Psykologer: Asperger er et ingeniørsyndrom
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Psykologer: Asperger er et ingeniørsyndrom

Ingeniører har oftere aspergers syndrom, som er en mild form for autisme, end folk fra andre faggrupper, vurderer eksperter. Det giver dem særlige evner for mange af de specialistopgaver, ingeniører beskæftiger sig med, men samtidig problemer med at fungere socialt.

»Mange ingeniører foretrækker at arbejde med fakta og systemer, og er dygtige til at se mønstre og systemer. Personer med asperger bruger hjernen på samme måde,« siger Kirsten Callesen, der er psykolog og indehaver er Aspergers Ressouce Center

Hun skønner, at 5 pct. af ingeniørerne har så stærke træk, at de kunne få en egentlig asperger-diagnose, mens op mod 20 pct. har asperger-lignende træk, de såkaldte fænotyper.

I 1998 påviste den engelske professor i psykologi Simon Baron-Cohen, Autism Research Centre, Cambridge University, en klar sammenhæng mellem autisme/aspergers syndrom og ingeniørfaget. Således viser hans forskning, at børn med autisme/asperger syndrom har mere end dobbelt så stor sandsynlig for at have far eller bedstefar, der er ingeniør, end andre børn.

I Danmark skønnes cirka 1 pct. af befolkningen - eller omkring 50.000 personer - at have autisme eller aspergers syndrom. Herudover lever en stor gruppe mennesker i grænseområdet med en række træk, der ligner aspergers syndrom.

Karen Brøndum-Nielsen, professor, dr.med. i genetik og direktør ved sektorforskningsinstitutionen Kennedy Instituttet, understreger, at der ikke findes undersøgelser, som direkte viser andelen af ingeniører med aspergers syndrom.

»Men der er ikke mærkeligt, hvis der er en vis overrepræsentation af asperger blandt ingeniører og teknikere, fordi de jo bruger de samme matematiske hjernemæssige funktioner, som personer med asperger er stærke i,« siger hun.

På Center for Autisme dukker der jævnligt ingeniører, it-folk og andre naturvidenskabeligt uddannede op, der har læst om aspergers syndrom og kan genkende symptomerne fra sig selv eller deres børn, siger leder af Center for Autisme, psykolog Demetrious Haracopos.

»Aspergers syndrom har kun været kendt siden 1994, så mange af dem, der i dag har diagnosen, ville vi tidligere blot have opfattet som særlinge,« siger Demetrious Haracopos.

Han peger på, at folk med aspergers syndrom ofte er dygtige til at matematik, fysik og andre eksakte videnskaber, som ingeniører beskæftiger sig med, og at de derfor bliver tiltrukket af studiet. Personer med asperger er normalt eller højt begavede, men de har problemer med at begå sig i sociale sammenhænge.

Demetrious Haracopos mener, at en klar fordel for den enkelte at blive diagnosticeret, fordi han dermed kan "reparere" på sit sociale handicap.

»Diagnosen er ikke en sovepude, men derimod et spark til at komme videre. Når de får det sort på hvidt, at de har problemer med at omgås andre socialt, så bliver det også lettere at gøre noget ved det,« siger han.

Tirsdag den 26. september kl. 18 holder IDA et møde under overskriften "Ingeniørsyndrom og autisme" i Ingeniørhuset i København.

Ingeniør-syndromet! - her gik jeg og troede at intelligens og diversitet var evolutionære konkurrenceparametre - sådan er det åbenbart ikke længere. Samfundet er i dag truet af syndromer af forskellig art, som vi skal vogte os imod. Jeg vil gerne supplere med flg. meget udbredte typer:Redebygger-syndromet, der isolerer ellers velfungerende yngre mennesker fra den normale voksenverden i 5 - 10 år.Sygepleje-syndromet, der oftest repræsenteres af hvidklædte individer med en tilsyneladende ukontrolleret trang til pleje og omsorg. Syndromet dræner samfundet for enorme ressourcer hvert år.Politiker-syndromet, der giver sig udtryk i stærk trang til at udtale sig om og påvirke ting de ramte ingen forstand har på, samt privatisere samfundets infrastruktur, så den bryder sammen p.gr.a. ansvarsforflygtigelse.Det særlige Columbus/Armstrong-syndrom, der får mennesker, oftest af hankøn, til at vende samfundet ryggen i en langvarig og kostbar søgen imod nye verdener, langt væk fra psykologer, familie m.v.. Syndromet er heldigvis meget sjældent.Normalbegrebet er åbenbart ved at indsnævre sig til individer af arten Homo sapiens der sidder i rundkreds og drikker te imens de diskuterer hvorfor flyvemaskiner ikke falder ned når de bevæger sig hen over himlen, og hvad det er for noget særligt vand der får den røde del af kompasnålen til at pege imod nord.

  • 3
  • 0