Psykopater har let spil i moderne virksomheder

Moderne fleksible organisationer er et slaraffenland for ledere med psykopatiske træk, fordi kommandovejene er usikre, forandringer er hverdagskost, og gårsdagens beslutninger ofte må kasseres. Det giver let spil for psykopaten, som har stor gennemslagskraft, tør tage hurtige beslutninger og ikke er bange for at træde på andre.

Det mener Sanne Udsen, cand.polit., ph.d. med eget konsulentfirma og netop nu aktuel med bogen "Psykopater i jakkesæt".

»Der er bredere spillerum i en moderne virksomhed end i en mere hierarkisk organisation. En psykopat trives bedst i en form for kaos og hvor der er uklare hierarkier. For hvis der ikke er nogen kontrol, er det sværere at holde øje med ham eller hende,« siger hun.

Arne Grønborg, organisationspsykolog hos BST-Nord og med flere års erfaring fra job i ingeniørbranchen, kender tendensen:

»Da dot-com-virksomhederne skød op, var der masser af problemer. Dels fordi mange af de nye ledere ikke havde erfaring, dels fordi de kaotiske forhold betød, at ledere med psykopatiske træk kunne skalte og valte, som de ville. Mange skiftede job meget ofte, og det betød, at de hele tiden havde lang snor til at vise, hvad de kunne. På den måde kunne de sætte ting i gang uden at følge op,« siger han.

Psykopater tiltrækkes af magt, penge og prestige, og derfor går de oftere end andre efter lederposter. Ifølge forskerne er omkring to pct. af befolkningen psykopater, men blandt ledere er andelen med psykopatiske træk større. Derfor er risikoen for at møde en psykopatisk chef relativt større, skriver hun i bogen.

Mig, mig og atter mig

Moderne fleksible organisationer er et slaraffenland for ledere med psykopatiske træk, fordi kommandovejene er usikre, forandringer er hverdagskost, og gårsdagens beslutninger ofte må kasseres. Det giver let spil for psykopaten, som har stor gennemslagskraft, tør tage hurtige beslutninger og ikke er bange for at træde på andre.

Men når det lykkes så mange psykopater at nå til tops, skyldes det ikke kun deres store selvtillid og evne til at charmere andre. Der er mindst to andre væsentlige grunde, mener Sanne Udsen.

For det første lever vi i en kultur, som dyrker beslutsomhed og selvrealisering.

»I vores kultur er vi glade for at udtrykke os selv. Det er mig, mig, mig. Hvis man ser på selvhjælpsbøger, så er budskabet, at man skal realisere sig selv. Det kan være udemærket for en almindelig person, men det giver frit spil for psykopaten, som ikke får dårlig samvittighed af at realisere sig selv på bekostning af andre,« siger hun.

For det andet får psykopaten ikke kvalificeret modspil fra dem, der ansætter nye ledere. Således mener Sanne Udsen, at rekrutteringsfirmaerne bør kigge mere kritisk på ansøgernes cv. Hvis de fleste af hans ansættelser kun varer et år eller to, bør alarmklokkerne ringe. Så er et par opringninger til tidligere arbejdsgivere en nødvendighed.

»Det er rystende, at velrenommerede firmaer rekrutterer uden at spørge sig for,« siger hun og peger på, at psykopaten altid selv vil ryste op med en løgnehistorie, som sætter det tidligere firma i et dårligt lys – frem for at fortælle, at han faktisk blev fyret.

Arne Grønborg mener, at det kan være afslørende at bede en ansøger fortælle om de projekter, han har været med til.

»Hvis ansøgeren egenhændigt har klaret alle projekter og kun fremhæver sin egen rolle, så er det nok en god idé at se lidt mere kritisk på ham,« siger Arne Grønborg.

Og så er det vigtigt at huske på, at en hård chef ikke pr. definition er psykopat. Høje krav kan være irriterende, men er dine arbejdsop­gaver veldefinerede, og er ­chefen klar til at tage ansvar for sine egne fejl, så er der ingen grund til panik. Til gengæld bør du være på vagt, hvis chefen ændrer spilleregler fra dag til dag og giver andre skylden for de fejl, han selv har begået.u