Råd: Kun stormflod i den vestlige del af Limfjorden

Der var tale om en stormflod, da der i kølvandet på weekendens storme var voldsomt forhøjede vandstande i den vestlige del af Limfjorden. Det har Stormrådet besluttet på et møde mandag eftermiddag, skriver Ritzaus Bureau.

Ifølge Stormflodsrådet var der stormflod i området fra Nissum Bredning i vest til Aggersundbroen ved Løgstør i øst, og dermed bliver det i dette område muligt at søge erstatning for skader forårsaget af oversvømmelser i forbindelse med weekendens højvande.

Læs også: Syv desperate Limfjords-borgmestre: Minister sylter stormflodssikring

»På baggrund af de målinger, som Kystdirektoratet og DMI foretager, har vi gennemgået, om de forskellige områder, der har været berørt af stormen, kunne være berettiget. Det kræver, at der er tale om en såkaldt 20-års hændelse, og det har været tilfældet i det nævnte område,« fortæller Stormrådets formand, Jesper Rasmussen, til Ritzau.

Vandstanden i Lemvig var 1,95 meter over normalen, hvilket betød, at det var en centimeter fra at være var en 100-års hændelse. I Roskilde Fjord har der kun været tale om høj vandstand, hvilket ikke har været højt nok til at betegne som stormflod.

Læs også: Stormskader på Aarhus’ spritnye ingeniørhøjskole skal kulegraves

Heller ikke i Nørlev, hvor flere sommerhuse blev ødelagt af stormen og vandmasser, da klitterne under dem simpelthen blev ædt af bølgerne, er det blevet kaldt stormflod. Til TV 2 Nord fortæller kysttekniker og projektleder i Kystdirektoratet, Holger Toxvig, at direktorate indstillede til Stormflodsrådet, at skaderne skete på grund af erosion og ikke forhøjet vandstand.

TV 2 Nord kan man se, hvordan et stort område af klitterne er blevet ædt af stormen. De har sat billeder sammen, som er taget efter stormen Bodil i december 2013 og nu efter weekendens storm, og her kan man se, at adskillige meter af klitterne er forvundet – med sommerhuse og det hele.

Læs også: 50-års begivenhed i Lemvig

For at få del i erstatningen skal opståede skader meldes til Stormbasen på Stormrådets hjemmeside. De giver herefter oplysningerne videre til forsikringsselskaberne, som vil kontakte kunderne, hvorefter en taksator bliver sendt ud for at vurdere skaderne.

Kilde DR