Rådgiverdirektør efter ny MgO-kendelse: Stor lettelse for rådgiverne
En ny kendelse fra Voldgiftsretten har ramt entreprenørgiganten MT Højgaard hårdt. Selskabet har således valgt at hensætte 400-450 mio. kr. til erstatninger i forbindelse med de såkaldte MgO-sager, hvor der er blevet brugt vindspærreplader af magnesiumoxid, som desværre suger fugt og ‘sveder’ salte, så de både forårsager fugt-, råd- og korrosionsskader. I den konkrete sag blev MT Højgaards datterselskab Enemærke & Petersen dømt til at betale 2,8 mio. kr. eks. moms og sagsomkostninger for anvendelse af MgO-vindplader på en rækkehusbebyggelse. Mens der sukkes hos entreprenøren, ånder rådgiverne imidlertid lidt lettere nu, fortæller direktøren for Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Henrik Garver.
Læs også: Efter ny MgO-kendelse: MT Højgaard hensætter 400 mio. kr. til erstatninger
»Det er en ulykkelig sag, som alle er enormt ærgerlige over. Men det er en lettelse for rådgiverne at se, at ansvaret i sagerne også kan falde ud til anden side.«
Arkitekt straffet i første sag
I den første prøvesag om MgO-plader var det nemlig en totalrådgiver, der blev kendt erstatningsansvarlig.
Læs også: Arkitekt dømt til at betale millionerstatning for fugtsugende MgO-plader
I den sag foreslog Enemærke & Petersen også at bruge MgO-plader i stedet for de af arkitekten specificerede fibercementplader.
Men i den første sag fremgik det af de oplysninger, som entreprenøren i 2010 sendte til rådgiveren, at der var tale om et nyt materiale. Og fordi entreprenørens forslag var præsenteret som et ønske og ikke et krav, og at rådgiveren efter egen undersøgelse godkendte brugen, kunne entreprenøren ikke drages til ansvar. I stedet blev totalrådgiveren dømt til at betale erstatning.
I den anden prøvesag, hvor Enemærke & Petersen nu er blevet kendt erstatningsansvarlig, foreslog entreprenøren i 2013 igen at bruge MgO-plader. Men denne gang gjorde entreprenøren hverken rådgiveren eller bygherren opmærksom på, at der var tale om et nyt og uprøvet materiale. Så selv om rådgiveren også i denne sag godkendte forslaget, blev entreprenøren dømt til at betale erstatning.
Forventer flere sager
Selv om den anden dom slår fast, at entreprenørerne ikke i foråret 2013 kan undskylde sig med, at brugen af MgO-plader blev betragtet som god byggeskik, og at man derfor ikke skulle gøre rådgiver og bygherre opmærksom på, at der var tale om et nyt og urpøvet materiale, er de to kendelser ifølge Henrik Garver ikke nok til at skabe egentlig præcedens på området. Derfor forventer han flere sager fremover.
Læs også: Byggefond: Uvidenhed kan ikke undskylde brug af fugtsugende MgO-plader
»Det store uafklarede emne er tidsspørgsmålet: Hvornår vurderer man, at brugen af MgO-plader er blevet så udbredt, at det er alment teknisk fælleseje. Det giver de foreløbige domme ingen afklaring på, så vi vil formentlig se endnu flere prøvesager blive ført fremover.«
Ifølge Tommy Bunch-Nielsen fra Bunch Bygningsfysik, der er involveret i flere MgO-sager som fagekspert, forventes tre prøvesager yderligere at blive afgjort de kommende fire måneder.
