Rabat på byggegrunde til energineutrale huse dømt ulovlig

23. oktober 2009 kl. 10:5111
Ringsted Kommune ville give borgere, der bygger energineutrale huse, 145.000 kroner i rabat på byggegrunden. Men den går ifølge Indenrigsministeriet ikke.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ringsted Kommune troede lige, at et godt tilbud kunne lokke borgere til at bygge energineutrale huse. Men tilbuddet om 145.000 kroner i rabat på byggegrunden til købere, der bygger energineutralt, er ulovligt.

Derfor måtte Ringsted Kommune, få dage efter tilbuddet var fremsat, trække det tilbage, skriver Danske Kommuner.

Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) fastslår, at kommunerne ifølge den kommunale fuldmagt ikke må støtte borgernes private byggeri.

»Indenrigs- og Socialministeriet finder (...), at en kommune ikke efter kommunalfuldmagtsreglerne har hjemmel til at etablere en pulje til boligejeres energirigtige renoveringer. Det skyldes - uanset at en kommune lovligt kan varetage energibesparende hensyn - at en sådan ordning først og fremmest må antages at være til gavn for enkeltpersoner,« skriver ministeren som svar i et brev til folketingsmedlem Karina Lorentzen (SF).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ringsted Kommune agter at rette sig efter reglerne, men udviklingsdirektør Carsten Torrild ærgrer sig over den ministerielle bremseklods. Han mener, at ministeren forhindrer kommunerne i at slå et slag for klimaet.

Nu vil han undersøge, hvad andre kommuner gør for at fremme det klimavenlige byggeri og derefter tage kontakt til Kommunernes Landsforening for at slå et slag for udviklingen.

»Jeg håber, vi kan få lavet en fælles skrivelse til ministeren, så vi kan få en anden fortolkning af loven,« siger han til Danske Kommuner.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
29. oktober 2009 kl. 22:23

===KLIPPET===
havde også opsat andre miljøkrav til grundejerne, PVC fri, intet trykimpregneret træ, genbrug af tagvand etc.
===KLIPPET ===

øh - nu er moderne trykimprægneret træ vist ikke det det i gamle dage - i forureningsmæssig henseende, så måske er dette krav urimeligt sammmenlignet med at skifte træ hele tiden eller bruge andre materialer?

Men enig - løsningen er lokalplan og priser, der er afstemt eftyer dens krav.

de bedste hilsner Peter Kamp

10
24. oktober 2009 kl. 23:14

Jeg er helt enig med Mark Nielsen. Der er mindre end 50 dage til klimatopmødet i København, og alligevel synes en række regeringsmedlemmer ikke at være vågnet op til situationens alvor.
Vh fra Niels I. Meyer

Nu bliver situationen om global opvarmning og CO2 udslip jo hverken mere eller mindre alvorligt blot pga. et klimatopmøde i Kbh. ;-)

9
Indsendt af Claus Overgaard (ikke efterprøvet) den lør, 10/24/2009 - 09:55

Ringsted kommune havde nok aldrig givet rabat til lavenergihuse, hvis ikke vi havde haft finanskrisen og dens virkning på bla boligmarkedet. Jeg tvivler på at det udelukkende er af klimagrunde at kommunen fik den idé. Men når det er sagt så er det selvfølgeligt en god ide at stramme energikravene på nye huse. Og det kan jo nemt og enkelt gøres med krav på selve matriklerne.

8
24. oktober 2009 kl. 01:56

Hvis kommunen virkelig ville gøre en indsats, så kunne de jo blot klausulere grundene med at byggeri skal være energineutralt, men så gætter jeg på at grundene vil være ret svære (måske mere realistisk umulige) at sælge.

I Stenløse skete der faktisk det at køberne stemte med pengepungen!

De kom faktisk til at sidde billigere månedligt, da alle de energibesparende tiltag havde en tilbagebetalingstid under 30 år. Bygge omkostningerne kan der jo finansieres med realkredit lån. Så det er blevet en Win - Win situation, hvor grundene blev solgt til markedspris i et ellers træt marked for 3-5 år siden. I år er grundsalget dog gået i stå - også i Stenløse, så de har nedsat priserne på sidste etappe med 10%.

Stenløse havde også opsat andre miljøkrav til grundejerne, PVC fri, intet trykimpregneret træ, genbrug af tagvand etc.

Alle andre kommuner burde følge dette gode eksempel - også Ringsted.

Jeg har selv smidt mit oliefyr ud, installeret luft til vand varmepumpe, 15 m2 solfangere og ændret min centralvarme installation til lavtemperaturdrift, så jeg forventer at komme ned i Energiklasse 2 de kommende år, med yderligere projekter undervejs, som beskrevet i bl. a. phk bloggen.

7
23. oktober 2009 kl. 23:18

Det er da uden tvil til fordel for enkeltpersoner - faktisk er det decideret tyveri fra resten af kommunens beboere der skal financiere tabet.

Hvis kommunen virkelig ville gøre en indsats, så kunne de jo blot klausulere grundene med at byggeri skal være energineutralt, men så gætter jeg på at grundene vil være ret svære (måske mere realistisk umulige) at sælge. Under alle omstændigheder er det ikke en kommunes opgave at forære penge væk.

M

6
23. oktober 2009 kl. 22:14

Der er god logik i lovgivningen, skulle kommunen så ikke betale penge tilbage til dem, der allerede har købt og bygger på lignende vis osv.

Nej man skal fokusere på de ting vil ikke vil bruge, nemlig fossilt brændsel.

Jeg kunne sagtens forestille mig byggemåder og teknikker, hvor man måske bruger lidt mere energi uden forurening eller C02 udledning. Og hvis det er den mest økonomiske løsning, hvorfor så støtte uøkonomiske isoleringshuse.

5
23. oktober 2009 kl. 19:37

Løsningen er ganske enkel - gør som i Stenløse, hvor kommunen via en lokalplan har sat stramme energikrav for en stor ny udstykning. Hvorledes grundprisen fastsættes derefter er kommunalbestyrelsens suveræne beslutning.

Det lyder enkelt. Man kan jo hævde, at grunden er mindre værd, da man jo skal investere mere i brugbare boliger. Desuden spares der jo på byggemodningen, hvis alternativet er fjernvarme.

4
23. oktober 2009 kl. 19:27

Jeg er helt enig med Mark Nielsen. Der er mindre end 50 dage til klimatopmødet i København, og alligevel synes en række regeringsmedlemmer ikke at være vågnet op til situationens alvor. Vh fra Niels I. Meyer

3
23. oktober 2009 kl. 12:22

Men eksemplet viser tydeligt, at flere ministerier har travlt med at hyppe egne kartofler frem for at se i helheder.

Der er lang vej endnu før sektorintegration, afkobling mm. er indarbejdet i dansk politik, ministerierne imellem.

Men det lyder som en god ide Stenløse har lavet, så vil grundprisen også afspejle et sådant krav.

Mvh.

2
23. oktober 2009 kl. 11:56

Løsningen er ganske enkel - gør som i Stenløse, hvor kommunen via en lokalplan har sat stramme energikrav for en stor ny udstykning. Hvorledes grundprisen fastsættes derefter er kommunalbestyrelsens suveræne beslutning.

1
23. oktober 2009 kl. 11:08

"Det skyldes - uanset at en kommune lovligt kan varetage energibesparende hensyn - at en sådan ordning først og fremmest må antages at være til gavn for enkeltpersoner,« skriver ministeren som svar i et brev til folketingsmedlem Karina Lorentzen (SF)". Que? Mener ministeren virkelig, at energibesparelser kun er til gavn for enkeltpersoner? I disse tider hvor CO2-udledninger og energibesparelser står øverst på dagsordnen, er det i min verden et kærkommet, positivt indslag fra kommunerne. Byg energirigtigt og få en gulerod. Ja, det er til gavn for den kommende husejer, men da også til glæde for resten af samfundet. Måske regeringen ikke er interesseret i at nå de officielle klimamål alligevel? Desuden: Jo flere "energineutrale" huse der bygges, jo mere erfaring for byggebranchen med det og jo lavere bliver omkostningerne ved at bygge energineutral fremover. Så lad os da bare komme igang!

God weekend.