Radiosignaler fra rummet med usædvanligt mønster forvirrer

8. april 2015 kl. 15:1016
Et matematisk mønster i ultrakorte radiosignaler fra rummet har vakt stor opsigt, men stammer næppe fra intelligente væsener, som det er antydet i flere medier.
Artiklen er ældre end 30 dage

En dataanalyse af 11 såkaldte 'fast radio bursts' har vist, at signalerne fordeler sig på en måde, som der kun er en sandsynlighed på 0,1 promille for.

Det har Michael Hippke, der driver sin egen virksomhed Institute for Data Analysis i Neukirchen-Vluyn i Tyskland, beregnet sammen med to forskere fra henholdsvis Max-Planck-Institut für Kernphysik i Heidelberg og University of Hawaii.

Forskernes artikel har fået flere medier til at beskrive, at der kan være tale om et signal fra intelligente væsener i universet.

Fast radio bursts (FRB) er energirige udbrud af radiobølger med en varighed på få millisekunder. De blev opdaget i 2007, da forskere gennemgik ældre måledata fra Parkes-radioteleskopet i Australien. I dag har man kendskab til 11 FRB, hvoraf de 10 er fundet med Parkes og et med Arecibo-teleskopet på Puerto Rico.

Parkes-observatoriet i Australien (Foto: Wikipedia) Illustration: Ian Sutton.

Kun det seneste fra 14. maj 2014 er iagttaget, mens det skete.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Daniele Malesani fra Niels Bohr Institutet forklarede i januar, da forskningsartiklen om det seneste FRB blev offentliggjort, at observationerne tyder på, at udbruddet skete 5,5 mia. lysår borte, og det må være knyttet til et meget kompakt objekt som en neutronstjerne eller et sort hul.

Den præcise forklaring på, hvad der er årsagen til FRB, kendes dog ikke.

Forskel i ankomsttiden for korte og lange bølgelængder

Michael Hippkes analyse viser dog, at de 11 FRB deler en særpræget egenskab.

Deres såkaldte Dispersion Measure, der beskriver forskellen i ankomsttid mellem radiobølger med den højeste frekvens og den laveste frekvens, er alle et multiplum af 187,5 cm-3. Forskellen mellem korte og lange radiobølger opstår, da elektroner i rummet påvirker udbredelsen af radiobølger på forskellig vis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis signaler kommer fra store afstande i rummet, skulle de altså komme fra steder med et fast mellemrum. Det virker højst usandsynligt, mener Hippke.

En forklaring kunne være, at signalerne i virkeligheden stammer fra Mælkevejen fra kilder, der udsender et chirped signal, hvor radiobølger af kort bølgelængde udsendes først efterfulgt af radiobølger af længere bølgelængde. Det vil dog også være meget overraskende, hvis det skulle være tilfældet.

Tilbage er den mulighed, at signalerne kan stamme fra intelligente væsener andre steder i Mælkevejen.

Hippke mener dog, at det også kunne tænkes, at FRB i lighed med næsten tilsvarende signaler, der kendes som perytoner, i virkeligheden opstår i Jordens atmosfære - og altså ikke er et astronomisk fænomen.

Astronomer har dog hidtil klart kunne adskille FRB fra perytoner, så det er der ikke noget, som mange astronomer, tror er tilfældet.

Eller er det kun et tilfælde?

Der er selvfølgelig også den mulighed, som Hippke selv gør opmærksom på, at det kan være et tilfælde, at de hidtidige observationer fordeler sig på denne måde. Med kun 11 datapunkter er dette ikke utænkeligt.

Michael Kramer fra Max-Planck-Institut für Radioastronomie i München, der deltager i analysen af data fra Parkes Observatoriet, oplyser til National Geographic, at der er fem yderligere signaler, der endnu ikke er blevet rapporteret, og som Hippke derfor ikke har kendskab til.

»De passer ikke ind i mønstret,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En videnskabelig artikel med data for disse FRB er meget tæt på at være færdig, oplyser han.

Selv om den nye artikel vil slukke håbet om, at FRB’er er signaler fra intelligente væsener i universet, vil de dog næppe give det fulde forklaring på, hvad der er årsag til det besynderlige og sjældne fænomen. Der vil stadig være arbejde til astronomerne.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
18. april 2015 kl. 11:47

Mon ikke, at man bare skal koncentrere sig om vores egen galakse i stedet for..... Man har tidligere kommet til den konklusion, hvis der var intelligent liv derude, så skulle man lede efter dette i kuglehobene uden for selve galakseskiven. I disse hobe med nogle hundrede millioner stjerner kunne der muligvis være planeter med liv og vores lytteudstyr skulle være i stand til, at opfange et signal på trods af den store afstand (op til 25.000 lysår eller mere). Den store parabol ved Arecibo observatoriet har engang afsendt meddelelser til en af disse kuglehobe og det var med en styrke på 100 kW sendeeffekt på mikrobølgefrekvens (denne effekt skulle med stor sandsynlighed kunne række derud - med rimelig læsbarhed, hvis der forefindes modtageudstyr med samme kvalitet, som vores)

13
13. april 2015 kl. 01:42

Føgende skala er foreslået som mål for intelligente civilisationer:

The Kardashev scale is a method of measuring a civilization's level of technological advancement, based on the amount of energy a civilization is able to utilize. The scale has three designated categories called Type I, II, and III. A Type I civilization uses all available resources on its home planet, Type II harnesses all the energy of its star, and Type III of its galaxy. The scale is only hypothetical, but it puts energy consumption in a cosmicperspective. It was first proposed in 1964 by the Russian astronomerNikolai Kardashev (Kardashyov). Various extensions of the scale have been proposed since, from a wider range of power levels (types 0, IV and V) to the use of metrics other than pure power.

Mens vi selv befinder os i en kategori et stykke under en (1) er det vel ikke umuligt at vi vil kunne observere aktiviteter i kategori 2 eller 3 civilisationer. Det r f eks foreslået at kat2 civilisationer vil kunne opsamle al energien fra en stjerne ved at bygge en slags kugleskal rundt om stjernen på hvis inderside man vil kunne bo og bygge. En sådan stjerne vil kunne observeres som en infrarød stjerne med meget stor diameter

(Dyson sphere)

12
13. april 2015 kl. 01:18

vedr rumrejser med relativistiske hastigheder: jeg kan ikke besvare dit spørgsmål - men hvis det skulle træffe sig at signalerne har oprindelse i "intelligens" er det netop under udfoldelse af sådanne ekstraordinære aktiviteter at vi kan forvente at observere spor efter dem.

Men som din artikel gør opmærksom på er rejser med sådanne hastigheder ikke mulige i praksis. Rejser i rummet kan kun foretages i adstadigt tempo hvilket igen forudsætter en form for maskinintelligens til at sidde ved rorpinden - programmeret til ikke at kede sig selv om turen tager 10.000 år eller meget mere.

Biologiske organismer kan kun rejse med på kodeform.

At signalerne skulle skyldes at der et nogen derude der rejser med relativistiske hastigheder er derfor næppe sandsynligt medmindre naturligvis de har fundet ud af at vride energi ud af vakuum og beskytte sig mod bombardementet fra kosmisk støv der ellets vil ramme dem som panserbrydende granater.

11
12. april 2015 kl. 14:31

Hvordan kan man tage fejl af et signal på 2,45 GHz og andre nærvedliggende frekvenser, når man har spektrumanalysatorer til 1-2 millioner kr. på sådanne radioteleskoper ?

8
12. april 2015 kl. 13:10

Mikroovnen arbejder på 2,45 GHz (læs: "skraldespands-spektret") og kan hurtigt udelukkes, som noget udefrakommende.......

7
12. april 2015 kl. 12:40

Sjovt nok..

Efter nogle videre undersøgelser viste det sig at det særlige signal fremkom når antennen var peget det rigtige sted hen OG en eller flere personer varmede deres frokost op i mikroovnen, signalet fremkommer når ovnen åbnes før "tid", dvs teorien er nu at en magnetron har en kort slukke tid, og åbnes døren mens magnetronen er i fuld gang, ja så ser man det signal...

Øv osse...

6
10. april 2015 kl. 14:03

Kan en, med mere en lægmands forstand, forklare om hvorvidt disse signaler passer sammen med de signaler/ekko som postuleres at skulle findes fra et hvert rumskib, der rejser med hastigheder tæt på C?

Her tænker jeg på denne forskning:

"Relativistic spacecraft must interact with the cosmic microwave background in a way that produces a unique light signature. And that means we should be able to spot any nearby, according to a new analysis."

http://www.technologyreview.com/view/536091/spacecraft-traveling-close-to-light-speed-should-be-visible-with-current-technology-say/

4
9. april 2015 kl. 13:16

Der findes næppe intelligensvæsner i rummet, som kan frembringe effekter på TeraWatt eller mere på mikrobølgefrekvens

Well! Man kunne også forestille sig civilisationer som evner at skabe hele solsystemer, eller høste energi fra sorte huller. Og for hvem, vore energiproblemer er latterlige.

Vi selv, er ved at være dér, hvor vi kan høste solens enorme energi (direkte, primært via solceller ;-) men også grundstoffer/mineraler fra astorider. (Evt. ved hjælp af solcelleenergi)

  • Hvis vi nu fremskriver det "lidt" udover nogle valgperioder (vores form for demokrati, er en trussel mod demokratiet, og vore muligheder!)

Jeg mener, som tidligere nævnt, at menneskets teknologiske udvikling alene er begrænset af fysikkens love. Hvis vi overlever os selv, har vi enorme muligheder i fremtiden!!!

3
9. april 2015 kl. 12:34

Der findes næppe intelligensvæsner i rummet, som kan frembringe effekter på TeraWatt eller mere på mikrobølgefrekvens, som kræves for at overvinde den store distance, der her er tale om..... Man ville nok blive stegt, hvis det kunne lade sig gøre :-)

1
9. april 2015 kl. 05:35

Så længe vi ikke ved, hvad det drejer sig om, kan alle teorier være rigtige eller forkerte. Alle teorier har det tilfælles at de er filosofi.