Pumper og vindmøller gør os til europamestre i energiteknologi

Vi har sat så kraftig turbo på eksporten af pumper, kompressorer og vindmøller, at eksporten af energiteknologi nåede et nyt højdepunkt i 2008.

De tørre tal lyder på en eksport på 64 milliarder kroner og en vækst på 19 procent i løbet af et år. Og endnu engang eksporterer Danmark mere energiteknologi end olie og gas.

»Energieffektive pumper og kompressorer havde en meget markant vækst på hele 50 procent fra 2007 til 2008. Der er stor fokus på det her område, selv om pumperne jo ikke er så synlige som vindmøllerne i landskabet, « siger Kasper Lindgaard, chefkonsulent i DI Energibranchen.

Vindmøllerne trak også godt op i regnskabet med en vækst på 20 procent.

Til sammenligning havde EU15-landene en vækst i eksport af energiteknologi på fem procent, og sammenlignet med den øvrige danske vareeksport er væksten næsten fire gange så stor.

»Imponerende. Her er tale om en styrkeposition, der er med til at give Danmark et internationalt stærkt internationalt brand på energieffektive løsninger. Samtidig understreger tallene potentialet i at få en ambitiøs klimaaftale i København til december, så dansk energiteknologieksport kan fortsætte den positive udvikling,« siger klima- og energiminister Connie Hedegaard.

Energibranchen klarer sig bedst i krisetider

I Europa har Danmark en klar førerposition, hvis man ser på, hvor stor en del energiteknologien udgjorde af de enkelte landes samlede vareeksport i 2008. I bakspejlet kan vi ane Italien tydeligst efterfulgt af Østrig, Tyskland og Finland.

Den økonomiske krise har dog også sat sine spor på vækstmarkedet for energiteknologi, men Energistyrelsen forventer, at branchen vil klare sig bedre end andre eksporthverv.

Eksporten af energiteknologi består dog i meget andet end vindmøller og pumper. Energiteknologi omfatter også teknologier til at effektivisere kulkraftværker eller indvinde olie, samt en lang række vedvarende energiformer.

Pumper, vindmøller og såkaldt energinfrastruktur er dog de tre klart største områder i analysen. Energiinfrastruktur dækker over blandt andet rør og ledninger. Her var væksten 10 procent fra 2007 til 2008.

Analysen fra Energistyrelsen og Dansk Industri er lavet ved udtræk af varekoder fra Danmarks Statistik.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ret typisk at vi ikke bruger vores egen teknolgi her i Danmark.

Vi kunne sagtens være mere CO2 lave end vi er. Men vi foretrækker ikke landsmænds ideer.

 • 0
 • 0

Janteloven eksisterede i så fald ikke på området i 90'erne og frem til 2003.

Om det var janteloven der trådte i kraft, da det begyndte at stå klart hvilket potentiale der var i vindenergi, modsat det man fra nogen side havde præket i 80'erne, skal jeg ikke kunne sige, men man ønskede i hvert fald ikke fra regeringens side at se på hvad det kunne føre til, hvis man havde holdt fokus på den videre udvikling og integration af VE i DK.

I stedet valgte man at ignore følgevirkningerne af fortsat anvendelse af fossile brændsler og i stedet slås med de lande hvor disse brændsler kommer fra, indtil resten af verden for længst havde fået øjnende øjnene op for VE, og dermed Dansk teknologi, med rødder i 90'ernes tankegang.

 • 0
 • 0

I stedet valgte man at ignore følgevirkningerne af fortsat anvendelse af fossile brændsler og i stedet slås med de lande hvor disse brændsler kommer fra, indtil resten af verden for længst havde fået øjnende øjnene op for VE, og dermed Dansk teknologi, med rødder i 70-90'ernes tankegang.

Lomborg?

 • 0
 • 0

[quote]I stedet valgte man at ignore følgevirkningerne af fortsat anvendelse af fossile brændsler og i stedet slås med de lande hvor disse brændsler kommer fra, indtil resten af verden for længst havde fået øjnende øjnene op for VE, og dermed Dansk teknologi, med rødder i 70-90'ernes tankegang.

Lomborg?[/quote] ...kan nævnes i den forbindelse, men det var nu ikke hans ansvar. Han blev bare brugt som middel for regeringens dagsorden!

Lomborg fik senere øjnene op for vedvarende energi. Så kunne han pludselig ikke bruges længere.

 • 0
 • 0

Så kunne han pludselig ikke bruges længere.

Men det var kun sidste uge, han kunne fremtrylle 38 kroner per indvandreruddannelseskrone, ikke?

Hvor meget giver 65 milliarder eksport kroner?

 • 0
 • 0

I det sidste døgn har jeg fpretaget fire aflæsninger af vindpåroduktionen på forskellige tidspunkter. Vor godt 3 GW store vindmøllepark har på aflæsningstidspunkterne ydet mellem 30 og 120 MW.

Samtidig har jeg på DMI.s hjemmeside undersøgt vindforholdene fra Nordkap til Tanger og fra Skotland til Sardinien og Rostov i Rusland. ialt 15 målinger spredt over det Europæiske kontinent. På ålandsøerne var vindhastigheden helt oppe på 7 m/sek, men gennemsnittet var kun 3,0 m/sek.

Konklusion: Det hedder ikke vind plus HVDC kabler eller kul, men vind plus kul.

 • 0
 • 0

I det sidste døgn har jeg fpretaget fire aflæsninger af vindpåroduktionen på forskellige tidspunkter. Vor godt 3 GW store vindmøllepark har på aflæsningstidspunkterne ydet mellem 30 og 120 MW.

Samtidig har jeg på DMI.s hjemmeside undersøgt vindforholdene fra Nordkap til Tanger og fra Skotland til Sardinien og Rostov i Rusland. ialt 15 målinger spredt over det Europæiske kontinent. På ålandsøerne var vindhastigheden helt oppe på 7 m/sek, men gennemsnittet var kun 3,0 m/sek.

Konklusion: Det hedder ikke vind plus HVDC kabler eller kul, men vind plus kul.

Vind plus HDVC plus vandkraft/vindkraft-synergi plus jordvarme plus varmepatroner i fjernvarmeværker plus elbiler plus prissignal til slutbrugeren plus biokraftværker plus gasturbiner plus - måske - energiatoller.

Jeg undrer mig dog over hvorfor det også skal diskuteres i denne tråd...

 • 0
 • 0

Jeg undrer mig dog over hvorfor det også skal diskuteres i denne tråd...

Det skyldes vel at når der nævnes de 3 produkter, pumper, kompressorer og vindmøller så er ingen vel i tvivl om at når det gælder de 2 første så køber vi så mange som vi har brug for og ikke mere. Derimod synes en del her at tro at vi bare kan anskaffe vindmøller helt ubegrænset. Jeg tror ikke at det er vindmølleindustrien der står bag dette, de er forlængst vokset sig så store at hjemmemarkedet hverken gør fra eller til selv om de naturligvis gerne vil sælge os de møller som vi ønsker.

Mest af alt virker det som om det er folk med "tilbage til naturen" drømme der ikke kan få vindmøller nok, selv om de inderst inde godt ved at det virker som en gang afdanket hippievrøvl på folk der beskæftiger sig professionelt med energiforsyning.

Derfor synes jeg at Søren Holst Kjærsgård gør ret i at sætte nogle fakta på plads omkring den hjemlige energiforsyning, for så bliver det måske muligt at vende tilbage til emnet som vel faktisk var eksport af energiteknologi.

F. eks. synes jeg det er interessant at der nævnes en vækst for vindmøller på 20% mens pumper og kompressorer var helt oppe på 50%. Det er jo produkter som ikke tiltrækker sig nævneværdig opmærksomhed på disse sider så det kunne da være interessant for en gangs skyld at få uddybet lidt nærmere hvad det er for produkter og hvad de sælges og anvendes til.

 • 0
 • 0

I det sidste døgn har jeg fpretaget fire aflæsninger af vindpåroduktionen på forskellige tidspunkter...... Konklusion: Det hedder ikke vind plus HVDC kabler eller kul, men vind plus kul.

Nej, vind plus solkraft :-)

Jeg har lavet et scenarium, beskrevet i en denne tråd: http://ing.dk/artikel/99802-ugens-eksperts... , 28.06.2009 kl 22:04 - hvor man med 80% vindkraft, 20% solkraft og HVDC, behøver forbavsende lidt lagerkapacitet. Ved at give plads til 15-20% decentralt regulerebart bio, er vi faktisk i mål.

Dertil kommer elbiler, varmepumper, fleksibelt elforbrug...

Nyd højtrykket ;-)

 • 0
 • 0

...kan nævnes i den forbindelse, men det var nu ikke hans ansvar. Han blev bare brugt som middel for regeringens dagsorden! Lomborg fik senere øjnene op for vedvarende energi. Så kunne han pludselig ikke bruges længere

. Lomborg trækkes ind i debatterne - ofte uden grund. Søren, jeg kan se, du ikke har læst Lomborgs bog fra 1998, hvor han helt klart går ind for VE. Det er for unuanceret blot at lægge ansvaret over på regneringen vedrørende deres opbremsning af en hovedløs planlægning af vindmølleparker.

Mvh Per A. Hansen

 • 0
 • 0

Søren, jeg kan se, du ikke har læst Lomborgs bog fra 1998, hvor han helt klart går ind for VE.

Nej, jeg har ikke læst Lomborgs bog. Er den meget vigtig?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten