Klokken 22:30 gik brandalarmen, næsten samme sekund som Hugo Helmig greb mikrofonen til den første koncert i K.B. Hallen, efter den nedbrændte totalt i 2011.
»Hvis der var én ting som kunne gå galt, som bare ikke måtte ske, når man tager bygningens historie i betragtning – så var det en falsk brandalarm. Men jeg er meget glad og beæret over, hvor godt personalet og partnere på sikkerheden håndterede det,« siger Kasper Busch Lund, adm. direktør for KB Hallen.
Ifølge Kasper Busch Lund lykkedes det at evakuere hallen i løbet af 2-3 minutter. Altså omkring 2000 personer fra publikum, personale, og musikere. Omkring fem minutter efter alarmen gik, var beredskabet fremme. Under 10 minutter efter var koncerten igen i gang.
Avanceret brandanlæg
KB Hallen har flere forskellige slags sensorer til at registrere brand. Herunder flere aspirationsanlæg over loftet, hvor man suger noget luft igennem anlæg som analyserer den for CO2 og røgpartikler.
Derudover bruger man linjedetektorer, som med lysstråler registrerer hvis der kommer røg. De sidder i balkon-højde og ”lyser” på tværs af hallen. Hvis lysstrålerne brydes af røg, aktiverer de brandalarmen.
Netop her en en del af udfordringen, for med sceneshow følger også kunstig røg. Noget som linjedetektorerne helt sikkert ville aktiveres af, derfor har man et »Event Mode« som man slår til under koncerter og behandler alle signaler anderledes. Både signaler fra linjedetektorer, aspirationsanlæg, multikriterier detektorer.
»Men man slukker selvsagt aldrig for alt detektering, men man behandler signalerne forskelligt for det udstyr, som ikke kan skelne mellem rigtig brand og scenerøg, og man slukker selvsagt aldrig for brandanlægget. Det er et myndighedskrav og også nødvendigt for sikkerheden, at der altid er brandalarm tilsluttet.« siger Simon Jensen Projektleder for Rambøll.
Det var en punktdetektor detektor placeret lige ved scenen, som blev aktiveret og igangsatte en brandalarm.
»Punktsensoren er en multikriteriel detektor, den har både en optisk del som linjesetektoren og en CO2 måler, men under »Event mode« behandles det optiske signal anderledes,« siger Søren Christensen, brandteknisk ingeniør for Rambøll.
Når det aktiveres under en koncert registreres det også, men det aktiverer ikke brandalarmen, det notificerer personalet og de skal så verificere om der er tale om en rigtig brand.
»Vi har haft et møde om det i morges, og leder sammen med entreprenøren efter årsagen. Der er umiddelbart flere mulige årsager. Det kan være defekt punktsensor, programmeringsfejl eller støv der har givet fejlalarmen,« siger Simon Jensen, Rambølls projektchef for K.B-Hallen.
»På grund af den effektive evakuering og afsikring med brandvæsenet kunne vi på under 10 minutter genoptage koncerten med et ganske fantastisk sæt med Hugo Helmig,« siger Kasper Busch Lund.
»Og nu kan vi se at brandanlægget fungerede fuldstændigt som det skal - selvom det selvfølgelig var et ret dårligt tidspunkt,« siger han.
