Radio: Sverige vil bygge ny reaktor på atomkraftværk

Fire år efter at Barsebäck-værket slukkede for den sidste reaktor, er de svenske elselskaber klar til at smide et beløb på mellem 30 og 40 milliarder kroner i en helt ny reaktor.

På et pressemøde senere i dag, fredag, vil statsejede Vattenfall ifølge Sveriges Radio præsentere planerne om den nye reaktor. Den skal bygges sammen med selskabet Industrikraft.

Som navnet antyder, er ambitionen at sørge for strøm til den svenske industri. Bag Industrikraft står industriens fælles elselskab, Basel, og fem af ejerne er gået ind i det nye kernekraftselskab.

Finsk forbillede

Det vil i givet fald ikke være første gang at et gruppe industriselskaber går sammen om at bygge mere atomkraft i Skandinavien. I Finland har selskabet Fennovoima Oy afleveret en VVM-redgørelse over et nyt kraftværk i enten Pyhäjoki, Ruotsinpyhtää eller Simo.

Fennovoima ejes af E.On Nordic samt tyve finske industriselskaber, der alle vil sikre sig en stabil elfordsyning fra en ejerandel i et forventet nyt kernekraftværk på mellem 1500 og 2500 MW.

Fennovoima afleverede sin ansøgning i januar 2009 og forventer at have et kraftværk koblet til elnettet i 2020.

Op til 10 nye reaktorer

Sverige ophævede tidligere i år forbuddet mod at bygge nye reaktorer, men fastslog samtidig, at de nye reaktorer skal ligge ved de eksisterende værker. Der blev åbnet mulighed for ti nye reaktorer, som kan åbnes, efterhånden som de gamle værker udfases. Men det kan ifølge Sveriges Radio vare frem til 2020, inden lukningerne begynder.

Vattenfall vil ikke bekræfte interessen for at bygge en ny reaktor.

»Det er spekulationer. Vi indbudt til pressemøde i dag kl. 11.30, hvor en samarbejdsaftale mellem Vattenfall og dele af den svenske industri skal præsenteres,« siger pressechef Anna Lejestrand til det svenske nyhedsbureau TT.

Sverige har tre atomkraftværker, Forsmark, Oskarshamn og Ringhals. Forsmark er Nordens største kraftværk.

Emner : Atomkraft
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Broderfolket "hinsidan" har forstået hvad det går ud på.

At finde praktisk "lad-sig-gørlige" løsninger, og føre dem ud i livet. Det kunne vi lære noget af her til lands. Vi bare snakker og snakker. Og r.... går.

  • 0
  • 0

Jeg mener, at Vattenfall allerede en uge efter regerings-beslutningen om fortsat at satse på kernekraft (det var i februar), fortalte, at de ville bygge en 1800 eller 2000 MWe EPR-reaktor ved Oscarshamn. Men mon ikke man vil holde sig til 1600 MW, så der kan blive lidt komponent-fællesskab med det finske og de nye franske? PS. Politikens kronik i dag (Erik Jensen) skriver om en REO-tur til Brockdorf og om thoriumreaktorer.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten