Radiobommert hos retten i Roskilde: Sendte direkte fra retssag
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Radiobommert hos retten i Roskilde: Sendte direkte fra retssag

Arkivfoto. Illustration: Bigstock/Starik_73

Personalet på Scandic Hotel har formentlig undret sig en smule, da højttaleranlægget i et konferencelokale pludselig begyndte at livetransmittere fra en retssag i Retten i Roskilde, der ligger ved siden af hotellet.

Men det var præcist, hvad der skete torsdag under den store retssag mod banden Loyal To Familia, skriver Dagbladet Køge.

Under afviklingen af retssagen fik retten pludselig en henvendelse fra Hotel Scandic, der er nabo til retsbygningen.

Lyden, der altså havnede hos Scandic Hotel, kom via en mikrofon, som forsvarerne skulle bruge.

På konferencecentrets frekvens

»Tilsyneladende er den trådløse mikrofon tilfældigt gået på samme frekvens som Scandics højttalersystem i konferencelokalet,« siger retsformand John Larsen fra Retten i Roskilde til Dagbladet Køge.

I sagen er der hele 14 tiltalte, som af hensyn til et vidne var placeret i et andet retslokale, mens vidnet blev afhørt. Det var meningen, at mikrofonen udelukkende skulle have sendt vidnets udsagn til det andet retslokale.

Får ingen konsekvenser

Radiobommerten får umiddelbart ingen konsekvenser, da det kun var to forsvarsadvokater, der talte, da personalet på Scandic Hotel pludselig kunne høre dem. Der er derfor tale om oplysninger fra et offentligt retsmøde. Men den tekniske årsag bliver nu undersøgt, så lignende sager kan undgås.

»Men det må helt klart ikke ske. Det kunne jo have været et retsmøde for lukkede døre, men i dette tilfælde får det ingen betydning for sagens videre forløb, og forsvarsadvokaterne er orienteret om episoden,« siger John Larsen til Ekstra Bladet.

Han oplyser desuden til Ekstra Bladet, at Retten i Roskilde har forsøgt at få bevilget flere ressourcer til at gennemføre den store bande-sag. Det blev afvist, og de måtte derfor tage alternative metoder i brug.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det lyder lidt som om nogen har valgt at bruge et headset som transmitterer ukrypteret på en frekvens, der også bruges af andre headsets/mikrofoner.

Ret skræmmende, hvis det kun kræver en software defined radio (SDR) eller lignende hardware for at kunne lytte med - udenfor retsalen vel at mærke!

 • 14
 • 0

Det her viser lidt hvor nemt det er, hvis man har lidt forstand og vilje til, at aflytte andres kommunikation.

Der må være en del stof til eftertanke, og det gælder ikke kun hos domstolene, men overalt i det offentlige, og andre steder hvor fortrolighed, diskretion og tavshedpligt er påkrævet.

Danmark er et åbent slaraffenland, spørgsmålet er hvor mange væsentlige hemmeligheder vi har, som stadig er hemmelige.

 • 6
 • 0

Tjah, det er vel hvad vi kan forvente når der skiftes fra det pålidelige papir og blyant som alle behersker, til noget elektronisk som kun få behersker - og disse få ikke er her i nærheden.

På det foreliggende grundlag forekommer det stadig mere og mere mærkværdigt at nogle seriøse politikere kan få sig selv til at prale af "Danmark som Førende IT-nation."

Dumheden trives åbenbart i bedste velgående.

Og nu da det er påvist at håndskrift ikke længere er alle beskåret, er der ikke næppe nogen vej tilbage, så efter IT-generationen kommer kaos.

 • 0
 • 3

Nu er domstolene jo principielt offentlige, alle skal kunne følge med, så skaden er vel ikke så stor. Der findes dog lukkede sager.

Men alle offentlige sager burde jo i vores teknologiske verden sende på tv og alt materiale være tilgængeligt på nettet.

 • 1
 • 0

Der er tendens til, at alt skal være trådløst, men man skal huske på, at ALT trådløst kan spores, aflyttes og jammes. Trådløs teknologi er fint til steder hvor kabling er umulig eller besværlig. Jeg har mange gange oplevet trådløse mikrofonsignaler på afveje på kursuscentre, hvor f.eks. politikere holder møder. En trådløs mikrofon kan let opfanges på flere hundrede meters afstand. Måske det er den vej de gode nyhedder slipper ud ... tænk før du bruger trådløse mikrofoner, hvis det ikke kommer andre ved.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten