Radioaktiv sky ligger over Europa - ulykke i Kasakhstan eller Rusland
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Radioaktiv sky ligger over Europa - ulykke i Kasakhstan eller Rusland

En ruthenium 106-sky har bevæget sig ind over Europa. Men vi ved endnu ikke, hvor den kommer fra. Det franske atomsikkerhedsinstitut IRSN har meddelt, at de har observeret høje niveauer af den radioaktive forurening over hele Europa.

Det skriver The Guardian.

Ved at analysere vejrforholdene de forgangne måneder, er instituttet nået frem til, at skyen kan skyldes et uheld i enten Rusland eller Kasakhstan, som er fundet sted i slutningen af september. Højst sandsynligt et område mellem Uralbjergene og floden Volga. Men det er endnu ikke lykkedes at spore ulykken.

Rusland har foreløbigt benægtet kendskabet til en sådan hændelse, og det er i skrivende stund ikke lykkedes franske myndigheder at få kontakt til Kasakhstan.

Hurtig halveringstid

De kan dog, på baggrund af indholdet i skyen, udelukke en stor ulykke, som eksempelvis Tjernobyl. Var der tale om en decideret nedsmeltning af et atomkraftværk, ville der være langt flere radioaktive stoffer i skyen, og ikke ‘kun’ ruthenium 106.

Derfor mener instituttet, at det må skyldes et uheld i enten et anlæg til behandling af atombrændstof eller et center for radioaktiv medicin. Ruthenium 106 er en radioaktiv nuklid, som ikke forekommer naturligt, og som opstår i forbindelse med spaltning af atomer i atomreaktorer.

Grundet den relativt hurtige halveringstid på omkring et år, bruges stoffet i nuklear medicin.

Det slås fast af de franske myndigheder, at borgerne ikke bør bekymre sig om skyen, da mængden af stoffet i skyen ikke er sundhedsskadelig. Dog skrives det, at en ulykke, som har denne eftervirkning, vil kræve evakuering »i en omkreds på adskillige kilometer.«

Det var nogenlunde samme metode, som afslørede ulykken i Tjernobyl. Da nedsmeltningen af atomkraftværket i Tjernobyl fandt sted lørdag d. 26. april 1986, flød det ikke ligefrem med meddelelser fra Sovjetunionen. Det var først, da Sveriges strålingssikkerhedsmyndighed, efter at have registreret enorme mængder af radioaktivitet, slog alarm, at verdens øjne blev rettet mod ulykken.

Ingeniøren har forsøgt at komme i kontakt med Sundhedsstyrelsens afdeling for strålebeskyttelse, men det er endnu ikke lykkedes. Vi følger historien løbende.

at denne nyhed ikke kommer ud før hvis et område på flere km^2 skal evakueres.
Både fra myndighederne i det pågældende land, men vi har også vidst det i Europa i over en måned

  • 3
  • 7

Er dette ruthenium-metal blæst op i atmosfæren som bittesmå partikler, eller er det et henfaldsprodukt fra et andet (gasformigt?) grundstof ?

  • 2
  • 0

at denne nyhed ikke kommer ud før hvis et område på flere km^2 skal evakueres.
Både fra myndighederne i det pågældende land, men vi har også vidst det i Europa i over en måned

Det blev annonceret i sidste måned. Godt nok lidt Douglas Adams-aktigt -- It was on display in the bottom of a locked filing cabinet stuck in a disused lavatory with a sign on the door saying "Beware of the Leopard"

https://www.ncbj.gov.pl/en/aktualnosci/tra...

Derudover, så er der stor forskel på "skal evakueres" og "bliver evakueret" når vi taler om Kasakhstan eller Rusland".

  • 3
  • 0