Rådgivere: Håndværkerfradrag bør også gå til ingeniører

Ingeniørydelser bør ligestilles med håndværkerydelser, når det genindførte håndværkerfradrag skal have en mere grøn profil efter nytår. Det mener Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI).

»Nu er det politisk virkelighed, at der kommer et grønt håndværkerfradrag. Dermed skifter vores fokus i FRI fra, om ordningen giver mening eller ej, til hvordan vi sikrer det bedste samfundsøkonomiske resultat af ordningen. Hvis man vil gøre håndværkerfradraget grønnere, så er det en god idé at sørge for, at man også kan få tilskud til rådgivning, så boligejerne ikke kaster sig ud i et ombygningsprojekt uden hjælp til at prioritere, hvad der er den mest grønne løsning,« siger administrerende direktør i FRI Henrik Garver.

Læs også: Ingeniører: Genindfør håndværkerfradrag – men kun til energibesparelser

Den nye Venstre-regering indgik mandag en aftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative, SF og Alternativet om at genoplive håndværkerfradraget - også kaldet Boligjobordningen. I 2015 vil ordningen være magen til den, som den tidligere SR-regering aflivede, men fra 2016 skal den have en grønnere profil.

Aftalen betyder, at man efter nytår ikke længere kan få fradrag for ‘typer af arbejde, der ikke har et grønt sigte.’ Desuden vil serviceydelser, hvor der i dag er problemer med sort arbejde, også fremover være dækket. Hvilke ydelser der vil blive skåret fra, er imidlertid ikke offentliggjort, men i dag kan man ifølge Skat få fradrag for så forskellige ting som rengøring, børnepasning, havearbejde, snerydning og en lang række reparationer og installationer i boliger.

Genindførelsen forventes ifølge Skatteministeriet at give staten et mindre provenu på 0,8 mia. kr, efter tilbageløb og adfærd.

Læs også: Bredt flertal genopliver håndværkerfradraget

Allerede da den første version af ordningen blev indført, forsøgte FRI at få rådgivning med som en af de ydelser, man kunne få dækket. Men det lykkedes ikke. Henrik Garver mener, at chancen er større denne gang.

»I forhold til at begrænse sort arbejde vil det nok ikke have så stor en effekt, at man kan få støtte til rådgivningsydelser, men i en model, hvor det handler om at sikre grønnere investeringer og gode løsninger, giver det god mening at tage rådgivning med,« siger Henrik Garver, som derfor forventer at møde mere lydhørhed blandt politikerne denne gang.

Det konkrete lovforslag vil først blive fremsat i næste folketingssamling, der begynder efter sommerferien.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det giver god mening, at inddrage rådgivning i "håndværkerfradraget" således, at man som det fremgår af artiklen foretager de mest rentable tiltag. Man vil også i samme ombæring kunne minimere forkerte løsninger, hvor eksempelvis fugtproblematikken ikke er belyst godt nok eller, hvor der kan være risiko for asbest i rør-isoleringen. Jeg vil påstå, at rådgivningen vil kunne biddrage med et mere kvalificeret projekt - for kontakter du en isolatør vil han højst sandsynligt sige, at der skal isoleres, mens en tømrer vil vurdere, at det er vinduerne der skal skiftes. Det skyldes jo bare, at de gør det de er bedst til, mens man som rådgiver skal formå, at se helheden.

Jørn Nicolaisen, Bygningskonstruktør MAK

 • 0
 • 2

Det er jo netop en stor del af meningen med at have et privat erhvervsliv, at det selv skal skaffe ordre og udtænke måder at udføre arbejdet, så de tjene penge på den pris man kan enes med kunden om.

Især i opgangstider er det helt ude i skoven at give tilskud. Der er begyndende flaskehalse på jobmarkedet, og så skal de virksomheder der selv har skaffet arbejdet - ustøttet - have adgang til den arbejdskraft der er til rådighed.

Lars :)

 • 5
 • 0

Håndværkerfradraget er målrettet private husstande... Hvor mange private husstande vil smide bare nogle få tusinde kroner efter en rådgiver hvis de går med planer om at opsætte solceller, isolerer eller skifte fyret/vinduerne? Jeg tror det er de færreste der står med 50-75.000 til renovering af huset og tænker: "lad os bruge 5.000 på at få rådgivning om vi skal isolerer taget eller skifte vinduerne"... Har man taget beslutningen om at skifte taget og efterisolerer ved samme lejlighed, så beder man heller ikke en rådgiver om at vurderer hvor meget isolering man skal smide på....

Ingen tvivl om at rådgivningen kunne bidrage, men det er en udgift som jeg tror de fleste ville fravælge (selv om de får en del af udgiften dækket af staten)... Samtidig kan enhver vel stadig henvende sig til en af de mange gratis energirådgivere som netselskaberne har, for at leve op til deres forpligtigelser om at spare på energien... (mod at netselskabet får den pågældende besparelse efterfølgende)...

 • 5
 • 0

Præcist! Drop de selektive fradrag, som kun tjener som forhandlingsobjekter for politikerne. Skab i stedet rammebetingelser for, at vi alle har råd til at hyre en håndværker når det er nødvendigt, fremfor at bruge vores fritid og ferie på at lege hjemmehåndværkere til skade for både byggekvaliteten og familiens velfærd.

Vi må og skal rive os løse fra det omklamrende statsapparat, der kun ønsker at gøre alle borgere afhængige af sig.

 • 0
 • 0

Har du råd til at bo inkludere det indlysende også at have råd til de nødvendige udgifter omkring boligen - herunder vedlighold skat, varme, el, vand og en del mere.

Dette støtte cirkus bør afskaffes - og især afskaffes nu hvor økonomien er på vej frem.

Det står enhver håndværksmester frit for at aftale en rabat på opgaver for private kunder - evt. kan han forhandle en 'rabat-share' med sine ansatte. Det var der flere, der gjorde da krisen var værst.

Lars :)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten