Pumper kører på højtryk i Vesthimmerland: Fjerner 210 kubikmeter vand i timen

Løgstør havn er blandt de steder i Limfjorden, der er sårbare over for den høje vandstand, der ofte opstår i fjorden ved storm. Her en beregning af maksimale vanddybder for en 1000-års-hændelse. Illustration: Vesthimmerland Kommune / Kort- og Matrikelstyrelsen

Forhøjet vandstand fanger regnvandet fra de seneste dages uvejr bag Vesthimmerlands vandsikringer. Stormen har fået vandstanden i Limfjorden til at stige, og derfor kan regnen, som stormen bragte med ikke løbe ud i fjorden.

Beredskaberne i området er derfor ved at pumpe vandet tilbage i fjorden med pumper, der kan tage 210 kubikmeter i timen.

Og den kapacitet er der brug for. Der ligger nemlig mange liter regnvand indkapslet bag højvandsikringen, fortæller Anders Hansen, driftsassistent i Vesthimmerlands Kommune.

Læs også: Syv desperate Limfjords-borgmestre: Minister sylter stormflodssikring

»I morgen (torsdag, red.) ved to-tiden, vil vandstandsniveauet igen være højest inde på regnvandssiden. Så vil vandet begynde at løbe ud i Limfjorden igen,« fortæller han til Ingeniøren.

Problemet opstår, når vandstanden i fjorden er omkring en meter over dagligt vande samtidig med, at det regner kraftigt, hvilket kan ske under voldsomt uvejr. Så vil vandspejlet i fjorden være højere end regnvandspejlet, og regnvandet bliver fanget bag sikringen.

Læs også: Betonmur holdt rekordhøj vandstand ude af Lemvig

Både havnen i Løgstør og i Aggersund har været udsat for ophobet regnvand. Ifølge Anders Hansen vil problemet være løst i morgen middag.