Raket-dobbeltbooking: Begge aktører har fået ’grønt’ lys til opsendelse samme dag
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Raket-dobbeltbooking: Begge aktører har fået ’grønt’ lys til opsendelse samme dag

Illustration: Carsten Olsen

Danmark er kendt ude i verden for at huse et stærkt raketmiljø med Copenhagen Suborbital, CS, og Raket-Madsens Rumlaboratorium, der begge udvikler og opsender små raketter.

De er hinandens værste konkurrenter, efter at samarbejdskonflikt fik Peter Madsen til at forlade CS og lave sit eget firma. Men i de kommende uger er parterne nødt til at være i tæt kontakt.

Som Ingeniøren skrev tidligere på ugen, har begge aktører planer om at opsende en raket lørdag den 26. august i samme havområde - ES D 139 - ud for Nexø på Bornholm og med søndagen som reservedag.

På det tidspunkt var Søfartsstyrelsen dog ikke færdig med at vurdere de søsikkerhedsmæssige forhold ved opsendelsen. Men i går eftermiddag fik begge parter besked om, at Søfartsstyrelsen ikke havde yderligere kommentarer. Det betyder, at opsendelserne er godkendt i forhold til sejladssikkerheden, når bare havområdet er ryddet for skibstrafik.

Søfartsstyrelsen bestemmer ikke rækkefølgen

Nu bliver Raket-Madsens Rumlaboratorium og Copenhagen Suborbital derfor nødt til at beslutte sig for, hvem der skal skyde først, og hvornår det skal ske.

Læs også: Danske raketbyggere i dobbeltbooking: Hvem skal skyde først?

For Søfartsstyrelsen har ikke myndighed til at bestemme rækkefølgen.

»Det er aktørernes ansvar at koordinere. Og Søfartsstyrelsen er bekendt med, at de to aktører er i dialog med hinanden med henblik på at foretage den nødvendige koordinering i forbindelse med opsendelser,« siger sektionschef for Sikre Farvande i Søfartsstyrelsen Christian Kopp Pedersen til Ingeniøren.

To vidt forskellige opsendelsesmetoder

Det bliver spændende, hvad parterne finder ud af, for der er stor forskel på deres opsendelsesmetoder.

Læs også: Seje billeder af ny raket platform på vandet !

CS sejler 13 kilometer ind i området og sender raketten lodret op (i cirka 14-15 kms højde), og den dumper derfor ned med faldskærm i nærheden af skibene.

Raket-Madsens Rumlaboratorium lægger sig på kanten om havområdet og skyder raketten skråt op ind over området – med en kapacitet til at nå 33 km op.

Før opsendelserne skal både luftrummet og havområdet været ryddet for trafik. Luftrummet lukker de svenske luftfartsmyndigheder i x antal minutter, mens marinehjemmeværnet hjælper med at rydde havområdet.

Lang ventetid for den, der skyder sidst

Mens Raket-Madsens Rumlaboratorium benytter en hybridteknologi, hvor raketten er tanket op hjemmefra og er klar, når man når opsendelsesområdet, skal CS bruge næsten to timer på at sejle fra kanten af området til midten mens de løbende tanker raketten op med brændstof, indtil både luftrummet og havområdet er tømt for trafik.

Læs også: Hvordan man opsender en raket

Da CS opsendte en raket sidste år i juli, tog det næsten fire timer at blive klar.

Begge raketaktører kan samle raketten op, når den dumper ned på havet med faldskærm og sejle ud igen. Så uanset hvordan man vender og drejer det, bliver der lang ventetid for dem, er skyder sidst, hvis det er indenfor samme dag.

»Skyder CS først, går der mindst 1,8 timer, hvor vi skal trille tommelfingre og bede til Vorherre om, at vejret holder. Der tror jeg, at det kritiske vil være, hvem der skal skyde først,« siger Peter Madsen til Ingeniøren.

Raket-Madsen: Opsendelsesmetoden ligger fast

Før Søfartsstyrelsens tilbagemelding overvejede Peter Madsen flere scenarier. Blandt andet om hans egen raket skulle ændres til at skyde lodret op, fordi det kunne spare tid for de to aktører.

»Men vi kan ikke lave om på strategien nu, hvor den er blevet godkendt sejladssikkerhedsmæssigt. Så vi lægger os i kanten og skyder ind over området,« siger Peter Madsen.

CS: Vejret er det største problem

Hos CS glæder formanden Kristian Sørensen sig over meldingen fra Søfartsstyrelsen. Men faktisk bekymrer man sig mest over det dårlige sommervejr og mindre om, hvem der skyder først.

Læs også: Raket-Madsen om menneskecentrifuge: Et skridt nærmere opsendelse af mennesker

»Chancen for dårligt vejr er meget større end chancen for to raketter samme dag. Men vi er nødt til at have en snak om, hvordan det skal foregå, hvis begge virksomheder er klar til at sende raketter op, og vejret er godt,« siger Kristian Sørensen til Ingeniøren.

Begge aktører håber også på goodwill fra de svenske luftfartsmyndigheder, så de tillader to vinduer til opsendelse af raketter samme dag.

For ellers vil det kunne blokere for liftoff, eftersom myndighederne normalt lukker luftrummet i 30 minutter, og det vil være umuligt at nå med to raketter.

Søfartsstyrelsen skruer op for detaljer

I forhold til ved tidligere raketopsendelser har Søfartsstyrelsen denne gang bedt om uddybende oplysninger.

Forklaringen er, at styrelsen har valgt at gøre, som den gør eksempelvis i forbindelse med vurderinger af entreprenørarbejder og lignende til havs.

»Vi har ikke tidligere bedt om egentlige risikovurderinger i forbindelse med opsendelserne, men vi har fundet, at det er en egnet måde at få beskrevet de forhold, der ligger inden for styrelsens ansvarsområde. Så det nye er, at vi har taget et for os velkendt værktøj i brug på dette område,« skriver Søfartsstyrelsen i et svar til Ingeniøren.

Søfartsstyrelsen vurderer ikke raketterne, styresystemerne eller lignende, men forholder sig alene til sejladssikkerheden i forbindelse med opsendelsen.

»Dvs. vi har krævet en risikovurdering af den planlagte aktivitet i forhold til fastlæggelse af fareområdets udformning og udstrækning, det planlagte set-up for overvågning af området samt forhold vedr. søtransporten (farligt gods). Vi har haft en god dialog med de to aktører,« skriver Søfartsstyrelsen.

"Danmark er kendt ude i verden for at huse et stærkt raketmiljø" Kendt og kendt, lad og nu lige få en raket"på månen" først.... :)

Bare en lille provokation til, at fortsætte det gode arbejde, som jeg har meget respekt for, og som jeg ønsker store ambitioner for i fremtiden... i ønskes alt den gode vind i kan få!!!

  • 1
  • 0

Piet Hein lavede i sin tid en globus, hvor netop Danmark fyldte det meste af globens overflade! Men jeg vil til enhver tid tage hatten af, hvis jeg havde én, for det arbejde som alle parterne udfører i denne anledning!

  • 2
  • 0