Rådgiver: Ægtefæller til udstationerede skal holde sig i gang

En masse oplevelser og erfaringer rigere vender mange familier hjem fra en udstationering. Men for den medfølgende ægtefælle, der tog sig af familien og alt det praktiske under udlandsopholdet, følger der ofte en mindre attraktiv souvenir med i bagagen: Et årelangt hul i CV'et, som kan gøre det yderst svært at komme tilbage på jobmarkedet.

Helle Granhøj, der rådgiver virksomheder om udstationeringer, understreger vigtigheden af at pleje sit CV, selv om det er ægtefællen, der er udstationeret:

»Som arbejdsgiver er jeg ligeglad med, om din mand har været kongen af Congo. Det, der tæller, er, hvad du har lavet,« siger hun.

Og det er i mange tilfælde noget, der ikke egner sig til CV'et, for ofte er det svært for ægtefællen at få et job i det nye land.

Kompetencer svære at skrive ned

Ifølge Helle Granhøj, der i forbindelse med sit HD-studie på CBS har skrevet speciale om udstationeringer, er det da også et udbredt problem, at kvinden eller manden har svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet efter hjemkomsten. Hvilket hun også selv opdagede, da hun havde været udstationeret med sin mand.

»Danske virksomheder har svært ved at forstå det, du har lavet i udlandet. De har svært ved at sætte værdi i det,« siger hun.

De kompetencer, ægtefællen har fået under opholdet, kan også være svære at skrive ned. Derfor udsendte Helle Granhøj en rundspørge til fire store danske rekrutteringsbureauer om, hvad medfølgende ægtefæller på udstationeringer skal gøre for at forblive attraktive på arbejdsmarkedet.

»Det, de sagde meget entydigt, var at du skal vise, at du ikke har trukket stikket ud,« fortæller hun.

Man skal holde sig i gang, for i princippet kan kort tid væk fra jobbet være kritisk.

»Hvis du er frisør gør det nok ikke så meget, at du holder nogle års pause, men hvis du er ingeniør, kan du hurtigt miste grebet om, hvad der sker i branchen,« siger hun.

Helle Granhøj forklarer, at det er vigtigt, at man selv er opmærksom på at holde sig i gang. Og selv om du umiddelbart kun skal være af sted i kort tid , skal du ikke se det som en ferie.

»Folk tror nogle gange, at de skal ud at hygge sig i to år, men så er de væk i otte. Og så kom de aldrig i gang med den uddannelse,« forklarer hun.

Virksomheder skal tage ansvar

Men virksomhederne skal også i højere grad tage ansvar, når de sender en familie af sted.

»Undersøgelser viser, at danske kvinder har den højeste erhvervsfrekvens i verden. Kvinder får højere uddannelser, men stadig er der mange firmaer, der forventer, at kvinden vil gå hjemme. Det er som om, vi stadig lever i 50'erne,« siger Helle Granhøj.

Hun lægger vægt på, at virksomhederne skal tale udstationeringen igennem med den medfølgende ægtefælle. Spørge, om de vil arbejde i det nye land, om de kunne tænke sig at videreuddanne sig, eller om der er andet, som de har lyst til.

»Mange virksomheder er berøringsangste over for familier. De føler, at de træder ind i privatsfæren,« siger Helle Granhøj, men forklarer, at hun aldrig har hørt ægtefællen brokke sig over det - snarere tværtimod.

Det er også til virksomhedernes egen fordel at inddrage den medfølgende ægtefælle.

»Hvis hun ikke trives, performer manden heller ikke,« siger hun.

Familiedirektør tæller ikke

Helle Granhøj forklarer, at der er mange praktiske ting, som den medfølgende ægtefælle må ordne, når de kommer til det nye land. Alting tager tid, og når den udstationerede ægtefælle arbejder meget, ligger et stort ansvar hos den anden. Men rollen som 'familiedirektør' tæller ikke på CV'et, lød det fra alle fire bureauer i Helle Granhøjs rundspørge.

Det er arbejde, initiativ og uddannelse, der er væsentligt. Også selv om udstationeringen ikke rækker til at få uddannelsen på det lokale universitet gjort færdig.

»Du bliver sammenlignet med andre til jobsamtalen, og hvis de har holdt sig i gang, er det dem, der får jobbet,« konstaterer Helle Granhøj.