Radar-ingeniører skal hjælpe OL-sejler til guldet

16. april 2016 kl. 12:009
Radar-ingeniører skal hjælpe OL-sejler til guldet
Illustration: Jesus Renado.
35-årige Jonas Høgh sam­arbejder med danske Weibel, der, bevæbnet med polymerer og masser af nørderi, skal bidrage til dansk guld ved OL.
Artiklen er ældre end 30 dage

En dansk OL-guldmedalje skal til sommer hentes hjem med hjælp fra danske ingeniører med speciale i radarteknologi. Finnjolle-sejleren Jonas Høgh er nemlig gået i samarbejde med det danske firma Weibel, som er mestre i præcision.

I 39 år har Weibel produceret Doppler-radarer, og deres kunder er rumfartsfirmaer som Nasa og det amerikanske militær, der bruger radarerne til at måle hastigheden på missiler og rumraketter. Og nu hjælper de så med at optimere detaljerne på danske Jonas’ jolle.

»Det er en kamp om marginalerne. Vi kender den begge – både mig og Weibel – fra vores hverdag,« siger Jonas Høgh, der har sejlet konkurrencesejlads siden 2004.

I øjeblikket er han i Danmark for at give interview om sin fjerde OL-udtagelse – denne gang til OL i Rio de Janeiro til august. Men hans vejrbidte og solbrændte ansigt med de sammenbidte øjne over et rødt fuldskæg vidner om, at det kun er en kort visit: Hans liv leves på havet.

Kameraer og måleudstyr på masten

For 12 år siden sejlede han i de standard-joller, man kunne købe i butikkerne, men de seneste år er han – sammen med sit team – begyndt at udvikle flere dele selv og sejle med kameraer og måleudstyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme tendens ser man inden for andre dele af sejlsporten, især i de store kapsejladser som Americas Cup og Volvo Ocean Race. Her er sponsorernes investeringer i udviklingsingeniører så massive, at nye materialer og fremstillingsmetoder til f.eks. kulfibersejl bliver opfundet. Med samarbejdet med Weibel hopper Jonas Høgh med på den bølge.

»Her får jeg ikke bare rådgivning. Weibel-ingeniørerne kan gå direkte ud i værkstedet og dreje de ting, jeg har brug for,« siger Jonas Høgh.

Sejleren Jonas Høgh (th.) og Rasmus Eriksen fra Weibel diskuterer en teknisk detalje i deres fælles bestræbelser på at forbedre Jonas Høghs finnjolle. Deres samarbejde har bl.a. ført til udviklingen af en forbedret mastering og -fod, som sikrer bedre kontrol over mastens bevægelser. De har også kig på en lang række andre mulige forbedringer, herunder ændring af bådens sværd, en anderledes overfladebehandling samt en bom med et lavere og mere centreret tyngdepunkt. Illustration: Privatfoto.

Troldmanden fra Weibel

Weibel er en dansk producent af Doppler-radarer. Deres produktions­haller i Allerød rummer alt fra udvikling til produktion af elektronik, arbejde med nye materialer, fræsning, maleropgaver og sågar produktion af kæmpe køretøjer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De laver alt in house, og det er præcis, hvad Jonas Høgh har brug for. Da Weibel og OL-sejlerens team indgik en aftale i august, begyndte en idéudvikling, der skulle ændre flere dele af Jonas Høghs finnjolle. Jonas Høgh og Weibels ingeniører indså, at de havde overraskende identiske udfordringer:

Når Weibel monterer deres Doppler­-radarer på skibe, bruger de materialer og overflademaling, der forhindrer snavs i at sætte sig fast, præcis som jollesejlere prøver at undgå, at snavs klæber til skroget. Weibel er også konstant på udkig efter nye materialer til f.eks. ophæng eller fundamenter – materialer, der absorberer rystelser, men er så stive som muligt uden at flække. Samme slags materialer jagter Jonas Høgh og hans team til f.eks. masten og sværdet – en aluminiumsplade, som bliver skubbet ned gennem jollens bund.

De har svaret efter to dage

»Vi taler fuldstændig samme sprog. Forskellen på mig og dem er bare, at de er så pokkers kloge, at jeg kan smide alle mine spørgsmål i hovedet på dem og så går der to dage ... så ringer telefonen, og Rasmus giver mig alle de svar, jeg har brug for,« siger Jonas Høgh.

Rasmus er Rasmus Eriksen. Han er Weibels troldmand, når firmaet skal vælge de rette materialer til radarerne, fræse dem ud og skrue dem sammen.

Rasmus Eriksens ‘svendestykke’ på Jonas’ finnjolle var en mastefod og en mastering, som de begge har store forhåbninger til. En af de mest presserende udfordringer for Jonas Høghs team var nemlig, at toppen af den 7 meter høje mast svingede over 30 centimeter fra side til side, fordi den ikke sad fuldstændig præcist fast. Der var ikke tale om en fejlproduktion, og en hvilken som helst almindelig sejler ville aldrig bemærke det. Men det gjorde Jonas Høgh.

Fra millimeter til mikrometer

Masten på en finnjolle er kun gjort fast i bunden. Den går gennem et hul i dækket – hvor masteringen sidder – og står i en ‘kop’, en såkaldt mastefod, i bunden af skroget. Problemet var, at mastefoden og masteringen ikke sluttede helt tæt omkring masten, der var et slip på 4 mm omkring mastefoden og 6 mm omkring hullet i dækket. Nok til at toppen svingede 30 centimeter.

Jonas Høgh og Rasmus Eriksen kunne ikke bare ændre på finnjollen, som det passede dem. Klare regler definerer, hvor meget de enkelte dele må veje, og hvor store de skal være. Men inden for de rammer må de godt optimere.

»Det giver faktisk mange muligheder. Vi kan rykke rundt på vægtfordelingen og ændre på stivhed, styrke og flere andre ting, så jeg gik straks i gang med at studere vores optegnelser over materialers egenskaber,« siger Rasmus Eriksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mastens bevægelser var imidlertid ikke noget problem, når Jonas sejlede med vinden ind bagfra. Her var det kun en fordel, at mastetoppen rykkede sig lidt frem og blev mere lodret for at fange vinden bedre. Men bevægelserne fra side til side var en ulempe. Derfor gik Rasmus Eriksen og Weibels team af udviklingsingeniører i gang med at designe en mastefod og mastering, der var en anelse oval, så den sluttede helt tæt i siderne, men gav plads til en smule bevægelse frem og tilbage.

Illustration: MI Grafik.

Umiddelbart en simpel opgave, men den krævede alligevel mange overvejelser. Materialet måtte under ingen omstændigheder udvide sig i saltholdigt miljø. Det skulle klare slag og masser af pres uden at splintre. Det måtte heller ikke ændre form ved bearbejdning, og det skulle spille sammen med det kulfibermateriale, som masten er lavet af. Ellers risikerer Jonas at stå med en mast, han ikke kan tvinge ned i sin båd, når startskuddet lyder til august.

Valget faldt på en udgave af materialet polyoxymethylen, også kaldet POM, som Weibel bruger i store dele af sin produktion, og en ny mastefod og mastering blev produceret med tolerancer på ned til én million­tedel meter.

Weibel-drengene kigger med

Jonas Høgh er ikke i tvivl om, at Weibels mastering og -fod har øget jollens fart, men der er så marginalt, at det er stort set umuligt at måle.

På længere sigt håber Jonas Høgh og Weibel at bruge firmaets Doppler-radar til at måle Jonas’ fart mere præcist, hvilket ligger tæt op ad Weibels ekspertise med at måle projektilers og missilers hastighed.

Jonas Høgh vandt sølv ved OL i 2012 i London og har også deltaget i 2006 og 2009, hvor det dog ikke blev til medaljer. Men denne gang vil han tage guldet.

»Det er ret fedt at vide, at Weibel-­drengene vil sidde og kigge med på tv, når jeg sejler. Det er en god fornemmelse at have den her teknologi-viden i ryggen, og de vil helt sikkert have øjnene stift rettet mod masten,« griner Jonas Høgh.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
18. april 2016 kl. 10:52

Jeg har det faktisk svært ved at glæde mig over nyheder som omhandler Weibel. Det skyldes egentlig at Weibels ejer, Erik Tingleff Larsen, lader til at være en ualmindeligt nedern personage.

Han tilsidesætter, i følge en del artikler, gang på gang regler på alle mulige områder, som om han er hævet over dem. Derudover har han angiveligt brilleret ved at overflyve en gruppe 1. klasses børn og forældre, i en højde af 3 meter, i sin Robinson R-44 fordi de havde forvildet sig ind på hans plæne.

I august i år kom Erik Tinglev Larsen igen i offentlighedens søgelys, da en af hans Robinson R44-helikoptere fløj lavt hen over en gruppe børn fra 1. klasse. De var fra Langebjergskolen i Humlebæk og på udflugt til en spejderhytte nord for Stumpedyssevej. Uforvarende var børnene og deres forældre kommet ind på den enorme græsplæne, som Erik Tinglev Larsens grund på Stumpedyssevej udgør.

https://www.information.dk/2004/10/bare-stenrig-vaabenfabrikant-helikopter

Manden er sikkert meget dygtig til det han laver og det er da enormt flot han har bygget så stor en virksomhed op fra bunden. Man bliver bare så træt af at læse om den slags. Så er det altså svært at ønske Weibel noget specielt godt.

8
17. april 2016 kl. 21:32

Ja netop: Sponsorerne skal have noget, her får de intet (sagligt) - andet at vi (som Søren siger) får at vide, at de kan fræse i POM, det er der rigtigt mange, der kan - også med nano-fodboldbanelængdenøjagtighed ;-)

Os der ved noget om Weibel, ved at de er så meget mere end det, og os der ved noget om sejlsport ved, at hele mastefodhistorien i bedste fald er spin på sponsoratet.

At Thomas så ikke kan sin OL kalender, er jo blot et muntert twist på historien (hint Thomas: Det er hvert fjerde år) ;-)

Vil i øvrigt bakke op om din støtte til Jonas, jeg husker ham som en af de mest flittige og seriøse på landsholdet fra "gamle dage".

Mvh Flemming

PS: Stor cadeau til Weibel for at støtte Jonas !!

7
17. april 2016 kl. 20:19

Ja det er en medløber artikel som er skrevet af en pr mand... MEN det er ikke særligt nemt at få sponsorer i dansk sejlsport. Og sponsor skal jo have noget igen engang imellem. Så til alle jomfruerne: Go Jonas go !

6
17. april 2016 kl. 16:54

Hvis sløret i mastespor og mastgennemføring er så stort, at det tillader en frigang på 30 cm ved mastetoppen, er det selvfølgelig noget enhver seriøs jollesejler gør noget ved, såfremt reglerne tillader det. Det kræver hverken at man hedder Jonas Høgh eller har Weibel som sponsor. ;-)

5
17. april 2016 kl. 16:43

... som Flemming så præcist udtrykker det!

Så "nyheden" er altså at:

  • Jonas Høgh har fået Weibel som sponsor.

  • Weibel har hjulpet ham med at fremstille en ring eller to i Delrin (ret almindeligt materiale i plastindustrien) ... med ned til 1 µm nøjagtighed (ret almindelig præcision for en CNC-fræser).

  • længere sigt er det meningen at Weibel vil montere en dobblerrader, til at måle Jonas' hastighed.

Var det det hele?

NB; På en Finn-jolle anvendes typisk et udvalg af master, med forskellig stivhed alt efter vindforhold. Disse varierer med garanti mere end 1 µm i tykkelse, så det at ringen er fræst med fræserens nøjagtighed, er jo en temmelig irrelevant nyhed, når der behøves en betydeligt større tolerance mellem ring og mast.

4
17. april 2016 kl. 13:37

virkelig har deltaget i OL i 2006 og 2009 burde han da have vundet guld begge gange - der nemlig ikke andre, der deltog.

Alt i alt en meget tynd kop te . . . en klar ommer Djursing - sorry

Mvh Flemming (Tidligere elitesejler med forstand på POM) ;-)

3
17. april 2016 kl. 10:37

Hvem der er endnu mere troldmand end ham fra Weibel, er fyren fra PR-firmaet. Det har krævet et ordentligt vrid med den store rørtang fra tekstforfatterens side, for at få Jonas' behov for en dæksgennemføring og en mastefod i stramt pas-mål sideværts (et helt normalt behov hos enhver topsejler i Finn klassen), til at skulle frembære en generel PR historie om Weibel.

Historien, som ing.dk bringer den nu, er i midlertid anden ombæring. Allerede 17. august 2015 bragte det ellers så sejlsportsforskrækkede DR monopol historien. Nogle dage før, også i august 2015 bragte flere elektronikblade historien. Sejlsportens "egne blade", baadmagasinet.dk og minbaad.dk har lige bragt den trekvart år gamle PR meddelelese, så de var altså heller ikke specielt tidligt ude med reklamen for Weibel.

2
16. april 2016 kl. 18:19

Det skyldes, at det er for svært at sammenligne med en elefant - undskyld, forkert dimension - en fodboldbanelængde!

1
16. april 2016 kl. 13:34

"Én million­tedel meter." Kan vi gøre det nemmere hvis vi kalder det en mikrometer? Det ville være oplagt...