Rådgiver om nye skatteregler: »Vi kommer til at tage Jönsson i stedet for Jensen«

Små og mellemstore virksomheder bliver de helt store tabere, hvis regeringen får vedtaget sit skatteforslag om afskaffelse af paragraf 33 A, der fritager danskere i udlandet for dansk skat.

Konsekvensen af ændringerne vil betyde øgede lønomkostninger for virksomheder, der udstationerer danske medarbejdere, og de ekstraudgifter vil særligt ramme små virksomheder. For mens store virksomheder vil kunne flytte deres projektaktiviteter over til egne selskaber uden for landet og dermed undgå de ekstra lønomkostninger, har små virksomheder ikke samme beredskab af medarbejdere rundt omkring i verden, som de vil kunne trække på, påpeger FRI, Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Erling Rask, administrerende direktør i rådgivervirksomheden Consia Consultants, der har godt 60 danske og udenlandske medarbejdere verden over, ryster på hovedet over de nye regler:

»Vi har ikke volumen til at jonglere rundt med vores projekter, som de store virksomheder har, og risikerer at gå glip af internationale kontrakter, fordi vi ikke længere er konkurrencedygtige. Når skatten stiger, vil danske ingeniører kræve mere i løn. Det har vi ikke råd til og vil i stort omfang være tvunget til at rekruttere nye udenlandske ingeniører. Det koster tid og kroner at finde nye medarbejdere, men skattereglerne tvinger os til at tage svenske Jönsson i stedet for danske Jensen,« forklarer Erling Rask.

Adskillige europæiske lande har skatteregler, der svarer til den danske paragraf 33 A, og det vil derfor fremover være langt billigere at udsende en udenlandsk ingeniør end en dansk. Den danske enegang på skatteområdet undrer Erling Rask.

»I en tid med stigende arbejdsløshed er det sindssygt, at regeringen vil straffe eksporterhvervene, der er med til at skabe arbejdspladser i Danmark,« siger Erling Rask.

Fradragsjungle

For den enkelte ingeniør vil skattereglerne betyde, at det bliver langt mere besværligt at rejse ud, vurderer Erling Rask. Med 33 A er det forholdsvis enkelt at udregne sit økonomiske råderum som udstationeret, men fremover vil forhold som for eksempel fradrag komplicere sagen.

»Det bliver en fradragsjungle at finde rundt i. Den økonomiske usikkerhed for den enkelte vil gøre det nærmest umuligt at finde folk, der vil ud - særligt i en lille virksomhed som vores med få medarbejdere. De store virksomheder har langt flere at vælge imellem,« siger Erling Rask.

Han peger på, at det i forvejen er svært at finde danske ingeniører, der vil til udlandet. Det har omkostninger for hele familien at rejse ud, blandt andet fordi ægtefæller ofte må indstille deres karriere i en årrække og familien leve på én indkomst. Reglen om fritagelse af skat har derfor ofte stor betydning for familiens beslutning, understreger Erling Rask

De Radikales skatteordfører, Nadeem Farooq, har i et interview på ing.dk sagt om skattereformen, at den samlet set styrker dansk konkurrenceevne og jobskabelse, og at man derfor også må acceptere, at pengene skal hentes et sted fra.

Læs også: Radikale om skattereform: »Pengene skal jo hentes et sted«

Erling Rask, er det ikke rimeligt nok, at I også bidrager?

»Jo, men problemet er, at regeringen i praksis ikke kommer til at hente de penge ind i øgede skatteindtægter, som de regner med. Virksomhederne kommer bare til at ændre praksis og hyre udenlandske medarbejdere. De vinder ingenting med ændringerne, men ødelægger derimod dansk eksport,« siger Erling Rask.

FRI regner med, at skatteændringerne kommer til at koste branchen 70 til 100 millioner kroner årligt, og direktør Henrik Garver frygter, at ændringerne vil betyde et tab ikke bare for den enkelte virksomhed, men også for branchen som helhed. Hvis virksomhederne fremover foretrækker at udstationere udenlandske ingeniører, mister de danske rådgivende ingeniører det internationale mindset, der er et vigtigt konkurrenceparameter for branchen.

Han vurderer, at mens de store virksomheder i høj grad vil flytte deres aktiviteter ud af landet, vil de mindre have svært ved at selv at være ude på projekterne. De kommer til at miste de store opgaver og vil i højere grad indgå som alliancepartnere og levere enkelte spidskompetencer til projektet frem for selv at være projektansvarlig.

»Regeringen gør det langt sværere for de små 'born global'-virksomheder, som de ellers gerne ville have flere af. De iværksættere, der fra starten tænker hele verden som deres marked, får nu markant sværere ved at starte op. Det kalder jeg et politisk selvmål,« siger Henrik Garver.

De nye skatteregler ventes vedtaget i midten af september.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Arbejdsløsheden er alligevel også større i Sverige med deres 8% så de har nok brug for det.

 • 0
 • 0

Problemet er at regeringspartierne ikke kender til og er ligeglade med virkeligheden og lever i deres egen beskyttede verden, og bevilger sig selv lønforhøjelser, når det passer dem; de foretrækker at bruge økonomiske prognoser og modeller og følge luftige partiprogrammer fremfor at lytte til folk med praktisk erfaring og sund fornuft. Deres modeller lover luftigt en masse nye arbejdspladser, mens praktikerne dokumenterer, at den nye skattereform kommer til at koste eksisterende arbejdspladser.

Næsten hver gang regeringen er kommet med nye initiativer og lovændringer har de været ugennemtænkte og været ommere! Det er pinligt at vi har så dårligere politikere ved magten. Og oppositionen er tilsyneladende ikke bedre! De lever i samme urealistiske og kunstige verden, hvor det kun drejer sig om at vinde magten og bevare privilegierne.

 • 0
 • 0

Regeringen tænker tilsyneladende kun på hvad der passer med deres patiprogrammer og synes at være lige glade med om det passer til virkelighedens verden. Der vises ikke meget sund fornuft men masser af ord, ord og atter ord.

 • 0
 • 0

bliver også af-folket, der er immervæk mange danskere heroppe, håndværkere,ingeniører,sygeplejere,læger,etc etc, mange er heroppe for at tjene lidt til kistebunden for derefter at vende snuden hjemad, andre fordi det var den mulighed der var på pågældende tidspunkt. nu kommer vi hjem, fordi der ikke længere er en "gulerod" for at skam-misbruge vennekreds og familie.

er der nogen der skal bruge en mand i danmark ? jeg blir snart ledig thor møge.

 • 0
 • 0

Hej alle kollegaer. Jeg bor i udlandet lige nu og ville ganske enkelt ikke være her, hvis ikke der var den gulerod som beskrevet af mine udemærkede kollegaer herover. Med det flotte nye initiativ vil vi nok se følgende scenarier udspille sige ( hvilket er konkrete muligheder jeg høre fra mine kollegaer).... 1) De arbejdere der er i udlandets, sælger deres hus, for at komme ud af 33a. Det skal nok gavne boligmarkedet hvis halvdelen af de berørte sælger deres hus. 2) De melder sig helt ud af det danske skatte system fuldstaendigt, hvilket måske er fair, da de ikke bruger sundheds system, skoler...Eksempelvis betaler min arbejdsgiver omkring 200.000 kroner for mine to drenges skolegang. En pris på højde med den danske folkeskole, som så skal betales to gange skulle jeg blive skattepolitik i DK. Sundhedsforsikringerne er heller ikke billigere... 3) Så køber hus de et hus i udlandet istedet og betaler ejendoms skat der. 4) Den optjente opsparing kommer således ikke hjem til Danmark til investering blandt håndværkere o.lign. Men de har foresten måske nok at lave. 5) Sommerferien vil ikke blive forlagt i Danmark, fordi man nu har et hus et andet sted. Derved ligger man ikke de mellem 50.000 og 100.000 kroner i DK som familien ligger normalt de to måneder de er hjemme, hvor skolerne er lukket her i Udlandet. Prøv at gange det op med bare halvdelene af de berørte kollegaer.... 6) Der bliver nu rigtigt svært for danske virksomheder at starte op i udlandet, da, man gerne vil starte med en dansk medarbejder, som kultur og vidensbære i opstartfasen... 7) Den medarbejder kommer så heller ikke hjem med nye ideer og inspiration til den næste teknologi, salgside ide og med kultur forståelse, som er med til at genere morgendagens indkomst. T.M. Må åbenbart tro at vi ikke behøver ideer og inspiration ude fra og bare kan nøjes med at klippe os selv til der kun der er ørerne tilbage....

Med alle de argumenter jeg har læst og hørt samt den adfærds ændring det vil medføre på grund af dette tiltag, kommer regeringen ikke til at se skyggen af de 250 mill. Den indkomst vil simpelthen ikke blive generet. Istedet smadre man fremtidens indkomst. Hvilket for mig til at tro at denne sag udelukkende er af politisk art fra den siddende regering (point blandt egne stemmer). At der er partier på højrefløjen der også syntes,at det er en god ideer er simpelthen "imponerende". Nu ved jeg simpelthen ikke hvem jeg skal stemme på mere. Det er i det mindste godt at se Ingeniøren følge den her til dørs.

Måske ser embedsmændene og politikerne ting vi ikke ser...tja....hvem ved."....eller måske blev den lavet af ministeiets lærling hen over sommeren og Løkke hoppede midt i hans panik over Enhedslistens mulige overtagelse af forhandlinger med regeringen lige ned i hullet.....tja hvem ved....visions løst markværk er det...set herfra, som iøvrigt er fra Qatar....her kunne vi sagtens bruge en hånd til fra Danmark...men det bliver nok ikke muligt nu.....

 • 0
 • 0

Måske ser embedsmændene og politikerne ting vi ikke ser...tja....hvem ved."...

Jeg tror ikke du skal tillægge politikerne evner eller intelligens som de ikke har.

.eller måske blev den lavet af ministeiets lærling hen over sommeren og Løkke hoppede midt i hans panik over Enhedslistens mulige overtagelse af forhandlinger med regeringen lige ned i hullet.....tja hvem ved....visions løst markværk er det...set herfra, som iøvrigt er fra Qatar....her kunne vi sagtens bruge en hånd til fra Danmark...men det bliver nok ikke muligt nu.....

Er det kun byggefolk eller er der også plads til en svagstrømsingeniør der både kan sw & hw i Qatar?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten