Raffineret halm og affald skal skaffe milliarder til danske virksomheder

Halm og husholdningsaffald er glimrende ingredienser til biomasse, som kan hældes i tanken på bilen eller blive omdannet til produkter, der tidligere blev fremstillet af olie. Og kan Danmark blive storleverandør af produkter lavet på planter frem for olie, kan virksomhederne skovle milliarder af kroner ind.

Det mener virksomhederne Dong Energy, Novozymes og Haldor Topsøe, der er gået sammen med organisationen Landbrug & Fødevarer for at fremme bioraffinering i Danmark.

Alliancen mener, at Danmark har en god chance for at slå igennem globalt med bioprodukter, fordi flere virksomheder allerede har erfaring med bioethanol og med det rette fokus kan stå foran i køen, når ressourcer som olie og fosfor formentlig slipper op om cirka 50 år.

For eksempel har Dong Energy sit demonstrationsanlæg i Kalundborg fra 2009, som er verdens største af sin slags, der laver bioethanol.

Pres på ressourcerne

Novozymes' forskningsdirektør, Per Falholt, forklarer, at syv milliarder mennesker i verden sætter noget af et pres på ressourcerne, og at det er nu, Danmark skal byde sig til.

»Vi er tvunget til at lave mere med mindre. Samtidig skal vi finde bæredygtige løsninger for den olie, som vi har baseret vores samfund på,« siger Per Falholt og fortsætter:

»Danmark har en ledende position, når det gælder om at omdanne biomasse til bioprodukter, men andre lande rykker hurtigt. Så hvis vi i Danmark skal fastholde vores førerposition inden for dette felt, så skal der nye, stærke initiativer til,« siger han om årsagen til at gå sammen i, hvad de kalder BioRefining Alliance.

Arbejdet gik allerede i gang i august under en 'camp', hvor virksomhederne havde indkaldt 70 eksperter til at diskutere muligheden i biomasse.

I visionen for det videre samarbejde lyder det, at en fornuftig strategi skulle kunne frembringe ti millioner ton biomasse mere fra landbruget end i dag, som kan bruges til fødevarer og erstatte kemikalier i f.eks. bleer og maling. Dette regner alliancen med kan generere 50 milliarder kroner pr. år og i alt 10.000 nye arbejdspladser.

Dokumentation

Mere om visionen

Emner : Fødevarer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Se det er den slags visioner vores lille land har brug for, tak for det!

  • 0
  • 0

Det er et åbenlyst fornuftigt marked at udvikle teknologi til. Jordens befolkning forøges - affaldsmængden forøges - det blive sværere og sværere at skaffe de nødvendige ressourcer.

Derfor virker det ret klart at dem der vinder - dvs udvikler den teknologi der sælges - er dem der forstår at sammentænke den største grad af genanvendelse og mindst mulige miljøbelastning i simplest muligt udstyr.

Det er en afgørende forudsætning for succes, arbejdspladser, vækst osv at det udstyr vi udvikler kan sælges i konkurrece med hvad der ellers udvikles på verdensmarkedet.

Vi skal passe meget på ikke at udvikle teknologi det kun er muligt at drive med store tilskud. Ligeledes er risikabelt at støtte teknologiudvikling der delvist er givet for at skabe arbejdspladser og egnsdvikling.

Forudsætningen for succes er dels nytænkning og originale ideer og dels meget skarpe tekniske og markedsmæssige vurderinger der kan sortere dem fra der ikke kan klare sig ude på verdensmarkedet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten