Radar-system spotter flydende containere og styrer skibet udenom

Tre øjne i toppen af masten giver lystsejlere mulighed for at opdage fare forude også om natten og i dårligt vejr. Illustration: Oscar-Navigation/BSB Marine

Efteråret var begyndt at bide sig fast i Atlanten, da den fransk/tyske opfinder og ingeniør Raphaël Biancale for snart ti år siden var på vej fra Frankrig til Cap Verde-øerne.

Om bord på hans katamaran var det stort set umuligt at holde udkig. Det var nat, regnen stod ned, og Månen var borte. Alt var sort. I den tørre salon på den lille båd begyndte Raphael Biancales tanker at kredse om de mange farer, der lurede, men som han ingen chance havde for at opdage: drivtømmer, løse bøjer, sovende hvaler ... og containere.

Da han kom hjem, begyndte en forgæves jagt på at finde anti-kollissionssystemer til lystsejlere. Så ingeniøren gik selv i gang med at løse problemet.

I dag er Raphael Biancales grundlægger af BSB Marine og Oscar Navigation, der er et firma med hovedsæde i Storbritannien og står bag udviklingen af anti-kollisions systemet OSCAR.

OSCAR er et kamerasystem, der kan monteres i toppen af masten, hvor det konstant scanner havet foran båden. Systemet består af et RGB-kamera og to infrarøde kameraer, der er koblet til en computer, som er trænet til at opdage afvigelser i mønsteret af bølger på havoverfladen, så flydende objekter kan bliver opdaget.

Systemet kan opdage objekter i en afstand af op til 1.500 meter og kobles til autopiloten, så skibet automatisk ændrer kurs, før skipper har fået støvlerne på. Skipperen kan i princippet bare bliver liggende i køjen med en smartphone i hånden og følge med. OSCAR-applikationen kan nemlig køre på alle enheder fra telefon til iPad eller laptop og bruger det klassiske NMEA 2000-netværk, der er standard på mange både, fremgår det af hjemmesiden hos Oscar-Navigation.

Om dagen kan skipper også bruge RGB-kameraet til at holde udkig fremad, mens han eller hun for eksempel laver mad i kabyssen, fordi kameraet er bygget til at kompensere for skibets bevægelser, så det hele tiden leverer et roligt kig fremad.

Men den store landvinding i OSCAR-systemet findes for enden af det ethernet-kabel, som løber ned langs masten. Her finder man nemlig en CPU, der bruger maskinlærings-algoritmer og AI til at analysere kamera-billederne.

OSCARS udviklere har haft systemet om bord på et utal af de store kapsejlerbåde, så systemet i dag er blevet trænet i en database med over 50 mio. billeder og kan skelne mellem alt fra skibe til hvaler og flydende søgræs i en bred vifte af vejrsituationer.

Solosejlere tester systemet i Vendee Globe

Systemet var blandt andet med på sidste års Vendee Globe-kapsejlads, hvor sejlere konkurrerer om at komme hurtigst Jorden rundt solo. På 18 ud af 33 både var OSCAR-systemet med, og Vendee Globe sejlerne har længe efterspurgt et sådan system på grund af flere oplevelser med kollisioner med UFO’er, som uidentificerede objekter også kaldes på havet.

Ofte bliver det aldrig afgjort med sikkerhed, hvad et skib faktisk ramte, men skipperen af Le Souffle Nord, Thomas Ruyant, ramte i 2016 et objekt, som han er ret sikker på var en container. Sammenstødet skete 200 sømil fra New Zealands sydspids, hvor hele skibets stævn brød sammen, da skibet ramte en hård genstand med 18 knob. Hændelsen var den femte kollision i det års kapsejlads, skriver Maritime-Executive.

»Jeg hørte et skrig, da en båd passerede os...«

World Shipping Council anslår, at der hvert år tabes knap 1.400 containere om året fra skibe. En del af dem – især kølecontainere – kan flyde omkring i måneder. Men det er langtfra kun containere, som skipperne på de lange kapsejladser er bekymrede for. Kollisioner med fiskeskibe har også været et tilbagevendende problem, og en af skipperne, Samatha Davies, husker en episode i 2014, hvor hun under Volvo Ocean Race var en halv meter fra at sejle en fisker ned ved Afrika.

»Jeg hørte pludselig et skrig, da en lille båd passerede os en halv meter fra vores ræling. Det var en træbåd uden lys, og en gut løftede bare en lille lygte, da han var lige ved siden af os ... vi slog ham næsten ihjel,« fortæller Samantha Davies til sejlermediet Sail World.

OSCAR-systemet bejler til de velhavende kunder, men tilbyder faktisk systemet i fire versioner, hvor den billigste version koster 95.000 kroner. I det system er kameraopløseligheden lidt svagere, og objekter bliver først opdaget, når de er op til 1.000 meter væk. Bliver der advaret om et objekt i den afstand, så går der kun lidt mere end tre minutter før sammenstødet, hvis man sejler med 10 knob – så skipper skal reagere hurtigt eller koble autopiloten op på systemet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis systemet er baseret på kamerateknologi kan det ikke være særligt effektivt, når der er dårlig sigtbarhed f.eks. ved tåge og regn

  • 5
  • 2

Systemet består af et RGB-kamera og to infrarøde kameraer, der er koblet til en computer...

der står intet, der peger i retning af:

"Radar-system spotter..."

  • 14
  • 0

Hvorfor er det lige, at du ved mere end de fransk/tyske opfindere ?

Esensen fremgår jo af artiklen: "RGB-kamera og to infrarøde kameraer, der er koblet til en computer, som er trænet til at opdage afvigelser i mønsteret af bølger på havoverfladen".

Tro ikke at almindelig udkig i praksis er særlig effektiv - uanset forholdene.

Det er sådan set ret enkelt: da konsekvensen ved kollision er stor, måske katastrofal, så er enhver forbedring af detektionsmuligheden et plus for disse sejlere.

  • 7
  • 2

Hvorfor er det lige, at du ved mere end de fransk/tyske opfindere ?

@Jan jeg påstår ikke, at jeg ved mere end de franske/tyske opfindere, men undrer mig blot over, hvordan et system baseret på kamerateknologi fungerer, når der er tåget. Mit umiddelbare gæt er, at det ikke er særligt effektivt.

Det er sådan set ret enkelt: da konsekvensen ved kollision er stor, måske katastrofal, så er enhver forbedring af detektionsmuligheden et plus for disse sejlere.

Jeg anfægter ikke relevansen for at kunne advare imod vraggods. Det er bare uheldigt, at varslingssystemet ikke fungerer optimalt, når der er dårlig sigtbarhed, og der er allermest brug for det.

  • 2
  • 4

https://www.oscar-navigation.com/index.php...

Radar detect bigger objects like ships and land over high distances in all weather conditions. Radar detection rate drops with the height of waves since salt water reflects radar waves. Oscar sees small objects drifting in the water as well as small leisure crafts such as SUPs, kayaks, dinghies, small wooden fishing boats, etc… Oscar´s AI will detect objects with position, speed and course information up to 600m / 1000m (depending on the models) and will detect objects and display bearing information and distance estimation up to the horizon. Being an optical system, Oscar´s performance degrades in fog and rain. Oscar and Radar are therefore complementary systems with different benefits and limitations.

  • 8
  • 0

Det har altid undret mig at solosejladser jorden rundt kan være lovlige, idet søvejsreglerne klart siger om udkig: Regel 5 Udkig I ethvert skib skal der altid holdes behørig udkig såvel ved brug af syn og hørelse som ved brug af alle forhåndenværende midler, der er hensigtsmæssige under de foreliggende omstændigheder og forhold, således at der kan foretages en fuldstændig vurdering af situationen og af faren for sammenstød.

  • 6
  • 1

... Erik Aanderaa har lige monteret et Oscar- system i mastetoppen på sin sejlbåd. Han er en frygtløs solosejler der sjældent søger nødhavn, men i stedet optager turene til YouTube. Nu har han fået et sæt til rådighed, så det kan testes i isfyldt farvand under hans næste togt til Østgrønland. Video: https://youtu.be/X7cmWF2qtys

  • 3
  • 0

Det må jo være 'Uidentificeret Flydende Objekt'.

Men hvad med sonar? En flydende container stikker jo en del ned under overfladen og må kunne spottes (bedre) sådan - men hvor langt virker en undervandssonar horisontalt i vandet?

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten