Radio4 giver tid og ro til videnskaben – men hvad handler programmet om?

Plus1. december 2019 kl. 12:145
Radio4 giver tid og ro til videnskaben – men hvad handler programmet om?
Meget passende er Ditte Maj Gregersen og Emil Hoffmann Nielsen – værterne på Radio4’s videnskabsprogram ‘Kraniebrud’ – på stationens pressebillede for programmet fotograferet et sted på Aarhus Universitet. Aarhus Universitetsforlag er medejer af produktionsselskabet bag programmet, og universitetets forskere fylder godt blandt de medvirkende. Illustration: Tor Birk Trads.
Anmeldelse: På trods af dygtige værter og talelystne forskere ender nyt videnskabsprogram på Radio4 med at lyde som en podcast fra kommunikationsafdelingen på Aarhus Universitet. Hvor er den kritiske videnskabsjournalistik, der tør prioritere og stille skarpt?
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmark har fået en ny public service-taleradio. Radio24syv er lagt i graven og i stedet sender Radio4 nu fra Aarhus. En af radioens nye store satsninger er det timelange videnskabsprogram ‘Kraniebrud’, der sendes fire gange om ugen. Radio4 præsenterer selv programmet sådan her:

»De to videnskabsnørder Emil Nielsen og Ditte Maj Gregersen giver os hver dag overraskende og tanke­vækkende vinkler på dagligdags fænomener, når de besøger forskellige videnskabsgrene for at komme bagom, ind i og rundt om dagens emne.«

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
2. december 2019 kl. 12:20

Nu har DR og Radio4 jo ikke noget med hinanden at gøre, så det er lidt urimelig at kritisere DR hvis Radio4 har lavet et dårligt program.

Anmelderen skriver:

Det er ikke nogen nem opgave at konkurrere med mastodonten DR, og der er stadig lang vej, før ‘Kraniebrud’ kommer op på siden af DR P1’s ugentlige videnskabsprogram ‘Så vidt vi ved’.

Jeg har hørt lidt "Så vidt vi ved", og det er fint format, men temmelig mainstream formidling. Min pointe var, hvis Radio4's bud er værre, så bliver det et pænt nej tak herfra :)

4
2. december 2019 kl. 11:26

Hvis man er interesseret i fremtidens teknologi på Radio 4, så vil jeg anbefale, at lytte til Techtopia, hvor Henrik Føhns fra IDA hver søndag, kl. 13.05 har gæster i studiet omkring aktuelle teknologiske emner. Du kan lytte til de tidligere programmer her.PS. Jeg er både medlem og ansat i IDA.

3
2. december 2019 kl. 06:35

Nu har DR og Radio4 jo ikke noget med hinanden at gøre, så det er lidt urimelig at kritisere DR hvis Radio4 har lavet et dårligt program.

2
1. december 2019 kl. 21:01

Al ære og respekt til DR, men hvis et videnskabsprogram på radio4 ikke kan gøre det bedre, burde de nok bare have ringet til Lone Frank og bede hende fortsætte. Efter 24 spørgsmål kan jeg ikke længere holde ud at høre på DRs alt for mainstream tilgang hvor vi skal tages i hånden og pædagogisk indføres (overfladisk) i emnet.

Der mangler i den grad højkvalitets men nørdet danske programmer.

1
1. december 2019 kl. 19:26

Hvis vi breder bedømmelsen af R4dio længere ud end videnskabsprogrammerne, så er det en sand fornøjelse igen at høre mennesker - også indbudte gæster i studiet - der lyder, som om de har været igennem kammersanger Emil Holms stemmegodkendelsesprøve. Det københavnske japperi er sjældent, og de meningsforstyrrende, hysteriske intonationer for at gøre sig interessant er helt fraværende. Man forstår, hvad der bliver sagt, emnerne er sjældent ligegyldige, og jeg føler mig ofte hensat til min barndoms drengetimer med Jens Frederik Lawaetz og til aften-"Hørebilleder fra Dagliglivet" med Aksel Dahlerup. Man lærer noget om emnerne. Det gør man ikke nødvendigvis af "kritisk journalistik", især ikke hvis kritikken er søgt.