Danskerne skal købe elbiler, og kommunerne skal hjælpe dem med at turde tage springet fra benzin og diesel til elbilens stille fornøjelser.
Derfor er kommunerne også blevet pålagt at sætte ladestandere op på deres egne bygninger, så de mange nye elbiler kan sættes til at lade ved de kommunale haller, skoler og daginstitutioner.
Men hvem hjælper egentlig kommunerne med at leve op til de mange nye krav og samtidig føre lokalpolitikernes grønne ambitioner ud i livet?
Hos rådgivervirksomheden Rambøll har østjyske Maja Sig Vestergaard gjort det til sit speciale at være kommunernes livline på vejen mod at blive ‘elbil-compliant’.
Og hun og resten af Rambølls e-mobilitetsteam har travlt i disse måneder, hvor kommunerne er i fuld gang med at sende ladestandere i udbud, så de kan nå at have dem klar i tide.
Det er de nemlig forpligtet til med den såkaldte ladestanderbekendtgørelse, der stiller krav til kommunerne om at etablere ladeinfrastruktur ved kommunale bygninger.
Og i mange kommuner er der også behov for at kunne søge medfinansiering af ladestanderne, hvilket Folketinget har afsat 100 millioner kroner til.
Udfordringen er, at denne pulje fordeles efter først-til-mølle-princippet frem til 1. november 2022, eller til der ikke er flere midler i puljen. Så kommunerne har brug for hjælp – hurtigt.
Maja Sig Vestergaard fik lidt af en ilddåb som såkaldt e-mobilitetsrådgiver i Rambøll, da hun startede for tre år siden. Hun er trafikplanlægger af baggrund med samlet ti års erfaring fra Favrskov og Silkeborg kommuner og kom til Rambøll med en stor interesse for e-mobilitet. Derfor var hun ikke sen til at bistå den kollega, som vidste mest om området.
I 2020, under coronanedlukningen, skete der så tilfældigvis det, at kollegaen stoppede hos Rambøll, og pludselig var det Maja Sig Vestergaard, som var eksperten – efter kun at have arbejdet med området i en måned.
»Jeg skulle løbe stærkt for at kunne påtage mig den rolle. Men vi var så heldige at vinde et projekt i Esbjerg i udbud, og det blev startskuddet til det hele,« husker hun.
I Esbjerg skulle Rambøll og Maja Sig Vestergaard udarbejde en handlingsplan for kommunens ladeinfrastruktur til elbiler. Planen skal hjælpe kommunen med at udpege, hvordan den bedst udnytter, at den på en og samme tid er både bygherre, myndighed, arbejdsgiver og bilflådeejer – og skal leve op til kravene i ladestanderbekendtgørelsen.
Rambøll har eksempelvis arbejdet med geografiske informationssystemer (GIS) og dataanalyse for at vurdere den strategiske placering af ladestanderne i samarbejde med det lokale erhvervsliv og ved hjælp af borgerinddragelse.
»Jeg fik dyrebar viden i Esbjerg til det næste udbud, vi vandt, i Skive Kommune, for nu kendte og forstod vi processen, og så kunne vi vinde det næste udbud i Odense også,« siger Maja Sig Vestergaard.
Maja Sig Vestergaard, som er uddannet trafikplanlægger fra Aalborg Universitet, kalder det en styrke som e-mobilitetsrådgiver, at hun har en baggrund som kommunal trafikplanlægger at trække på, fordi hun kender til den kommunale hverdag og ved, hvordan den kommunale forvaltning er skruet sammen.
»Ladeinfrastruktur er meget tværfagligt, og du kommer hurtigt forbi rigtig mange forskellige afdelinger i kommunen, når der skal sættes ladestandere op. Jeg ved, hvad kommunen skal være opmærksom på i den forbindelse, og hvem de skal huske at inddrage.«
Rambøll har med Maja Sig Vestergaard i spidsen også fået lov til at udarbejde Vejdirektoratets håndbog i ladeinfrastruktur, som måske også er blevet mere omfattende, end den behøvede at være, erkender e-mobilitetsrådgiveren.
»Nu har jeg efterhånden en del viden på området, som jeg gerne vil have ud over rampen, og derfor har vi forsøgt at tage så meget af den viden, vi kunne, med i den her håndbog«.
Så kan det ikke lade sig gøre at hyre en rådgiver til udrulningen af ladeinfrastruktur, er der altså også hjælp at hente i håndbogen, som netop har været i høring.
Der er tale om et 90 siders dokument, som dog er afgrænset til alene at omhandle planlægningen og etableringen af ladeinfrastruktur for personbiler på offentlige arealer. Den kommer altså ikke omkring hjemmeopladning eller ladeinfrastruktur for busser og lastbiler.
Man kan i håndbogen læse alt lige fra, at et ladeudtag er ladestanderens »pendant til tankstationens tankpistol«, over, hvad en lynlader koster til, hvornår det giver mening at sætte den ene ladestander op frem for den anden.
»Der har været et stort ønske om at få den udgivet tidligere end planlagt. Det var planen, at den skulle være færdig til november, men nu bliver det september, fordi der er så stort et behov lige nu for at give noget vejledning til kommunerne«.
Maja Sig Vestergaard afholder derudover kurser sammen med Region Hovedstadens videnscenter for elbiler, Copenhagen Electric.
Nogle kommuner har brug for kompetencerne fra rådgivere som Maja Sig Vestergaard, da de måske ikke selv ved, hvordan de skal gribe opgaven an, eller hvad de har brug for. Andre kan på den anden side godt overskue det, men har ikke hænderne til at gøre det.
»De har selv for meget på skrivebordet og har ikke fået lov til at ansætte nye hænder, men må byde det ud i stedet for. Det er typisk de to situationer, de kan befinde sig i, når de vælger at kontakte en e-mobilitetsrådgiver«.
Rambøll har været ombejlet som rådgiver inden for e-mobilitet og har allerede hjulpet 16 kommuner i løbet af halvandet år. Men konkurrenterne begynder også at beskæftige sig med opgaven nu.
Hvad har du lært om at sende ladestandere i udbud indtil videre?
»Vi har lært, at nogle ladestanderoperatører trækker sig fra udbud. Så inviterer du fem, kan det godt være, at der kun er to at vælge imellem i sidste ende. Og så kan vi se, at de placeringer, som kommunen i kraft af ladestanderbekendtgørelsen er forpligtet til at forsyne med ladestandere, ikke nødvendigvis er specielt attraktive. Derfor skal man som kommune forvente en meget stor kommunal finansiering til den del.«
Og jo mere besværligt et udbud ser ud til at være, jo mindre er chancen for, at nogen byder på det. Så er man en udkantskommune, skal man måske tænke sig om en ekstra gang, før man begynder at stille for specielle krav, eksempelvis ved at sætte et loft over kWh-prisen, påpeger Maja Sig Vestergaard.
Men hvordan kommer 98 kommuner – plus andre instanser – til at kunne gennemføre udbud af ladestandere, hvor der risikerer at være mindst 98 forskellige måder at gøre tingene på?
Her er Rambøll og Maja Sig Vestergaard faktisk i dialog med Vejdirektoratet om et udbudsparadigme, så man kan få nogle mere strømlinede udbud.
»Opgavens omfang skal bare lige endeligt defineres,« afslører Maja Sig Vestergaard.
»Rigtig mange bruger meget krudt, tid og ressourcer på at sikre ladeinfrastruktur, og ladeoperatørerne i den anden ende skal modtage noget udbudsmateriale, som risikerer at stikke i øst og vest. Så det er vigtigt for alle parter, at der kommer ordnede forhold,« siger hun.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard