Radioaktiv kilde fjernet under nervepirrende aktion i København

Fire stråleeksperter gennemførte torsdag en to timer lang aktion, hvor de fjernede en højradioaktiv kilde fra Berlingskes Tidendes bladhus, der er under ombygning på Pilestræde i København.

Den radioaktive kilde faldt ned under gennemlysning af gasrør i bygningen og spredte stråling ud i et lokale.

Gemt bag fire to millimeter tykke blyplader fik stråleeksperterne, via lange teleskopstænger, overdænget den radioaktive kilde med poser fyldt med blykugler under en nervepirrende aktion.

»Man skal holde hovedet koldt og planlægge indsatsen nøje, men det kan da godt give lidt sved i håndfladerne,« siger vagthavende ved Statens Institut for Strålebeskyttelse, Kresten Breddam, der sammen med en kollega og to eksperter fra firmaet Force Technology stod for oprydningen.

Uheldet blev refereret i flere medier, og det fik adskillige borgere til at kontakte Statens Institut for Strålebeskyttelse. Et område på fortovet på Pilestræde var nemlig blevet afspærret torsdag, og folk frygtede, at de var blevet bestrålet eller havde fået radioaktivt materiale på sig.

Men ifølge Kresten Breddam er der ingen fare for, at folk slæber radioaktivt materiale med hjem i stuerne, selvom eksperterne målte ioniserende stråling helt ud på fortovet.

»Selve det radioaktive stof er fuldstændigt kapslet ind og kan ikke spredes,« oplyser han.

Selenkilde med en styrke på 2,2 tera-becquerel

Force Technology var ved at gennemlyse gasrørene i bladhuset gammaradiografi-udstyr, hvor en film anbringes bag et af rørene, mens en radioaktiv kilde anbringes på den anden side. Ved at undersøge mærker på filmen kan eksperterne afgøre, om der er bobler eller huller i svejsningerne.

Den radioaktive kilde er en selen-kilde med en styrke på 2,2 tera-becquerel, og for ikke at sprede strålingen i lokalet, skydes selenkilden ind i en cylinder bestående af bly, når selve gennemlysningen finder sted. Under gennemlysningen forlader alle personer lokalet.

Til kamp med teleskopstænger og blykugler
Uheldet torsdag skete, fordi gammaradiografi-udstyret faldt ned under selve fotograferingen, og efterfølgende måtte eksperterne evakuere en stor del af håndværkerne i huset og selv placere sig bag de tykkeste mure for at lægge en plan.

»Der var stråling i alle retninger og vores målinger viste, at 25 minutters stråling i en meters afstand ville svare til den maksimale grænse af, hvad en arbejdstager må modtage på et år« siger Kresten Breddam.

Udstyret med teleskopstænger, blykugler og blyplader lykkedes det eksperterne at få afskærmet den radioaktive kilde gennem en døråbning, men det kritiske tidspunkt var øjeblikket, da de skulle fjerne blyposerne og anbringe den radioaktive kilde i en sikkerhedsbeholder.

»I de få sekunder, det tager, udsættes man naturligvis for stråling, men ikke i kritiske mængder« siger Kresten Breddam, der sammen med de fire andre gik rundt med målefilm på kroppen.

Efterfølgende har eksperterne fået fremkaldt målefilmene for at se, hvor meget stråling de er blevet udsat for. Resultatet viser, at de er blevet udsat for, hvad der svarer til en hundrededel af den dosis, en person, der arbejder med radioaktivt stråling, må udsættes for i løbet af et år.

Force Technology er et af de få firmaer i Danmark, der udfører målinger med gammaradiografi på gasrør, og ifølge Kresten Breddam er uheld af den karakter meget sjældne.

Emner : Forurening
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Et teknisk fagblad burde vel skrive tera-becquerel og ikke terra.... - som er noget med jord! En tera-becquerel er 10 i 12. Becquerel, altså kilden udsender 2.200.000.000.000 gamma-kvanter pr sek, så det er fornuftigt at holde en vis afstand!!

  • 0
  • 0

Uden at have læst i standardbladene, mener jeg, at det skrives tera-watt, men TW, når det er forkortet. Og megawatt = MW. Ligesom volt = V og ampere = A. Kun kilo (for positive eksponenter) forkortes til lille k: (kW og kg). PS. Jeg ser lige nu, at terra (i artiklen) er ændret til tera! - Så sig ikke, at debatten her er resultatløs!!!

  • 0
  • 0

Tak til Holger Skjerning,

Oplagte fejl som tera, ikke terra, retter vi naturligvis med det samme, når vi bliver opmærksomme på dem (vi ser dem selv, eller læserne fanger dem).

Vi skelner i praksis mellem større og mindre ændringer.

Mindre ændringer i brødtekst, som i dette eksempel, sker med det samme uden at vi gør noget større nummer ud af det.

Væsentlige ændringer, f.eks. helt nye tal eller andre fakta, fortæller vi tydeligt om i artiklen / artikeldebatten.

Mange hilsner Rolf Ask Clausen redaktionschef, Ingeniøren

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten