Radioaktivt malm på Risø: Roskilde Kommune kræver løsning

På Risø blev der engang forsket i atomteknologi, men siden 1970'erne er der primært blevet forsket i vindteknologi på forskningscentret. Illustration: Andreas Lindqvist

Onsdag skal byrådet i Roskilde Kommune tage stilling til, om de ønsker at fastholde fristen for fjernelse af det lavradioaktive malmoplag på Risø inden 31. december 2022, som Dansk Dekommissionering for nyligt ansøgte kommunen om at få forlænget.

»Hvis udvalget beslutter at fastholde fristen for fjernelse af malmoplaget, og Dansk Dekommissionering ikke overholder denne, vil det medføre en politianmeldelse af Dansk Dekommissionering,« fremgår det af et udkast til et brev til Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) udarbejdet af klima- og miljøudvalget i Roskilde Kommune.

Klima og Miljøudvalget anbefaler byrådet, at man fastholder fristen i påbuddet til Dansk Dekommissionering fra marts 2019 om fjernelse af malmoplaget, der i 70'erne blev hentet fra Kvanefjeld i Grønland til brug i dansk radioaktiv forskning på Risø.

Læs også: 3.700 ton uranmalm i Risø forurener grundvandet efter 40 år under åben himmel

Over for Sjællandske Nyheder udtrykker formand for klima- og miljøudvalget i Roskilde Kommune, Karim Arfaoui (S), kritik af politikerne på Christiansborg, som efter hans mening svigter deres ansvar med at få styr på Risøs radioaktive affald.

»Vi siger nej til endnu en forlængelse, for staten har haft mange år til at få styr på det her, og der er ikke sket noget som helst endnu. Så vi mener, det er fornuftigt at følge de tidsplaner, der er lagt,« siger han til Sjællandske Nyheder.

Læs også: Politikere udskød slutdepot til atomskrot: Nu er prisen for Risøs sidste oprydning fordoblet

Læs også: Kommuner hænger på lavradioaktivt affald i 55 år: »Det er ikke gangbart«

Dansk Dekommissionering: Malmoplaget er »en ressource«

Dansk Dekommissionering betragter malmoplaget som en ressource, selvom det kan »blive nødvendigt at håndtere det som affald, såfremt der ikke findes andre anvendelsesmuligheder«, fremgår det af et brev fra Dansk Dekommissionering til Roskilde Kommune med en ansøgning om at forlænge fristen.

»Hidtil har alle forsøg på at afsætte malmen som en ressource ikke givet resultat. Dansk Dekommissionering er derfor ved at forberede en lagerfacilitet for malmen og tailings fra uranudvindingsforsøg for det tilfælde, at malmen ender som et affaldsprodukt, der skal opbevares i lighed med det øvrige radioaktive affald,« fremgår det.

Dansk Dekommissionering håber på at få forlænget fristen, indtil man i 2025 er klar med byggeriet af de opgraderede lagerfaciliteter, der skal fungere som et mellemlager af det radioaktive affald frem mod 2073, og en dertilhørende såkaldt »Kold Lade« til opbevaring af primært malm og tailings.

Læs også: Dansk atomaffald skal blive på Risø til 2073

Dette er dog et »større projekt«, der involverer en lang række myndigheder, som skal give tilladelse til byggeriet, så malmoplaget vil først »blive overført, så snart de nye lagerfaciliteter er klar, forventeligt i 2025,« fremgår det af brevet fra Dansk Dekommissionering, der fortsætter:

»Der er tale om et stort og tidskrævende projekt, og i henhold til den nuværende tidsplan for projektet vil det først være muligt at have de nye faciliteter klar til indflytning i 2025. Denne tidsplan er blandt andet forudsat, at de nødvendige godkendelser opnås inden for de tidsfrister, der er indlagt i tidsplanen.«

Læs også: Atomskrot: Midlertidigt lager kan holde 100 år

Dansk Dekommissionering vil dog fortsat arbejde for at finde en anvendelse af malmen, således at det er muligt at opfylde påbuddet, men indtil da vurderes det, at »en forsinkelse af overflytning af malmen i henhold til det påbudte ikke vurderes at medføre negative konsekvenser for miljøet«.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

»Vi siger nej til endnu en forlængelse, for staten har haft mange år til at få styr på det her, og der er ikke sket noget som helst endnu." udtaler lokalpolitikeren i Roskilde Karim Arfaoui (S) Jamen herre gud da: Der ER jo styr på det. Risø og Dansk Dekommissionering HAR jo styr på det, og den gode lokalpolitiker hidser sig bare op over en tilfældig dato. Det skader ingen, det generer ikke en sjæl, og fagfolk har fat om sagen. Så: Hvad i alverden er problemet ?

 • 24
 • 9

Det sædvanlige problem med atomaffald: Ingen vil have det - men folk ville gerne have de ting der blev produceret på Risø ligesom vi gladeligt køber strøm lavet på a-kraft.

 • 18
 • 4

Hvad er problemet? Fragt det dog tilbage til Kvanefjeldet, hvor det kom fra. Der kan det jo ikke være affald.

Med min fine udsigt til Risø, så vil jeg sætte pris på løsninger her og nu, så mit drikkevand og andet ikke forurenes af radioaktive stoffer derfra.

 • 4
 • 13

Danske politikere og befolkning er total uvidende og uforstående om emnet, og forsøger aktivt af forblive sådan.

Dumhed og populisme har sænket sig over befolkningen.

Se bare den tåbelig bemærkning her i debatten om radioaktivitet der siver ned i grundvandet.

 • 14
 • 15

Det lyder lidt som den importerede malm er uønsket og kun er her på tålt ophold, da ingen vil købe den.

Måske den danske regering er i forhandlinger om at lave et udenlandsk opholdscenter - i nærheden af Tjernobyl, hvor man har erfaring med radioaktive substanser og hvor man måske gerne vil tjene en skilling?

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten