Rådgiver dømt for at tvinge ingeniør til 60 timers arbejdsuge
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rådgiver dømt for at tvinge ingeniør til 60 timers arbejdsuge

For første gang i dansk retshistorie er en virksomhed blevet dømt for at overtræde EU-reglerne om, at ansatte ikke må arbejde mere end 48 timer om ugen.

Den rådgivende ingeniørvirksomhed OBH-Gruppen, der har hovedsæde i Odense, blev dømt for at lade den tidligere medarbejder- ingeniør Erik Skovbjerg - arbejde op mod 60 timer om ugen gennem en periode på fire måneder.

De mange ekstra timer var ikke frivillige fra Erik Skovbjergs side - han følte sig presset af OBH-Gruppen.

»Et nej til overarbejde fra min side blev tacklet ved at sende mig på flere opgaver, selv om jeg udtrykkeligt forklarede, at jeg ikke havde lyst eller tid i mit arbejdsprogram,« fortæller Erik Skovbjerg til Fyens Stiftstidende.

Syg af at arbejde og så fyret

Det høje arbejdspres førte til stres og mavesår for Erik Skovbjerg, og efter en sygemelding på 13 dage blev han fyret. Nu med den begrundelse at der ikke var arbejde nok.

»Men det er jo ikke sandheden. Jeg havde lige lært en op, fordi vi havde så travlt,« fortæller han til Fyens Stiftstidende.

Samme dag, som han blev fyret, gik Erik Skovbjerg til Ansatte Ingeniørers Råd, der er fagforeningsdelen i IDA. Rådet lagde sag an mod OBH-Gruppen for at bryde reglen om en arbejdsuge på maksimalt 48 timer.

Odense Byret gav i maj Erik Skovbjerg tilsagn om medhold, og den endelige dom faldt i sidste uge.

Anker vigtig dom

Ansatte Ingeniørers Råd og Erik Skovbjerg valgte alligevel at anke dommen på grund af erstatningens størrelse på kun en måneds løn til Erik Skovbjerg, oplyser formanden for rådet, Ole Høyer Jensen, til Ingeniøren.

Han vil dog ikke ind på, hvad en rimelig erstatning kunne være, da sagen muligvis skal forliges med OBH-Gruppen.

Ole Høyer Jensen mener, at dommen er principielt vigtig.

»Det er en god og vigtig dom for ingeniører og lønmodtagere generelt, fordi den sætter en øvre grænse for, hvad arbejdsgiverne kan byde deres ansatte.«

»I et marked på med mangel på ingeniører er det nok ikke den bedste måde at behandle sine ansatte på. Og så har jeg modereret det meget,« siger Ole Høyer Jensen.

Der er umiddelbart ikke flere sager af samme type på vej, oplyser han, men det er sandsynligvis bare et spørgsmål om tid.

»Erik Skovbjergs sag kan åbne for andre sager. Jeg er sikker på, at vi støder ind i noget, der minder om denne sag.«

Ansatte Ingeniørers Råd nøjedes med at lægge sag an om brud på den 48 timers arbejdsuge, men selve fyringen af Erik Skovbjerg kan også have været uberettiget. Derfor overvejer rådet at inddrage erstatning for uberetttiget fyring i sagen mod OBH-Gruppen.

Det lykkedes ikke Ingeniøren at få en kommentar fra OBH-gruppen, hvis administrerende direktør, Børge Danielsen, ifølge Fyens Stiftstidende ikke ønsker at udtale sig til pressen, mens sagen kører.

Landsretten skal tage stilling til anken sidst på året.

*Rettet: I artiklen fremgik det tidligere, at Erik SKovbjerg var sygemeldt i 13 uger inden sin fyring. Det var en fejl - han var kun sygemeldt i 13 dage. *

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten