Quiz: Har Einstein virkelig sagt det?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Quiz: Har Einstein virkelig sagt det?

Illustration: wikicommons

I anledning af udgivelsen af bind 15 i serien The Collected Papers of Albert Einstein skriver forfatteren Andrew Robinson i Nature en lille kommentar om de mange citater, som tillægges Albert Einstein om uddannelse, musik, politik og meget mere - foruden fysik naturligvis.

Einstein er bl.a. kendt for at erklære, at »det sværeste at forstå i denne verden er indkomstskat« - et citat, som bl.a. kan findes på hjemmesiden hos de amerikanske skattemyndigheder.

I modsætning til mange andre citater er dette et fuldt ægte citat ifølge Einsteins revisor.

Andre formuleringer er mere mundrette og skarpe, end Einstein selv sagde eller skrev. Det gælder eksempelvis dette: »Alt skal gøres så simpelt som muligt, men ikke mere simpelt«.

Einstein formulerede det selv på denne måde i et foredrag om metoder i teoretisk fysik i 1933.

»It can scarcely be denied that the supreme goal of all theory is to make the irreducible basic elements as simple and as few as possible without having to surrender the adequate representation of a single datum of experience.«

Essensen er vel den samme, men det er ikke lige så let at huske eller bruge i andre sammenhænge.

Selv et af de allermest kendte citater af Einstein: »Gud kaster ikke med terninger« eller »Gott würfelt nicht«, er oprindeligt formuleret anderledes.

Første gang Einstein formulerede noget i denne retning var i et brev til Max Born i 1926, hvor han skriver - og vi kaster os ud den tyske original, for nogle gange opstår forsimplingerne, når Einsteins tyske sprog oversættes til engelsk:

»Die Quantenmechanik ist sehr achtunggebietend. Aber eine innere Stimme sagt mir, daß das noch nicht der wahre Jakob ist. Die Theorie liefert viel, aber dem Geheimnis des Alten bringt sie uns kaum näher. Jedenfalls bin ich überzeugt, daß der nicht würfelt.«

Det er måske lidt tungt, men læg mærke til, at Einstein bruger ikke ordet Gott, men Den Gamle (des Alten) og Han(der).

Det er anført af flere, at man kan opfatte det som en personificering af naturen snarere end en religiøs gud.

Når det gælder årsagen til, at Einstein berømmelse og hans mange citater i Wikiquote, som er langt flere end eksempelvis for Isaac Newton, Charles Darwin, Stephen Hawking, WInston Churchill og George Bernard Shaw, så er det nok flere forklaringer, mener Andrew Robinson, som peger på følgende:

Einsteins opdagelser var fundamentale og eksistentielle. Han måtte kæmpe for at opnå berømmelse og i begyndelsen ‘nøjes’ med et simpelt job på et patentkontor. Men der er nok lige værd at dobbelttjekke næste gang, man støder på et Einstein-citat og overveje om, Einstein virkeligt har sagt det.

Her er fire citater - i min oversættelse - som alle er tillagt Albert Einstein. Kun et er et helt ægte Einstein-citat. Gæt hvilket.

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det falder vel ellers godt i tråd med: »God does not play dice with the universe«

Netop dette citat har jeg jo altid opfattet som: »Naturlovene er som de er, og uforanderlige«

Det vil jeg så tillade at mene er en helt forkert udlægning af meningen med dette citat. Det er jo sagt i forbindelse med Københavnerskolens tolkning af kvantefysikken, som specielt Bohr var talsmand for. Der er tale om en kritik af Københavnerskolens synspunkt om, at kvantefænomener grundlæggende er helt uforudsigelige. Den slags stokastiske naturlove brød Einstein sig ikke op.
Bohr svar var, at det ikke tilkom Einstein at fortælle gud, hvad gud skulle gøre.

Pointen er ikke om naturlovene er uforanderlige, men om de kan være af stokastisk natur.

 • 7
 • 0

Jeg må bøje mig for både Jens og Kurt.

Der er intet bevis for, at Einstein eller Bohr ikke kunne have været skabsreligiøse.

Og skal man være helt fair, så er det vel heller ikke muligt at bevise at der ikke er en gud, ligesom det er umuligt blot at sandsynliggøre at der er en.

Alt afhænger jo dog af hvilke kompetencer man vil tillægge den.

 • 4
 • 0

De tre første "citater" kan alle findes under Misattributed på Wikiquotes. Det sidste "To punish me for my contempt of authority, Fate has made me an authority myself." kan findes i Albert Einstein: Creator and Rebel (1988) af Banesh Hoffman som en aforisme til en ven dateret18. september 1930 [Einstein Archive 36-598].

 • 2
 • 0

Niels Bohr citerer Einstein i "Atomfysik og menneskelig erkendelse" (1957), som jeg er så heldig at have i mit bibliotek, fra Solvay-Instituttets femte fysiske konference i Bruxelles i oktober 1927 således:
'Einstein på sin side spurgte os ironisk, om vi virkrlig kunne tro at guddommelige magter tog tilflugt til terningspil ("... ob der liebe Gott vürfelt"). hvortil jeg svarede ved at henvise til at allerede oldtidens tænkere havde manet til forsigtighed med at tilskrive forsynet attributter hentede fra dagligsproget.'
Så mon ikke vi kan regne med, at Einstein i hvert fald ved visse lejligheder har brugt "Gott" i udsagnet.
Bohrs svar finder jeg mere interessant, fordi det ofte har været citeret som "Det skal du ikke bestemme", og selvom det bestemt kan sammenfattes sådan, så er hans egen formulering jo typisk Bohrsk.

 • 1
 • 0