Q&A med Forskningsspecialist: Strømninger i vandet er den største havvindmølle-udfordring
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Q&A med Forskningsspecialist: Strømninger i vandet er den største havvindmølle-udfordring

Læs Troels Friis Pedersens, forskningsspecialist fra Risø-DTU, svar til læserne om det enorme 20-millioner kroners forsknings-projekt, som han og kolleger skal i gang med.

De vil designe en helt nye type vertikal-vindmølle i MW-klassen til brug på dybt vand.

Vindmøllen skal flyde af sig selv, og vil tage udgangspunkt i den såkaldte Darrieus-mølle, som ligner et piskeris.

Forskningsspecialist ved Risø-DTU: Troels Friis Pedersen.

Men der er en række udfordringer: møllen skal flyde af sig selv og stå næsten lodret i vandet, og samtidig skal hele møllen, også delen under vand, rotere. Det betyder effekttab som følge af friktionen i vandet, og desuden er den aerodynamiske belastning på møllervingerne stor, fordi vinden ikke kun rammer vingerne forfra men fra alle sider.

» En af de største udfordringer er faktisk strømninger i vandet. Et roterende rør i en flydende væske skaber store lift-kræfter (Magnus-effekten), som vil få rotoren til at krænge. Den store udfordring ligger i om der findes tilstrækkelige egnede offshore pladser hvor havstrømmen er tilstrækkelig lav til at denne effekt kan minimeres.« skriver Troels Friis Pedersen i et svar til læserne.

Læs alle Troels Friis Pedersens svar nedenfor.