Q&A med testcenterchef: Urealistisk at teste på havet

Regeringen arbejder hårdt på at få vedtaget et testcenter for kæmpevindmøller ved Østerild Klitplantage i Nordjylland, men testcentret har skabt røre, fordi store skovarealer skal fældes.

Peter Hjuler Jensen er programleder ved Afdelingen for Vindenergi på Risø DTU. Risø DTU kommer til at drive centret, og Peter Hjuler Jensen er sammen med industrien med til at bestemme, hvad der skal testes og under hvilke forhold på det fremtidige nationale testcenter.

Peter Hjuler Jensens svarede den 12. maj på læserspørgsmål om, hvorfor centret ikke kan ligge ved kysten eller på havet, og hvad det egentlig er, Risø DTU ønsker at teste, som ikke kan testes på de eksisterende prøvepladser ved Høvsøre. Her skrev han blandt andet, at det er urealistisk at lægge anlægget til havs, da turbulensen ikke er homogen nok.

Læs alle Peter Hjuler Jensens svar nedenfor:

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

... løsrevet fra sund fornuft:

Spørgsmål: Hvorfor kan havmøller ikke testes på havet? Svar: Det siger de internationale standarder!

Men formålet med testen er vel at opnå viden om møllernes reelle brugsegenskaber. Altså, hvordan vil de fungere på havet?

Nyt spørgsmål: Hvorfor ligger de internationale standarder så fjernt fra virkeligheden? Når de har to ulemper: test under urealistiske forhold, og ødelæggelse af store naturområder?

  • 0
  • 0

Spørgsmål: Hvorfor kan havmøller ikke testes på havet? Svar: Det siger de internationale standarder!

Men formålet med testen er vel at opnå viden om møllernes reelle brugsegenskaber. Altså, hvordan vil de fungere på havet?

Muligvis.. Nu er jeg ikke en ekspert i Power Curve verifikation, men jeg vil tro at hvis målingen foretages i for lav turbulens vil data blive for optimistisk, og kan derfor ikke sammenlignes med andre møllers datablad. Standarden indeholder kompensation for luft temperatur og massefylde, men jeg tvivler på at der kan kompenseres for forskellig turbulens (variation af vind hastighed over tid) da det afhænger af dynamikken af den enkelte mølletype (Bla. hvor god den er til at tracke optimal Cp). Hvis siten er for kompleks er der yderligere det problem at det er svært at få et billede af hvordan vinden ser ud over hele rotor planet. (LIDAR kan hjælpe med det, men der går nok en del år inden at det er moden til power curve målinger.)

En anden ting er at selvom møllefabrikanterne gør meget for at teste enkelt delene af et nyt design før det forlader fabrikken, er det først når alle dele møder hinanden på site at det kan afprøves samlet. Det kan også være besværligt at få den rette specialist ud at se på et problem pga. krav til yderligere træning (offshore). http://vhost2.onyx.net/~falcknutec.com/Vid... Desuden kan vejr forsinke adgangen i flere dage pga. vind, bølgehøjde, vandstand etc. Derfor er det mere effektivt at teste prototyper hvor der er nogenlunde adgangsforhold.

. Nyt spørgsmål: Hvorfor ligger de internationale standarder så fjernt fra virkeligheden? Når de har to ulemper: test under urealistiske forhold, og ødelæggelse af store naturområder?

Det kunne være noget fornuft i at have specielle krav til offshore power curve målinger, således at der kunne anvendes en mere kyst nær site som f.eks. Harboøre tange. Men det betyder så også at man ikke kan sammenligne data, mellem onshore og offshore møller. Det er lidt lige som EU normen for opgivelse af en bils brændstof forbrug, den kan være misvisende, men den kan bruges til at sammenligne to biler med.

  • 0
  • 0

Jeg opfatter Peter Hjuler Jensens svar som et forsvar for hvordan vi har gjort tingene tidligere. Vindmøller beregnet til at stå på havet, skal vel, for at få så realitisk et billed som muligt, testes på havet. Problemerne med adgangsforhold kan løses ved at anlægge nogle ringøer der er landfaste via broer eller dæmninger. Når de indledende test er gennemført, kan møller jo flyttes ud til de testpladser, der er krav om, skal være ved alle danske havvindmølleparker for at teste langtidsholdbarheden.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten