Protest fra landbruget holder MRSA-svinefarme i hemmelighed

16. september 2014 kl. 17:4236
Protest fra landbruget holder MRSA-svinefarme i hemmelighed
Illustration: Jo-Anne McArthur/We Animals.
Danskerne kan stadig ikke få at vide, om de bor i nærheden af en MRSA-inficeret svinefarm. Fødevarestyrelsen har suspenderet udleveringen af adresserne trods Ombudsmandens afgørelse om det modsatte.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selv om Fødevarestyrelsen måtte efterkomme Ombudsmandens afgørelse om, at offentligheden har ret til at kende adresserne på MRSA-inficerede svinefarme, suspenderer de udleveringen på grund af sagsanlæg fra interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Suspenderingen sker ifølge en skrivelse sendt fra Fødevarestyrelsen til de journalister, som har bedt om aktindsigt i adresserne, fordi Landbrug & Fødevarer i sit sagsanlæg har anmodet om, at sagen får opsættende virkning.

Læs også: Landmænd om MRSA-screening af avlsgrise: Bedre at leve i lykkelig uvidenhed


Suspenderingen sker, efter at Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, i juni afgjorde, at Fødevarestyrelsen ikke har ret til at nægte offentligheden indsigt i adresserne på de svinefarme, som ved en tidligere test er fundet inficeret med MRSA-bakterier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarestyrelsen har de seneste to år givet journalister afslag på aktindsigt hovedsageligt af hensyn til risikoen for, at landmændene på adresserne kunne blive stigmatiseret som smittefarlige i samfundet.

Læs også: Landbruget stævner staten: Gabestok for MRSA rammer vores familier


Folketingets Ombudsmand kan ikke gennemtvinge offentliggørelsen, som Fødevarestyrelsen har suspenderet:

»Der foreligger en ny situation, fordi sagsanlægget er kommet efter afslutningen af vores undersøgelse. Vi har derfor ikke haft lejlighed til at tage stilling til betydningen af det,« siger Jørgen Steen Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Ombudsmand: Adresser på MRSA-smittede svinefarme skal frem

Men hvis journalisterne særskilt påklager Fødevarestyrelsens suspendering, kan Ombudsmanden tage sagen op som en ny, påpeger Jørgen Steen Sørensen. Det kræver dog, at journalisternes klage er blevet behandlet først af Fødevarestyrelsen, derefter af Fødevareministeriets klagecenter, hvorefter den endelig kan gå videre til den sidste instans, hvilket er Ombudsmanden.

»Sagen er trukket i langdrag i mere end to år nu, og vi er simpelthen ved at miste tålmodigheden,« siger journalist Kjeld Hansen, som er en af dem, der har anmodet om aktindsigt i adresserne på de smittede svinefarme og nu også har klaget over suspenderingen.

Han mener, at der med Fødevarestyrelsens suspendering reelt er tale om, at den tillægger de indgivne stævninger fra den private organisation Landbrug & Fødevarer opsættende virkning, allerede inden domstolene har truffet afgørelse om det.

Læs også: Myndigheder hemmeligholder bakteriespredende svinefarme


Jørgen Steen Sørensen kan ikke udtale sig om den specifikke sag, før han i givet fald skal behandle den. Men han understreger over for Ingeniøren, at det er uhyre sjældent, at domstolene har underkendt Ombudsmandens vurderinger.

36 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
36
21. september 2014 kl. 10:34

Det er korrekt tallene har været fremme, og du har bestridt dem, og brugt tid på andre bla.a kg pr legemsvægt. Kom med det tal du tror er rigtigt, forbrug i ton pr år.

35
21. september 2014 kl. 09:57

tallene har været fremme, du må læse de forskellige tråde igennem. Eller selv finde det i DANMAP. Jeg har ikke tid til at finde dem frem til dig igen. Men der bruges mindre antibiotika til dyr, end der gør til mennesker (pr. kg) - og sådan skal det selvfølgelig også være. Men det er noget vi skal blive ved med at have fokus på, og det er vigtigt at både læger og dyrlæger til stadighed tænker sig om, ligesom vi trænger til at få udviklet nye antibiotika.

34
21. september 2014 kl. 09:44

@Nina Svanborg

Netop diskuteret, ikke oplyst.

Kom gerne igen med lange udredninger om hvor mange fejl der er i andre kommentarer, men afslut venligst med dit eget bud på hvor mange tons landbruget forbruger pr år. På forhånd tak.

33
21. september 2014 kl. 09:24

@ Erik, vi har diskuteret, hvor mange tons der bruges til dyr, og hvor meget der bruges til mennesker.

32
20. september 2014 kl. 10:47

Ja, rigtig gode, hvor mange ton er det lige der bruges til dyr?

31
20. september 2014 kl. 10:44

Det er et hets mod regeringen som tillader brugen af antibiotika i det omfang der er tale om og på den måde

Nu er du så en af dem, der er hoppet på mediernes historie om at landbruget anvender antibiotika uforsvarligt. Men det er faktisk ikke sandt! I Danmark har vi i mange år været rigtigt gode til at anvende antibiotika fornuftigt. Og derfor har vi også ret få problemer med resistente bakterier, i forhold til store dele af den øvrige verden. En myte bliver ikke mere sand, bare fordi folk bliver ved med at gentage den.....

29
18. september 2014 kl. 11:59

Det er egentlig ikke et problem at man ikke vil frigive navne på svinefarme som har MRSA. Man kan godt gå udfra at alle svinefarme har resistente bakterier. Så det er heller ikke en hets mod gårdejerne. Det er et hets mod regeringen som tillader brugen af antibiotika i det omfang der er tale om og på den måde. Men regeringen mener åbenbart ikke at Danmark er et land der skal levere kvalitets fødevarer, så fødevarer der er smittet ikke opleves som et problem. Man bør tænke over at MRSA betyder meticillin resistente stafylococcus aureus. men det er bare en af mange bakterier som kan udvikle resistens. Så MRSA er kun en resistens form hos en bakterie art. Så MRSA problemet er kun toppen af et isbjerg. Så problemet koger ned til at hvis regeringen ikke mener at man kan klare at producere fødevare uden store mændger antibiotika så bør Danmark nok slet ikke producere mad og hellere købe det fra de lande som kan producere kvalitets fødevarer.

28
18. september 2014 kl. 10:36

Svar på hvorfor der ikke kun sælges økologi! Prisen og lobbyisme fra konventionelt landbrug, men især fra landbrugets følgeindustri der omsætter for mere end 100 milliarder årligt. Penge taler sagte men magtfuldt.

Hvis vi i morgen stemte om økologi eller konventionelt landbrug ville der være et bekvemt flertal for at skære kemien ned så hurtigt som praktisk muligt. Selvfølgelig ville der ikke være enstemmighed, de mange år med massiv propaganda, blandt andet den bekvemme usandhed gående ud på at vi eller Ulandene ville komme til at sulte, har naturligvis haft sin virkning.

Realiteten er at der er fødevare nok, WHO meddeler at der ikke er mangel men distributionsproblemer, og skar vi lidt ned på det usundt store kødforbrug, ville der være stort overskud af sunde fødevare der efterspørges stadig mere, i stadig flere lande, til højere pris end konventionelle produkter. Se hvordan det gik med tobakken, vi er på den rigtige vej trods overvældende modstand!

27
18. september 2014 kl. 09:26

Tak til Finn Christensen. Du sætter lige fingeren i industrilandbrugets dårlige øje. Dansk primærlandbrug skaber ikke produkter, der genererer høj værdi, hvorfor de vedblivende forsøger med alle mulige kneb at fortsætte en smågriseproduktion og en mælkeproduktion, som kun skaber røde tal på bundlinien og gæld af uhyrlige størrelser. Den eneste grund til, at mange landmænd får lov - ja får lov - til at fortsætte er , at bankerne frygter at sætte endnu flere penge til, om de lader de insolvente landbrug gå på røven. Mastodonterne er blevet så store, at det er svært at omlægge produktionen. EEen gang gris altid gris uanset omkostningerne både i eksternaliteter, gæld og sundhedsmæssigt. Der var en gang, at dansk landbrug var innovativt. Nu er skyklapperne taget i brug og nu skal en ulønsom og sundhedsfarlig svineproduktion bare tvinges igennem v.hj.a flæskesiderne ukronede konge Søren Gades og Dan Jøgrgensens danske nationalret: Flæskesteg eller en anden ret fra "Gris på Gaflen" eller politikernes leflen for flere arbejdspladser på slagterierne. Disse åh så herostratiske arbejdspladser vil kun gå én vej. Nedad og nedad - uanset . hvor mange svin vi producerer her i Danmark. Tallene viser deres klare sprog. Så stands dog galskaben og sæt vore dygtige danske landmænd til at producere mad, der skaber værdi, og som giver dem overskud. Giv svineproduktionen kniven og producer mad, der ikke er sundhedsfarligt og som giver landmændene belønning for deres arbejde - i stedet for de idelige underskud og rekordstor gæld

25
18. september 2014 kl. 01:51

Jamen så er der vel nogle fra Fødevarestyrelsen, som bliver anholdt og fremtillet i byretten med krav om varetægtsfængsling - eller va'?

24
18. september 2014 kl. 01:20

Pris? Udvalg?

21
17. september 2014 kl. 22:18

Det kan da vist ikke passe

Vi talte vist forbi hinanden. Jeg taler om investeringer i nye bygninger med anvendelse af mere miljøvenlig teknologi. For at finansiere dette, vil det ofte være et krav, at produktiviteten sættes op. Selvom landmanden modtager "landbrugsstøtte" er det jo reelt ikke noget landmanden får noget ud af - for alle de andre får jo også støtte. Så i sidste ende skal vi ikke have så ondt af landbrugsstøtten, for det er forbrugeren der har glæde af den, i form af lavere priser.

I sin tid blev landbrugsstøtten indført fordi man ønskede at EU skulle være selvforsynende, og man graduerede støtten, for at have indflydelse på, hvad der blev produceret.

20
17. september 2014 kl. 21:35

Det er bare meget svært at få lov til at være nyskabende, når det kan tage år at få vurderet ændringer i produktionen.

Det kan da vist ikke passe, Det er da landmanden der suverænt, indenfor dansk lov og almindelig velanstændighed, bestemmer hvad der skal dyrkes.

Mon ikke det skal forstås sådan at hvis der ønskes EU eller statslig bistand til produktionen er staten forpligtet til at påse bistandspengene anvendes på bedste måde?

19
17. september 2014 kl. 20:43

@ Finn

højkvalitetsprodukter, der giver godt overskud samt anvender arbejdskraft

Det er faktisk sådan at dansk svinekød regnes som et højkvalitetsprodukt, hvilket åbner døre på ellers lukkede markeder. Det er så bare ærgerligt, at den danske arbejdskraft er så dyr, så vi ikke også kan holde forædlingsdelen her i landet. Så den med at anvende arbejdskraft, holder desværre ikke. Forædling af landbrugsvarer er i det meste af verden et lavtlønsområde, og her kan vi ikke konkurrere.

Og den med CO2 holder altså bare ikke. Concito ser i hvert fald ikke ud til at have en (soja-) bønne forstand på landbrug. For tiden er det produktionen af sojaolie der driver markedet, og ikke Danmarks (i international målestok) ringe forbrug af restproduktet.

Landbruget er nok et af de mest omstillingsparate erhverv der findes. Det er bare meget svært at få lov til at være nyskabende, når det kan tage år at få vurderet ændringer i produktionen. Der sker så af og til det, at når man endelig har fået grønt lys, slet ikke har de samme finansieringsmuligheder, og måske har produktets pris ændret sig i mellemtiden.

Landmændene skal i øvrigt leve op til nye miljøkrav, som minimum når de ændrer produktionen.

Det kræver ofte meget store ekstra investeringer. Dansk landbrug er nok det mest effektive i verden, det er årsagen til at vi er konkurrencedygtige, på trods af høje arbejdslønninger. Men det er et problem, at gødningsnormerne er sat så lavt, at afgrøderne reelt sulter på marken. Der kunne dyrkes foder med en langt bedre kvalitet, end det er tilfældet nu.

18
17. september 2014 kl. 16:40

..... hvad det hele går ud på, og hvordan man bevidst har udvalgt "de rigtige kilder", så historien fra starten er fremstået ensidigt, med fokus på svineproduktion?

Danmarks svineproduktion udleder CO2 svarende til mere end 80 procent af alle danske personbiler, og det er vel at mærke, inden grisene overhovedet har slået en prut og dermed sendt drivhusgasser ud i atmosfæren.[0]

Hvorfor smider ellers fornuftige mennesker penge i fabrikker for svin, når det længe har været et afsluttet kapitel - landbruget har haft underskud gennem 15 år indtil 2011(- et år). Vores kulsejlede støttede værfter fik jo også kniven efter de levede i mange år udelukkende af skattefif og underholdsbidrag.

Hvad pokker skal vi dog med underskud, forurening, kemi i grisen + MRSA, reguleringstiltag og gyllesnak fra årle morgen til aften. Er det ikke på tide, at handlekraftige landmænd giver sig til noget andet end svinefabrikker - lav dog få enheder og udelukkende højkvalitetsprodukter, der giver godt overskud samt anvender arbejdskraft, i stedet for det stik modsatte[1].

Resten af befolkningen afkræves at de 24/7 skal være omstillingsparate. Hvornår tage landbruget og svinefabrikkerne samme skridt - bliver omstillingsparate ?

[0].. http://ing.dk/artikel/dansk-importfoder-udleder-lige-saa-meget-co2-som-18-millioner-biler-165881[1].. http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netnyheder/2014/3/24/TyskslagterigigantekspandereriDanmark.htm?fag=A[1].. http://www.business.dk/foedevarer/160-slagteriarbejdere-staar-til-at-miste-jobbet[1].. http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/erhverv/ECE7011708/ny-tysk-stoette-truer-danske-slagterier/[1].. http://www.fyens.dk/businessfyn/Danish-Crown-fyrer-472-ansatte-i-Faaborg-mister-jobbet/artikel/2439583[1].. http://politiken.dk/oekonomi/virksomheder/ECE2079334/i-tyskland-slagtes-danske-svin-for-den-halve-timeloen/

17
17. september 2014 kl. 12:59

Jeres svar vidner om, at I, som mange andre i dette land, er blevet vildledt til at tro, at faren ved at blive smittet med MRSA fra svineproduktionen er meget stor, og at det kræver helt specielle tiltag for undgå den. SØRGELIGT, at bl.a. Ingeniøren.dk's kampagne er lykkedes. Hvornår kommer den journalist som tør afsløre, hvad det hele går ud på, og hvordan man bevidst har udvalgt "de rigtige kilder", så historien fra starten er fremstået ensidigt, med fokus på svineproduktion? Én ud af 10 infektioner med MRSA kan (måske!) skyldes smitte fra svin (se mit indlæg ovenfor), resten finder man andre steder i samfundet, så det med håndspritten er måske ikke så tosset. Men at lade sig teste for specifikt svine MRSA, hvis man ikke har arbejdet med grise, tenderer til misbrug af samfundets ressurser.

16
17. september 2014 kl. 12:29

Jeg er nu blevet 70 og synger på sidste vers. Har også to kræftformer at slås med. Så jeg er virkelig i farezonen som gammel og med nedsat immunforsvar. Men dø uden sværdslag af en baktussse svinefarmerne har skabt ved at give sunde smågrise antibiotika i uhyrlige mængder, for at de kan fravænnes 2-3 for tidligt uden at få tyndskid, det vil jeg ikke. Så i dag er jeg blevet podet hos lægen for at få vished for , om jeg er "sund" smittebærer af MRSAcc398. Foreløbig tør jeg ikke røre "damebladene " i venteværelset, går med håndsprit i lommen og afstår fra at besøge min nabo, der arbejder på en svinefarm. Når svinefarmerne nægter at gøre noget ved smittespredningen, må jeg selv tage mine forholdsregler. Dvs heller ingen svinefarmere i min lokale bridgeforening. Lad os da få ren besked - og så tage vores foranstaltninger, i stedet for unødig ængstelse.

15
17. september 2014 kl. 11:35

Hvad forestiller I jer så, at listen skal bruges til?????

Listen skal bruges til lige præcist det som den bliver i dag: At afgøre om landbruget sætter penge højere end sundhed og mennesker.

Og med den lange uskønne række af ynkelige sagsanlæg og misinformation der forsøges for at optimere indtjeningen, så har vi allesammen fået rigelige svar på mistanken om at penge er kongen af det hele.

Det bliver spændende at se om det så går op for nogen at forbrugerne ikke ønsker så billige fødevarer at de er skadelige, uanset om nogen får held af at hemmeligholde det for forbrugerne. Dette er en unik chance for fødevareproducenterne for at vise at de er seriøse, ikke bare griske og ligeglade med kundernes og dyrenes sundhed.

Aldrig har vi da haft så klokkeklart et forudgående eksempel i form af salmonella som også var "overalt" og økonomisk fuldstændigt urealistisk at slippe af med. Og i dag er vi så rimeligt meget klogere end den misinformation som "damage control"-organisationerne fodrede os med. Lur mig om MRSA er så meget anderledes.

14
17. september 2014 kl. 11:34

Den skal da bruges til, at man som forbruger kan træffe et oplyst valg.

Hvis stort set al dansk svinekød er inficeret, så kan jeg jo undersøge, om jeg kan få kød fra andre lande, der ikke er inficeret, eller måske vælge noget andet til aftensmad i en periode.

Der er ikke tale om hetz. Der er tale om ganske almindelig sund fornuft og omtanke i forhold til det vi spiser.

@Svanborg: Held og lykke med at dreje debatten over på "hvis der er andre der kører for hurtigt så må jeg også".

13
17. september 2014 kl. 11:05

Nina, det vi vil have et gode produkter til den rette pris, der er produceret på en måde der ikke sætter vores sundhed på spil. Jeres modstand mod at vi bliver behørigt informeret og mod at der tages forholdsregler kan vi simpelthen ikke forholde os til. Det lykkedes til sidst med listeria i osten og salmonella i kyllinger, så mon ikke I bliver nødt til at bøje jer i støvet.

11
17. september 2014 kl. 10:45

som taler om, at der findes MRSA cc398, som ikke har noget med husdyr at gøre, men er en ren menneske SA? - jeg fandt lige et par interessante artikler om det: http://aem.asm.org/content/78/24/8845.full og http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24244535?dopt=Abstract. Nu kunne det så være spændende at få at vide, om denne variant også er blandt de fund af MRSA cc398 som er blevet erklæret "svinerelaterede, men uden kendt kontakt til svin?"

10
17. september 2014 kl. 10:17

Hvad forestiller I jer så, at listen skal bruges til????? Landmænd er altså mennesker ligesom jer. Vi nyder at se kornet vokse, dyrene trives og ikke mindst at følge med i naturens gang. Vi arbejder hårdt og har så mange regler, at al industri ville flygte ud af landet, hvis de skulle udsættes for det samme. Vi producerer mad til jer, til billige penge, for det er jo det I forlanger; hvis ikke vi kan levere billigt nok, køber I bare udenlandsk - Og her glemmer I så at skele til miljø og sundhed. Tilmed mener de fleste åbenbart, at det er helt OK at beskylde landmænd for alt muligt, og kalde os ting, som man i andre sammenhænge ville får et sagsanlæg for.

9
17. september 2014 kl. 10:07

Det kan da godt være, at det er for dyrt at lukke ned for alle de smittede besætninger på én gang, men så må man jo lave en handlingsplan, og så f.eks. tage 25% pr. år. det er sindssygt at er erhverv kan få så meget magt, at de kan spille hasard med vores alle samens helbred. Der er nogen der har sovet i timen, og de skal til at yde lidt for deres ministerpension...

8
17. september 2014 kl. 09:34

Kunne være rigtigt givtigt for industrien, hvis de havde samme magt som landbruget og dets organisationer. Så kunne vi svine det hele til, tjene en masse penge og blive syge og dø! Sikke et herligt liv, ikk´?

6
17. september 2014 kl. 02:22

Det er ikke nok at undgå fok der er arbejder i smittede svinebesætninger. Der var en udsendelse i går på Radio24syv hvor en forsker fra DTU Fødevareinstituttet fortalte, at Statens Serum Institut har sagt at de nu har to sager hvor MRSA-smittede personer sandsynligvis er blevet smittet under tilberedningen af kød. Dette er kommet bag på en del lægfolk, bl.a. en overlæge på Odense Universitetshospital, som har behandlet folk med MRSA, som også kritiserede Sundhedsstyrelsen for stadigvæk at skrive i deres MRSA-vejledning at man IKKE kan blive smittet af fødevare.

5
17. september 2014 kl. 01:05

Der er simpelthen tale om en svinestreg fra Landbrug & Fødevarers side. Som tidligere minister kender Søren Gade, alle de kneb der skal til, for at sætte en proces i stå.

4
17. september 2014 kl. 00:39

Det korrekte er at stigmatisere dem alle.

Stort set alle svinefarme har MRSA. Undgå al kontakt med folk som har deres gang på dem.

Findes der en liste over samtlige? Det må vel kunne trækkes ud af cvr.dk, men det kræver et abonnement.

3
16. september 2014 kl. 23:52

Alt hvad dansk konventionelt landbrug gør afhænger af profit. De har sammen med organisationer som "bæredygtigt" landbrug fået sat $ foran alle handlinger og udtalelser. Det er også grunden til at Dansk landbrug IKKE burde have medbestemmelse i noget som helst der vedrøre sundhed, dyrevelfærd, arbejdmiljø og natur.

Alligevel styrer de det meste af det.

2
16. september 2014 kl. 22:06

"Det vil være alt for dyrt at teste de danske avlsgrise for MRSA. Det kan betyde, at kunderne stopper med at købe fra smittede besætninger, og det har landbruget ikke råd til.

Sådan lyder det fra landmændenes organisation, Landbrug & Fødevarer, som derfor mener, at myndighederne helt skal holde sig fra at screene avlsbesætningerne."

1
16. september 2014 kl. 21:07

Hvor er hackerne, når vi har brug for dem?

Det er vanvittigt, at hensynet til et erhverv, der spiller hasard med vores sundhed, går forud for befolkningens interesser.