og testet alle delkomponenterne til OB-vognens setup natten før testen, men det virkede. Kort før testen sker der imidlertid det, at der bliver der af endnu ukendte årsager trykket på en forkert knap således at speakerne ikke kan hører radio/VHF-lyd. Vi leder under udsendelsen efter årsagen, men det er svært at fejlfinde i et et nyt produktionssystem under afvikling af udsendelsen. Vi finder først årsagen en halv time inden testen bliver stoppet. Så næste gang limer vi den knap fast eller fjerner den :-)

Vi føler selv, at de indgåede kompromisser på nuværende tidspunkt er gode forproduktioner i fremtiden, men der er altid plads til optimering og denne test var lidt en generalprøve, hvor vi skulle finde de processer og teknologier og procedurer, der skal forbedres. Så næste test bliver vel en slags premiere på det system vi har brygget på de sidste 12-16 måneder.

mvh Peter

 • 13
 • 0

Ud over VHF-radiolyd inde over speak, har der været ytret noget om lydniveau og lydkvalitet af speakerlyd. Speaker regulerer selv op og ned for lydniveau og dette er ikke optimalt. Her skal vi enten programmere en automatisk niveaukontrol eller have en lydmand til at passe lydniveauet, men vores OB-vogn er bygget over en standard størrelse campingvogn og ikke en 16 meter lang Emperor size Grand Deluxe campingvogn med 4 separate queen size senge. Så plads er et issue.

Speakerlyd fra flere speakere/interviewer og evt. interviewede, mixes sammen i en analog mixer med indbygget USB-lydkort. Denne mixer er tilsluttet en Raspberry Pi, der komprimerer lyden i Vorbis og sender denne til vores post-videmixer for postmixning. Raspberry Pi'en modtager også radio/VHFlyd og sender den ud i analog-mixersystemet og derved videre til speakernes headset.

Det har under afviklingen vist sig, at en Raspberry Pi til det beskrevne er presset til det yderste, hvilket kan give nedsat kvalitet i lyden. Dette er et punkt vi forbedrer til næste gang.

mvh Peter

 • 8
 • 0

Det har under afviklingen vist sig, at en Raspberry Pi til det beskrevne er presset til det yderste, hvilket kan give nedsat kvalitet i lyden.

Tak for forklaringen! Så forstår jeg bedre den ret hyppige klikken jeg hørte på lydsiden: overbelastning på afviklingsplatformen.

Er der internet båndbrede nok til at anvende FLAC som kodning af lydsiden mellem opsendelse sted og redigeringsvogn i stedet for det format I anvender nu? FLAC formatet er skrevet med effektiv afvikling i sigte.

 • 1
 • 0

Jeg fulgte med fra klokken 12. og efter at have vænnet mig til det værste engelsk siden min forrige chef, var det faktisk utroligt lærerigt at høre kommentatorerne dels fortælle om CS og CSS, men især historien bag raketterne. Det ærgrede mig lidt at von Braun fik så meget ære, for i mine øjne var han en klam krigsforbryder, men fair nok, det er ikke politik men raketter det handler om og det var en rigtig hyggelig og gennemført dækning fra CSS. At testen blev aflyst er jo endnu et eksempel på den semi/næsten-professionalisme som gennemsyrer CS, skrevet i den mest rosende og respektfulde mening.

 • 6
 • 0

Hej Klaus.

Klikkene er sandsynligvis grundet i overbelastningen, men er værd at kigge nærmere på. Det kan skyldes overbelasning, men kan også skyldes at samplegenerering er en anelse langsommere end mixningen af samme og dette fører lige som overbelastning til gaps. kan være svært at høre forskel på den ene slags gaps og den anden. Men vi får løst problemet.

Vi kunne bruge FLAC, men hvad skulle det give ekstra? Vi bruger primært Vorbis over RTP over UDP, når vi skal spare båndbredde. I den anden ende af skalaen bruger vi rå PCM samples over TCP, når der er båndbredde nok og netværk garanteret til at virke. Vi kigger også på Opus for kort delay. Ved udsendelse bruger vi AAC-LC til YouTube og LiveStream og MPEG Audio til UStream.

Generelt har vi brug for en audio codec, der på alle niveauer er ultra stabil i recovery og implementering i GStreamer, også når der er pakketab. Det nytter ikke Codec'en er hurtig, effektiv og stabil, hvis dens demuxer eller RTP depay kaster op under vanskelige vilkår så som ved massive eller sporadisk pakketab.

mvh Peter

 • 5
 • 0

Hej Peter! Selv tak for ros og tak for flot afvikling! :-)

Det er et imponerende setup I har fået lavet jer. Det må man sige! At I anvender Raspberry Pi som afviklingsplatform er endnu mere blæret. Tænk på hvad den professionelle medieflok anvender af udstyrsmillioner i deres trygge studiesandkasse.

Den der knap der blev trykket på var det en mute knap på en analog mixer? Det kunne lige ligne at det skulle være en fejl i den kategori man slås med i klampens hede. ;-)

Som auto-repeated et par gange ovenfor kunne det være vildt spændende at have professionelle mediefolk samt nogle af de eksempler som Max nævner ovenfor til at komme med ideer til forbedringer. Det er en ret udfordrende opgave I har stillet jer selv her. Kunne man få den helt op og ringe ville det både være en perfekt livestream brugeroplevelse og bedre værtsoverblik. Og hvem ved måske ligefremme vække opsigt hos protalk flokken?

Det kunne være interessant at tænke i baner af hvilke ekstra værktøjer der kunne forbedre værtsrollens muligheder og særligt overblik. Man skal nok lave nogle prøvesendinger før man opnår den praktiske erfaring der skal til for at videreudvikle platformen.

 • 1
 • 0

Vi kunne bruge FLAC, men hvad skulle det give ekstra?

FLAC er udelukkende ment som et forslag til et alternativt format med den tanke at det måske - og kun måske - kan kodes med lavere cpu forbrug end det format I anvender nu. Sagt med andre ord ikke nogen færdig løsning blot et alternativt forslag.

Vi bruger primært Vorbis over RTP over UDP, når vi skal spare båndbredde.

Jeg må godt nok sige at I er gået til den. Flot arbejde! :-)

 • 0
 • 0

Fysikshow med raketter ! Det var faktisk en rigtig god idé, som vi vil huske på til næste gang. Der var flere der dukkede op allerede før kl. 12, og ja, så bliver det en rigtig lang dag i solen. Min nakke ser også ud derefter !

Vi overvejer også en storskærm til at følge med på streamen som nu er så god at vi i den grad kan være den bekendt. Solen er dog en udfordring, og temperaturen for den sags skyld, når vi tester i vinterhalvåret.

 • 4
 • 0

Undskyld dette er off-topic, men jeg ved ikke hvem jeg ellers skal spørge og emnet har været berørt i denne tråd omend i anden sammenhæng, nemlig kommentatorlyd og VHF

Jeg har et fladskærms TV, der som de fleste har dårlig lyd. Jeg har derfor købt et aktivt 2.1 højttaler system. Jeg har samtidig en PC under TV'et som stereoanlæg og til Youtube/web på TV'et.

Begge har et 3,5 mm minijack interface, men jeg skal lette rumpen og flytte kablet mellem TV og PC. Doven er man jo, så jeg vil gerne have en audio mixer så begge enheder kan være permanent koblet til højttalersystemet. Så skal jeg nok selv sørge for at kvæle den kilde jeg ikke bruger via remoten.

Har en læser et link til hvor man får sådan noget?

 • 0
 • 0

Ift. dimensionering af kioskindhold : Billetto forsalget var på ca. 300 mand (hvoraf de 200 kom til inden for de sidste 3 dage), og derudover var der ca. 100 der købte i døren, plus hvad der stod på gæstelisten. Pølse-Jan havde produceret 400 pølser, og ja, de kunne godt have været større, når de nu var så gode :) Vi havde ikke regnet med at skulle holde butikken åben i knap 5 timer, så forståeligt nok var der lavvande i butikken til sidst. Der var ikke lige nogen der havde lyst til at køre i Netto da vi nærmede os T-0. Så ja, vi havde udsolgt til sidst, men jeg tror faktisk at langt, langt de fleste trods alt fik til at overleve på. Drikkevarer var der heldigvis nok af, hvilket jo var det vigtigste i varmen.

Også på den front øver vi os, og bliver bedre efterhånden :)

Tak til alle fremmødte for tålmodigheden og utrolig god stemning undervejs !

 • 12
 • 0

Fysikshow

Jørgen Jeg har lidt kontakter ind til Den Naturvidenskabelige Legestue på Niels Bohr Instituttet (Har selv været formand der, engang). Skal jeg prøve at sende en føler ud?

 • 2
 • 0

Fysikshow med raketter ! Det var faktisk en rigtig god idé, som vi vil huske på til næste gang. Der var flere der dukkede op allerede før kl. 12, og ja, så bliver det en rigtig lang dag i solen. Min nakke ser også ud derefter !

Jeg tænker det må være en opgave der klart ligger til CSS og ikke CS. CS'erne har jo travlt på opsendelsesdagen/testdagen, men CSS'ere mest har travlt med at vente. For den sags skyld kunne man godt mikse lidt raketfysikshow også når der er udsendelse direkte fra Østersøen. Det kunne jo lægges ind, når alle ved, at nu skal der blot ventes 20-30 minutter inden der sker noget igen.

 • 2
 • 0

Det har under afviklingen vist sig, at en Raspberry Pi til det beskrevne er presset til det yderste, hvilket kan give nedsat kvalitet i lyden. Dette er et punkt vi forbedrer til næste gang.

Kører jeres Pi med normal clock-frekvens, eller har I overclocket den? Det er jo muligt at overclocke op til 1150 MHz, i stedet for de 700 MHz som ellers er standard.

Jeg tænker at I nok har kigget på det, men for en god ordens skyld får I lige et link: http://elinux.org/RPiconfig#Overclocking

Klikkene er sandsynligvis grundet i overbelastningen, men er værd at kigge nærmere på. Det kan skyldes overbelasning, men kan også skyldes at samplegenerering er en anelse langsommere end mixningen af samme og dette fører lige som overbelastning til gaps.

Jeg kunne høre en meget rytmisk klikken, ca. 1 gang i sekundet. Som et meget forsigtigt klik med bagenden af tungen.

 • 0
 • 0

Nogen der er klar på at bygge den? så smid mig en mail på max@maximise.dk

Inspireret af det her schematic med en ISD1020A chip: http://www.circuitstoday.com/voice-recorde... ... så har jeg fundet den her chip, ISD1004: http://www.datasheetarchive.com/dl/Datashe...

Den er beregnet til at være slave-chip, som styres udelukkende via SPI kommunikation med en microcontroller.

ISD1004 er en chip, der kan record/playback af lyd fra en analog indgang til en analog udgang på lydchip'en. Den kan optage lyd og så gengive den i op til 8 minutter, 10 minutter, 12 minutter eller 16 minutter (se datablad) afhængig af den sample rate man vælger.

 • 0
 • 0

Jeg har tænkt lidt de samme tanker - det ville være en god måde at få information fra PAD til både streamteam, publikum og seere på youtube. Den store hurdle er formentlig at få live information fra CS, netop fordi de er travlt optaget præcis på det tidspunkt hvor vi gerne vil have informationen. Husk at CS trods alt har meget begrænsede ressourcer, og bliver nødt til at koncentrere dem der hvor det virkelig gælder

Jeg ved ikke hvordan CS styrer hvad der skal gøres hvornår på nuværende tidspunkt, men jeg tænkte at programmet skulle bruges af Flight (eller hvad det nu hedder i CS) eller en assistent til Flight som en hjælp til det program de skal igennem og med den bieffekt at andre også kan følge med i hvor langt man er. Altså det skal ikke være en klods om benet for Flight, men tværtimod en hjælp.

Hvis du er interesseret så skriv en mail til mig på max@maximise.dk så kan vi jo snakke om det :-)

Det vil jeg gøre (men det bliver først imorgen)

Er der nogen der ved om der snart kommer lidt officielt ud fra CS? Ser det ud til at det kun er en burst disc der er gået og var der en hurtig forklaring på censor problemet? Var der allerede fastsat nogle backup datoer til næste forsøg?

 • 0
 • 0

Mon ikke de har travlt med enten at analysere og udbedre problemet eller sunde sig over gårsdagens oplevelse? De har haft sygt travlt op til testen og nu er der opgaver der skal løses før der kan findes test tid igen.

Personligt har jeg, bortset fra et par telefonopkald, holdt CS-fri dag. Det har været et par lange uger op til i går, så jeg tror at det er tiltrængt for en stor del af holdet. Wilson kommer snart med et indlæg på hjemmesiden med lidt mere info.

CS har kørt i højeste gear de sidste par uger. Umiddelbart efter skuffelsen ramte i går tømte vi ethanolen af tanken nede på prøvestanden og fik ryddet op dernede. Da jeg selv nåede op til HAB ved 19-tiden så jeg til min store benovelse af resten af holder var i færd med at flytte det 5 tons tunge centerskrog til Sputnik fra HAB1 til HAB2. Det er sgu et team der vil noget. Midt i skuffelsen og drænet for kræfter efter ugers hårdt arbejde finder de alligevel overskud til sådan en operation, jeg var virkelig imponeret over gutterne...

 • 15
 • 0

slightly off-topic information: Streamteams mange afviklingsskærme kører fra et raspberry pi rack, hvor hver pi driver en skærm. Det er supersejt og fungerer rigtig godt.

Super nice!

Altså det jeg tænkte var (som nævnt) at hver VHF-meddelse bliver optaget hver for sig hvorefter studieværten kan afspille dem når det passer bedst i forhold til speaken.

Jeg har lavet et lille windows program som burde illustrere hvad jeg mener og give en idé om hvorvidt fremgangsmåden er brugbar i praksis eller ej. Programmet optager i denne udgave lyd fra computerens mikrofon, så dem som ønsker at afprøve det, må selv speake VHF-delen :-)

 1. Download programmet her: http://www.filedropper.com/streamteamvhfsl...
 2. Pak zip-filen ud
 3. Start optagelse med knappen "start" øverst til venstre
 4. Tal nu VHF-lyden....
 5. I listen til højre vises nu de optagede lydbidder. Dobbelt-klik på en lydbid for at afspille.

"Grapping level" angiver lydstyrke-grænsen som sætte en sampling igang. (I procent) "Silence Stop" angiver længden af den pause som stopper en sampling (i millisekunder)

Jeg er temmelig presset tidmæssigt i denne tid, så jeg tror ikke at jeg kan følge denne idé helt til dørs alene, men nu har jeg i hvert fald kastet en bold op i luften.

 • 5
 • 0

Jeg kunne høre en meget rytmisk klikken, ca. 1 gang i sekundet. Som et meget forsigtigt klik med bagenden af tungen.

Jeg hoerte nu ikke klik i min ende (Suse 64 bit og Firefox) - kunne det vaere mis-match i sample-rate, altsaa en reference der drev paa sender eller modtager? Hvis mit lydsystem har en lidt hurtigere reference kan det vaere det interpolerer for at undgaa mislyde naar bufferen loeber toer. Hvis du har en lidt hurtigere reference kan det vaere der kommer klik naar der bliver sprunget data over.

 • 0
 • 0

Ubuntu 14.04 64 bit og Chrome her.

Lyden forbinder jeg normalt med en overgang i computeren, men jeg havde både før og efter samme stik ind og ud af computeren, men det var kun under livestream der var klikken.

 • 0
 • 0

Lyden ved publikum: var ude mærket som sådan, og hørbar ned bagerst i crowd området, dog ville en ekstra højtaler have gjort underværker for dem der sad nærmest "pølse 1". Speakere og VHF lyd oven i hinanden, var svært at afkode for mange, kunne jeg forstå på folk, så tænker om man måske kunne dæmpe Speakere (på streamen) til 70-80% og lade VHF'en have 100% niveau. Sådan at VHF kommunikationen overdøver Speakerne, (som så evt derefter ville holde inde og forsætte hvor de slap når tid var, og lige resumere hvad de var i gang med at sige). -Så kunne man hæve Volumen, så Speakerne gik godt igennem, og VHFén bragede ud over Speaken.

Streamen: så jeg ikke, men håber at kunne se den senere (nu må jeg i seng), -der var lige en Heat X2-nattevagt, og mellemliggende on the fly jobs, og Crowd control der satte sit spor. Dejlige spor men glæder mig til at ramme min Jyske seng igen.

Tidligere (lyd, muligheder) Ved HEAT X1, var der en ren VHF kanal man kunne høre kan jeg huske, som var et rent Lydspor og ikke via Youtube, -Den gang kunne man selv "blande/mix" lyden der hjemme (læs Youtube video lyd, når der blev sagt noget på VHF'en. - ved ikke om der var det i år

@Peter (stream team), takker for kigget ind i vognen klokken midt om natten, skønt grej i har banket ind i den.

Tak for jeg/Vi måtte hjælpe med, det gør jeg gerne igen, også selv om næste test evt bliver i koldt vejr. Min datter nød også at være med, og er nu endnu mere interesseret i projektet.

 • 0
 • 0

@Malthe

Kører jeres Pi med normal clock-frekvens, eller har I overclocket den? Det er jo muligt at overclocke op til 1150 MHz, i stedet for de 700 MHz som ellers er standard.

Foreløbig kører vi RaspPi ved normal hastighed. Jeg har endnu ikke startet debugging for at finde fejlen, så indtil videre kender vi kun symptomet.

RaspPi er kendt for begrænsninger på USB. Denne artikel nævner 32kHz som maximum for stereo audio sampling over USB, og vi kører 44100. Så det er et sted at starte. http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopi...

Anden mulighed er, at audiosampling i Pi er lidt for langsom i forhold til vores mixer, der adder alle samples sammen ved konstant 44100 og tilføjer uintelligent silent samples, når der mangles samples.

Tredje mulighed er at vi måske taber UTP pakker fra RaspPi. Visse begrænsninger er jo kendt for RaspPi, dens USB-forbundne netværksstik.

Fjerde mulighed er, at CPU'en har for travlt.

Hvert problem har sin egen løsning, men vi skal nok få fjernet kliks til næste gang.

mvh Peter

 • 5
 • 0

RaspPi er kendt for begrænsninger på USB. Denne artikel nævner 32kHz som maximum for stereo audio sampling over USB, og vi kører 44100. Så det er et sted at starte. http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopi...

Jeg har arbejdet på et projekt hvor vi, ganske simpelt, var nødt til at sample ved 300.000 Hz. Vi brugte en ekstern enhed via COMEDI, www.linux-usb-daq.co.uk. Vi brugte USB-DUXfast. Der kan hurtigt opstå timingproblemer med resten af Pi'en, men ved 900 MHz fungerede det da.

 • 0
 • 0

Jeg er lidt usikker på hvorfor der er så stor fokus på forsinkelsen af VHF-lyden.

Når folk sidder og kigger på selve streamen, så er den vel allerede forsinket 40-80 sekundter som minimum? Når det nu alligevel "kun" er Live, og ikke real-time, hvorfor så ikke tage konsekvensen og lade de stakkels mennesker i "studiet" få 5-6 sekundters varsel til at stoppe deres tale, når der kommer lyd fra VHF'en ?

PreMix og VHF-stream kunne blive smidt i en buffer i x-antal sekundter. Bliver der detekteret tale, starter et display med at tælle ned. Dette ville sikre synkron PreMix og VHF, men samtidigt introducere det nødvendige delay for studiet til at reagere i.

Med det imponerende arbejde som StreamTeam allerede har lagt for dagen, ville det vel ikke være en ret stor udfordring at lave en "pie-buffer" eller lign. som også styrer et 7-element LED :-)

Uden at have haft mulighed for at se streamen i sin helhed, så vil jeg i øvrigt bukke mig dybt i støvet for StreamTeam's arbejde. Det er i sig selv et ganske omfattende projekt med nogle interessante problemstillinger som indtil videre er blevet løst ganske flot.

 • 2
 • 0

Lars Christoffersen:

I alle systemer med vigtige målinger kører man normalt 2 ud af 3.

Det gjorde man sådan set også.

Den elektroniske sensor døde; formentlig pga. kulde eller is i forbindelsesrøret. Det analoge manometer på forsyningen tog over. Det burde ikke vise for lave værdier. Endeligt var der en sikkerhedsventil, som, om end binært, ville vise om max tryk var nået. Den virkede muligvis, muligvis ikke.

Eller også virkede de to sidstnævnte målere, men sprængpladen gik ved for lavt tryk. Måske havde den en defekt, som testpladerne ikke havde. Måske var det en, paradoksal, effekt af kulden.

Disse ting vil blive undersøgt nøjere.

Det overvejes, at der i fremtiden kommer 2 elektroniske + 1 analog måler fra tanken + 1 fra forsyningen. Så anses det for forsvarligt at udelade sprængpladen.

 • 5
 • 0

Så anses det for forsvarligt at udelade sprængpladen.

Er den sprængplade "hjemmedesignet" eller er det en der er købt til at skulle sprænge ved et bestemt tryk? Det der er blevet nævnt at der er en kontraventil et sted mellem den måler ved flaskerne og selve tanken er det korrekt?

Selv om det selvfølgeligt var træls med den åbne sprængplade syntes jeg nu ideen er rigtig god og håber i bibeholder konceptet. Det er så dejlig en simpel anordning der ikke lige kan sætte sig fast eller kræver elektronik eller noget andet for at virke (eller kalder man det fejle)

 • 1
 • 0

@Malthe

Jeg har arbejdet på et projekt hvor vi, ganske simpelt, var nødt til at sample ved 300.000 Hz. Vi brugte en ekstern enhed via COMEDI, www.linux-usb-daq.co.uk. Vi brugte USB-DUXfast. Der kan hurtigt opstå timingproblemer med resten af Pi'en, men ved 900 MHz fungerede det da.

Vores analoge mixer er vel en slags ekstern enhed, der så optræder som et USB-lydkort.

Har idag testet med 32kHz sample input i mono og 32kHz sample output i mono samt overclocking til 900MHz. På trods af 25-35% idle CPU, kan jeg ikke sige, at jeg ikke hørte knas ind imellem. Næste forsøg bliver at bruge RaspPiens egen lydudgang i stedet for mixeren, men kunne gætte på, at dens egen lydudgang også sidder på USB og så er vi vel lige langt.

Dernæst forsøger vi med en BeagleBone Black.

P

 • 3
 • 0

@Jon

Når det nu alligevel "kun" er Live, og ikke real-time, hvorfor så ikke tage konsekvensen og lade de stakkels mennesker i "studiet" få 5-6 sekundters varsel til at stoppe deres tale, når der kommer lyd fra VHF'en ?

Vi kan godt forsinke postmix med flere sekunder, men jo flere sekunder vi forsinker desto mere forvirret vil en speaker blive. Speakeren ser jo video og hører VHF og speaker i forhold til dette. Og de videostreams og den VHF de hører skal helst passe nogenlunde tidsmæssigt sammen. Det bliver umuligt for speakeren at tage mental højde for at speakers kommentar først bliver lagt på flere sekunder senere. Alle ender kan derfor ikke nå hinanden.

Kompromisset er derfor at speaker ser VHF og video 1 sekund før deres speak lægges ind. Men vi skal teste det mere for at finde den optimal løsning.

mvh Peter

 • 2
 • 0

Vi kan godt forsinke postmix med flere sekunder, men jo flere sekunder vi forsinker desto mere forvirret vil en speaker blive.

Jeg tror at du har helt ret. Det ville ikke løse noget at have et fixed antal sekunders forsinkelse. Enten skal det løses ved at have forskellige lydniveauer mellem studie og VHF, evt 2 seperate spor, som nogen har foreslået, eller også skal VHF'en optages således at studie selv kan kontrollere hvornår VHF'en broadcastes.

Jeg tror ikke meget på første model, da studie automatisk vil blive tvunget til at stoppe speak og lytte efter når der kommer noget på VHF'en. VHF'en er jo er den primære kilde til information, jeg kan ikke forestille mig andet end at speak ville blive distraheret og ikke-flydende.

Som jeg ser det er løsning 2 det bedste forslag indtil videre. Prøv evt. min test-løsning (http://ing.dk/artikel/raket-fuser-trykket-...) - Det giver måske en idé om hvorvidt løsning 2 ville virke i praksis.

 • 0
 • 0

men jo flere sekunder vi forsinker desto mere forvirret vil en speaker blive

Så kan man vel blot forsinke både mosaik-mix, Pre-Mix, VHF og alle andre feeds. Resultatet bliver som nu, blot vil speak få x-antal sekundters heads-up advarsel...

Det ville ikke overraske mig, hvis de "professionelle" gøre noget i samme stil. Jeg har nyligt selv anvendt netop samme funktionalitet til at live streame noget sportsturnering - omend at mit setup og situation er i en helt anden (lavere) liga. I dette tilfælde var forsinkelsen slet ikke tiltænkt, men endte med at være en fordel.

 • 0
 • 0

...i øvrigt ikke at forklejne Henning's lille program til at auto-recorde alle beskederne over VHF.

Jeg kan ret godt lide ideen, da det reelt er en "instant replay" funktion som givet har mange anvendelsesmuligheder i live produktionen.

Men den ene udelukker heller ikke den anden?

 • 0
 • 0

Dette er mit første indlæg herinde. Goddag til jer alle.

Den lørdag var en fed oplevelse og jeg er blevet hooked. Jeg ser frem til næste forsøg, med spændt forventning og håber at jeg også kan være tilstede der.

Keep up the good work!

Her er en 20 minutters video, kogt ned fra de ca. 3 timer jeg optog 31/5-2014.

http://youtu.be/sa-93Yjm9pw

God fornøjelse.

 • 5
 • 0

Jeg siger også nej til at undvære VHF lyden.

Efter min mening, så ville det bedste være, at selv kunne vælge, hvad man vil høre.

Jeg ville selv, helst høre lyden fra dem, der udfører arbejdet og har fingeren på pulsen.

Jeg havde ørerne stive for radiokommunikationen og lyttede lidt løst til studiet, når der ikke skete noget.

Hvis man har begge lydstreams at vælge i mellem, sammen eller hver for sig, så er det muligt at glæde flest mulige mennesker.

Min personlige holdning, er at i et tilfælde som dette, hvor tilrettelæggelsen af arbejdsflowet på rampen/teststanden, stadig træder sine spæde barnefødder. Så er det et helt og aldeles, absolut No, No, at studiespeakeren skal afgøre hvilke radiomeddelelser, der skal ud i æteren.

Min fornemmelse er, at der vil være for stor risiko for, at vigtige oplysninger smutter. Feks. hvis speakeren er opslugt af et spændende interview.

Dertil kommer at jeg alt for ofte, har oplevet at liveoptagelser, der er blevet talt fuldstændigt i stykker, af en kommentator, der ikke forstod, hvornår det var vigtigere, at holde sin kæft.

Det kan for nogen, lade sig gøre, ved nøje fastlagte procedurer og med meget træning. Den træning tro jeg bare ikke rigtigt på, at CS og CSS, har tid og ressourcer til.

Et konkret forslag fra mig Have en tekniker til at justere lydniveauerne, jævnfør Lars Tørnes Hansens indlæg. Samtidigt kan han holde øje med om der sker noget vigtigt og informere folkene i studiet.

 • 0
 • 0

Et realtime ur. Forventet tidspunkt for næste højdepunkt, med timestamp. Efterfølgende højdepunkt. 14:25 Upcoming: LOX loading Expected start 14:40 Updated 14:10 Next milestone: LOX cooling

Udarbejdelse af planer og beskrivelser af, hvad der skal foregå.

Jeg er helt ny inden for feltet, så jeg ved ikke om dette, er noget der arbejdes med. Det jeg tænker på, er at få tingende ned på skrift.

Udarbejde mere og mere detaljeret flight plans og også generelle retningslinier for arbejdets udførsel. De kan så blive mere specifikke, efterhånden som erfaringerne sætter ind.

Det kunne måske være værd at overveje, på sigt, at få et bindeled ind mellem CS og CSS. En person, hvis ansvar det er at kommunikere, hvor i flightplanen vi er og hvis der sker ændringer.

Jeg synes at der bliver gjort, et fremragende stykke arbejde, med de forhånden værende midler.

Bliv ved med det.

 • 0
 • 0

@Jon Linde og andre

Vi arbejder pt. med flere modeller for, hvordan vi bedst skruer det sammen til næste gang. Vi har en løsning for at nedsætte mængde af "static noise" og vi har flere modeller for, hvordan vi reducerer kommentator-speak ind over VHF-speak.

Men vi er også udfordret af at skulle mixe op til 9-10 Live HD streams og lige så mange lydkilder på et par 5 år gamle Dell-servers, men vi kan nok lige klare det. Vi har ikke længere et budget til streaming så alle løsninger må laves med det udstyr vi har og Full HD(1080p) må vente til vi finder en gavmild sponsor med et par nyere servere. Men så må man jo bare være lidt smartere i software.

mvh Peter Maersk-Moller

 • 2
 • 0

@Henning Sørensen

Jeg tror at du har helt ret. Det ville ikke løse noget at have et fixed antal sekunders forsinkelse. Enten skal det løses ved at have forskellige lydniveauer mellem studie og VHF, evt 2 seperate spor, som nogen har foreslået, eller også skal VHF'en optages således at studie selv kan kontrollere hvornår VHF'en broadcastes.

Vi arbejder nu på en model, hvor speaker hører VHF et sekund før deres speak lægges på. Det giver dme en chance for at stoppe speak. Derudover tænker vi på at programmere en automatisk feature således, at VHF, hvis der speakes, midlertidigt kan forsinkes et antal sekunder. Når speak så stopper, kunne den opsamlede VHF-speak afspilles og når VHF tier, kan VHF-streamen smide stille samples væk for at synkronisere igen med video. Men det er stadig på forsøgsstadiet og det skal testes og øves med speakers da succes afhænger af procedurer og speakerdisciplin

mvh Peter Maersk-Moller

 • 3
 • 0

@Peter Maersk-Moller

Hej Peter. Har du set/prøvet mit demo-program (se mine tidligere indlæg i denne tråd) ? Jeg syntes at I gør det hele meget kompliceret og ufleksibelt. Måske det er mig som ikke helt forstår problemet. Jeg vil gerne hjælpe, men jeg har brug for nogle klare definitioner på hvad I ønsker.

(PS: Jeg har i øvrigt, i dag, lavet en HTML5/javascript implementering af mit løsningsforslag. Jeg følger op på dette imorgen, indtil da er der et lille screenshot på: http://wapps.dk/VHFSlicer.png (meget midlertidig url))

 • 3
 • 0

et par 5 år gamle Dell-servers, men vi kan nok lige klare det. Vi har ikke længere et budget til streaming så alle løsninger må laves med det udstyr vi har og Full HD(1080p) må vente til vi finder en gavmild sponsor med et par nyere servere.

Skønt at der stadig er en konstruktiv tone i denne tråd. Jeg er næppe den sponsor, der har de servere I er ude efter, men hvis I kunne beskrive hvor ny/hurtig og hvor mange maskiner I har brug for, så vil det klart være nemmere at finde en doner af en måske 2-3 år gammel maskine eller to. Aflagt udstyr bør høre hjemme i den nemmere kategori at få sponseret. 1) Det er ikke kroner og øre 2) Det er værdier der allerede er afskrevet hos sponsoren 3) Det er en engangsudgift.

 • 1
 • 0

Tusind tak. Jeg anede ikke at en sådan fandtes og kr. 79 overlever jeg nok.

Michael, du bliver desværre nok skuffet over det "smarte" stik. Det er ifølge sagens natur passivt, og din udgang belastes dermed af 2 indgangsimpedanser. Resultatet er et svagere signal.

Jeg har selv forsøgt med det viste stik, og for mig blev lyden for svag. Jeg tænker en lille opamp som spændingsfølger er en brugbar løsning, men har endnu ikke fundet en kommerciel box.

 • 0
 • 0

Hej Henning.

Har du set/prøvet mit demo-program (se mine tidligere indlæg i denne tråd) ? Jeg syntes at I gør det hele meget kompliceret og ufleksibelt. Måske det er mig som ikke helt forstår problemet. Jeg vil gerne hjælpe, men jeg har brug for nogle klare definitioner på hvad I ønsker.

Jeg har set dit layout og jeg har downloadet din zip-fil. Mange tak. Imidlertid bruger jeg ikke Windows når det kan undgås og bruger jeg Windows, kører jeg naturligvis ikke vilkårligt tilsendte exe-filer med mindre jeg skaber en virtuel maskine og kører det der og sletter igen. Det er jeg sikker på du forstår.

Tingene er naturligvis lidt mere kompliceret end som så. Ikke alene er der en række tidsmæssige kriterier i real-time live produktion, dels er der en række begrænsninger i ressourcer hardwaremæssigt og dels er der begrænsninger for båndbreddeforbrug. Samtidig skal en løsning både kunne bruges lokalt og implementeret på et skib i Østersøen og fjernstyres. Listen af kriterier og begrænsninger er lang. Desuden har Windows bestemt ikke noget at gøre i en kompliceret Live videoproduktion, hvis man ønsker at kunne skabe forudsebare forudsætninger og resultater omend det naturligvis vil kunne virke det meste af tiden og så en gang imellem så ikke.

Når det er sagt så har vi følgende:

1) Op til 9-10 video streams i geometrier fra 704x576@25 med PAR 12:11 til 1280x720@30fps med PAR 1:1 og så geometrier og framerates ind imellem. Nogle af disse streams er MPEG-4 part 2 simple og advanced profile. Andre er forskellige profiler og levels for MPEG-4 part 10 aka H.264. Nogle af disse streams har ingen lyd, andre har monolyd og andre har stereolyd. De fleste videokilder er konfigureret til at sende video i RTP over UDP. Enkelte kræver RTMP og kræver polling.

2) Ud over visse lydkilder i video streams, har vi en række lydkilder der sender enten mono eller stereo lyd som Vorbiskodet RTP over UDP.

3) Alle audio og video kilder har deres helt egen forståelse af tid og synkronisering af disse er ikek noget man får foræret.

Langt de fleste lyd og videokilder sendes til vores premix audio og video mixer. Undtaget er Speakerlyd. Alle videostreams kopieres og gemmes på disk og sendes også til vores mosaik-mixer. På premix-mixeren mixes audio og video til en hovedstream, der sendes til en anden videomixer kaldet postmix. Samtidigt med premix, hentes på premixeren før mixning en kopi af VHF-lyd, der så afspilles til speakerne. Der hentes også en videomosaik, der vises til speakerne.

Speakerne kan nu speake ud fra mosaik og ud fra, hvad de hører over VHF. Deres speak sendes lige som mixet audio og video fra premix til postmix. Den VHF speakerne hører og den mosaik de ser er cirka 1 sekund foran mixningen af audio og hovedvideo i postmixer. Dette giver speakerne en chance for at tie, når der VHF-lyd. (men det virkede ikke ved sidste test fordi de ikke kunne høre VHF).

I postmixeren mixes som sagt hovedstream af video og speakerlyd lægges ind. Samtidig lægges der tekster og logoer på. I postmixeren kan der også vises recorded videoklips og billeder og postmixeren kan kører selv om vi mister forbindelsen til premixeren, der ved opsendelse vil være placeret på et skib i Østersøen.

Postmixerens audio og videostream enkodes derefter og sendes til YouTubes videoservere, der parses streamen og re-enkoder både hovedstream for 720p og enkoder nedskalerede version til 480, 360, 240 linier etc. De re-enekodede streams kan så ses på din computer ca. 45-55 skunder efter de er sket i virkeligheden.

Det vi arbejder på nu er et system, hvor VHF-lyd automatisk pauses sålænge speaker speaker og pauset VHF-lyd afspilles automatisk derefter så snart speaker holder pause. Kræver lidt opsætning og træning, men vi håber det vil virke. Virker det ikke som forventet, arbejder vi videre med det.

mvh Peter

 • 7
 • 0

Hvad med et diagram over signal-flow'et, med pre-mixer, post-mixer, indlagt forsinkelser, analog mixer, sample-rate-convertere og hvad der nu indgår af kraftige computere og små hindbær?

Sammen med de udførlige tekster Peter Mærsk-Møller har skrevet, vil det passe fint som et selvstændigt blog-indlæg. Diagrammer kan bedst forklare forbindelserne og flow'et, mens teksten bedst forklarer kravene, problemerne samt design-valg og prioritereinger.

(De rer jo masser af debatlyst om kommentatorer og A/V-mixing samt streaming :-) )

 • 2
 • 0

Hej Henning.

Det lyder helt klart som en god løsning, der formentlig kan bidrage med et relativt naturligt flow i speak og VHF-lyd.

Det er lige netop det. Vi kan finde på mange smarte tekniske løsninger, der giver alle mulige muligheder, men det vigtige er at nå frem til løsninger, der kan give et naturligt flow i afviklingen. Ellers sker der for mange fejl.

For hver test og opsendelse, får vi lidt mere af både teknikken og procedurene på plads. Der var en gang, hvor vi med en laptop kunne optage fra et webkamera og streame det til LiveStream. Lyd var det så som så med, så vi er da kommet et stykke. Vi har nu en god produktionsplatform i en OB-vogn kaldet OB-1 eller OhhBeeWon ;-) Så nu gælder det finjustering og proceduretilpasning ... og gerne et par nye kamera med PanTiltZoom som vi desværre mangler i stor stil. Og vi skal have vores mobile kamera til interview og detaljevisning i spil.

mvh Peter MM

 • 3
 • 0

Hej Nikolai.

Sammen med de udførlige tekster Peter Mærsk-Møller har skrevet, vil det passe fint som et selvstændigt blog-indlæg.

Et blogindlæg med tegninger, billeder og detaljer er bestemt ønskværdigt og har være påtænkt længe, men det bliver nok udskudt til efterår/vinter, hvor der er meget bedre tid til det. Det gælder om at udnytte det gode vejr og forberede både test og opsendelser. Der har også været meget arbejde med indflytning i HAB2 og flytning fra HAB1 og besværet med Melodigrandprix, Distortion, Copenhell og al virakken omkring Peter Madsen og vonB.

Forhåbentlig kan vi nu fokusere på at lave raketter, teste dem og opsende dem og sende det hele Live.

hilsen Peter

 • 6
 • 0

Det er lige netop det. Vi kan finde på mange smarte tekniske løsninger, der giver alle mulige muligheder, men det vigtige er at nå frem til løsninger, der kan give et naturligt flow i afviklingen. Ellers sker der for mange fejl.

Jamen, jeg er helt enig. Når jeg foreslog en ren software-løsning var det blot i en smertelig selverkendelse af at en loddekolbe-løsning ikke ville være et realistisk bidrag fra min side :-)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten