Radikale vil ikke støtte forbud mod gifteksport til Danmark

Selv om modstanden mod at Kommunekemi i Nyborg skal destruere 10.000 ton giftigt HCB-affald fra Australien vokser på Christiansborg, er der ikke udsigt til at eksporten bliver stoppet.

De Radikale, som ellers er modstandere af transporten, vil nemlig ikke stemme for et beslutningsforslag, der pålægger miljøministeren at trække Miljøstyrelsens godkendelse af gifteksporten tilbage.

»Der er da ingenting, jeg hellere ville, end at kravle op i Rundetårn og råbe, at nu stopper jeg den transport. Jeg har den samme fornemmelse i maven, som de fleste andre formentlig har, når man tænker på den gifttransport. Men hvis tilladelsen er givet inden for lovgivningens rammer, så vil vi ikke være med til at lave særlovgivning for at stoppe det,« siger De Radikales miljøordfører Johs Poulsen.

»Hvis man er utilfreds med, at man overhovedet kan give tilladelsen, så er det ministerens mulighed for at give tilladelsen, der skal stoppes - ikke en enkelt transport. Man skal være meget tilbageholdende med at lave særlovgivning. Folketinget laver lovene, men vi administrerer dem ikke. Dér må vi tage opdelingen mellem instanserne seriøst,« påpeger han.

Et spørgsmål om formulering

Både Kristendemokraten Per Ørum Jørgensen og Christian H. Hansen fra partiet Fokus bakker op om Socialdemokraternes, SF's og Enhedslistens forslag. Men uden De Radikale kan de ikke komme op på 90 mandater.

Derfor håber SF's miljøordfører Steen Gade, at man kan formulere beslutningsforslaget, så De Radikale alligevel vil bakke op.

»Personligt mener jeg godt, at vi kan formulere forslaget, så der ikke bliver tale om særlovgivning. Vi vedtager jo ikke en lov, men vi vil have regeringen til at gøre noget ved et problem. Og så er det ikke særlovgivning. Nu skal vi prøve at få formuleret det, så vi tager højde for de diskussioner, vi har haft om det første forslag,« siger han.

Politikerne har været meget kritiske over for det grundlag, som eksportgodkendelsen er blevet godkendt på, fordi der tilsyneladende mangler at blive lavet en beredskabsplan specifikt for HCB-affaldet. Hvis det viser sig at eksporttilladelsen er blevet givet på et ufuldstændigt grundlag, forventer Johs. Poulsen at transporten bliver stoppet.

»Så er det jo ulovligt, og så forventer jeg at miljøministeren trækker tilladelsen tilbage,« siger han til ing.dk.

Steen Gade regner med, at beslutningsforslaget tidligst vil blive fremstillet i Folketinget fredag.

Hvis De Radikale ender med at stemme for en ny udgave af forslaget, kan regeringen nedstemme forslaget, hvis den får støtte fra Liberal Alliance eller løsgængeren Pia Christmas Møller. Onsdag eftermiddag havde Liberal Alliance ikke besluttet sig for sin holdning til sagen, og Pia Christmas Møller var ikke vendt tilbage.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nu kommer der endeligt et fornuftig initiativ fra S og SF, så støt det dog, især når RV er modstandere af transporten. Det er jo ofte enkeltsagers mulige konsekvenser, der sætter lovgivningen i relief, så selvfølgelig må man være parat til eventuel ændring af lovgivning, hvis denne ikke er hensigtsmæssig. Det er yderst betænkeligt at dette giftskib skal sejle den halve verden rundt, med denne dødsensfarlige last - hvilket terrormål i øvrigt!! Selvfølgelig skal et rigt land som Australien, der selv har produceret giften, også selv destruere den. Det er at spille hasard med den danske befolknings helbred, at risikere evt. giftudslip ved forbrænding af giften, eller udslip i havet. Kommunekemi er jo ikke længere ejet af kommunerne, men af en privat fond, som naturligvis ønsker at tjene penge på destruktionen. Man kan frygte at miljøhensyn tilsidesættes, og tvivlen bør komme den danske befoldning til gode.

Susanne Gotfredsen

 • 0
 • 0

....Susanne

Jeg må sige det er noget overdrevent sludder du præsterer. Da du helt åbenbart ikke ved hvad det er for stof du snakker om og hvorledes det er giftigt så er der to link her.

HCB er svært vandopløseligt. HCB er svært nedbrydeligt i naturen Det er et antisvampemiddel der tidligere blev anvendt til at bejdse sædekorn med. Læs lige linkene. Du dør ikke af at stikke hele armen ned i tønderne uden gummihandsker.

Selv da en masse tyrkere spiste sædekorn der var bejdede døde ingen,Men de blev godt nok meget syge, så styr lige hysteriet

http://en.wikipedia.org/wiki/Hexachloroben...

http://www.fyens.dk/article/1671650:Nyborg...

 • 0
 • 0

Da du helt åbenbart ikke ved hvad det er for stof du snakker om og hvorledes det er giftigt så er der to link her.

 • sørgeligt at se, hvordan medierne som an anden lemmingeflok styrter af sted efter oppositionens gulerod (eller hvad nu ellers disse gnavere måtte ha' som livret?): 'Folkestyre', når det er værst! :(
 • 0
 • 0

Det er dog befriende at høre en radikal som ikke hopper på det medieflip - selvfølgelig er de fleste imod denne gifttransport, men det bør ikke afstedkomme en af disse borgerlige, ildebrændesukkende, tåbelige og uigennemtænkte love, som efterhånden er blevet deres varemærke. Lad os få noget ordenligt gennemtænkt og ansvarligt lovgivning på området i stedet for al denne panik lovgivning (styret af skrækken for formiddagsbladene).

 • 0
 • 0

Hvis vi spiser deres kød og køber deres produkter, så kan vi også tage imod deres skrald. Det handler kun om, at gøre det på en fornuftig måde.

 • 0
 • 0

Hvis vi spiser deres kød og køber deres produkter, så kan vi også tage imod deres skrald

 • så meget des mere, som 'tjenesten' utvivlsomt er ganske rimeligt 'vederlagt'! :)
 • 0
 • 0

Det er som om at kommunekemi blev bygget igår?

vi snakker om et firma der er blandt de førende inden for håndtering af giftigt affald. De har eksisteret i 40 år. men nu hvor det er kommet frem i pressen at de håndtere affald fra udlandet så er det pludselig et kæmpe problem at de folk som er bedst til at håndtere det forsat ønsker at gøre det. Vi burde istedet være stolte af at vi stadig har nogle få områder tilbage hvor vores (efterhånden lidt sørgelige) land stadig kan være med helt fremme.

Alle politikkere snakker om vækst og udvikling og Danmark som et vidensland men istedet for at lade de folk, som har knoklet med lange uddannelser for netop at få den viden, træffe beslutningerne så kaster vi det op i B.T og Ekstrabladet og så kan vi lade Danmarks kyndige befolkning træffe valget vha. en afstemning på deres hjemmeside.

Der er da ikke noget at sige til at dette land er ved at kører helt af sporet når det eneste vores politikkere kan gå op i er hvem der har betalt skat af hvilken håndtaske eller om de fik 2 eller 3 flasker rødvin til deres sidste møde. Var Danmark en virksomhed ville den være lukket ned eller opkøbt for længst.

 • 0
 • 0

Der er da ikke noget at sige til at dette land er ved at kører helt af sporet når det eneste vores politikkere kan gå op i er hvem der har betalt skat af hvilken håndtaske eller om de fik 2 eller 3 flasker rødvin til deres sidste møde

 • bingo! :)
 • 0
 • 0

Hvad med: HCB is very toxic to aquatic organisms. It may cause long term adverse effects in the aquatic environment. Therefore, release into waterways should be avoided. It is persistent in the environment. Ecological investigations have found that biomagnification up the food chain does occur. Hexachlorobenzene has a half life in the soil of between 3 and 6 years. Risk of bioaccumulation in an aquatic species is high. BOOOOOB BOOOOB !

 • 0
 • 0

Er der mon blevet lavet en sikker job analyse, hvis såfremt noget sker, og man skal ned og rode i den last der? Nå nej. Det er jo bekvemmelighedsflag. Med bekvemmelige holdninger.

Nå nej. Det er jo heller ikke spor farligt. Man kan jo sågar dyppe sig i det, i henhold til teksten her på siden.

Men hvorfor skal man bekymre sig for det, når der nu ikke engang i DK findes en beredskapsplan for modtagelsesstedet.

Hvornår stoppede vi med at uddanne journalister i Danmark?

Mvh.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten