Radarovervågning af regnskyer skal hjælpe med at styre kloakker

Ny teknologi skal forhindre, at giftigt spildevand fra de københavnske kloakker ender i havnen og i havet, når kraftige regnebyger driver ind over hovedstaden, skriver Berlingske.

En vejrradar skal forsøge at forudsige, hvor de kraftigste regnbyger vil falde. Ud fra de oplysninger kan man lede vandet fra de kloakker, hvor det kommer til at regne værst, over i nogle andre kloakker. På den måde undgår man at lukke giftigt spildevand fra kloakkerne ud i havnen og i havet for at undgå oversvømmelser.

Det nye system kan dog ikke redde københavnerne fra at få vand i kældrene, hvis der kommer kraftige skybrud igen til sommer.

»Det vil fungere fint med langt bedre udnyttelse af kapaciteten, når vi taler om mellemkraftige regnhændelser, hvor der falder 20-30 millimeter regn. Men i forhold til ekstremt skybrud som det, vi var vidner til i sommer i København, vil det ikke kunne tage mere end toppen af isbjerget,« siger Else Vad, der er afdelingschef i teknologivirksomheden Krüger, der står for udviklingen af projektet.

Systemet er i øjeblikket under udvikling, men parterne i projektet forventer, at det er klar til sommer.

Læs hele historien i dagens udgave af Berlingske.