Proteinforskerne baner vejen for ny hjertemedicin

To proteiner er helt afgørende for at regulere muskelafslapningen efter en sammentrækning i både muskler og hjerte.

Forskere ved firmaet Pcovery og Aarhus Universitet har nu vist, hvordan de to proteiner samarbejder, og det giver mulighed for at forske i nye lægemidler, der kan styrke hjertets muskelaktivitet og dermed behandle hjertesygdomme.

Proteinet calcium ATPasen er med til at opretholde den rette calciumbalance i cellerne. Det sker i samarbejde med et protein kaldet sarcolipin.

Er der ikke den rette ligevægt mellem de to proteiner, kan det føre til hjertesvigt eller dårlig blodtransport i kroppen.

Anne-Marie Lund Winter er erhvervspostdoc og tilknyttet virksomheden Pcovery og Center for Membrane Pumps in Cells and Disease, som er et grundforskningscenter ved Aarhus Universitet. Pcovery er en spin-off-virksomhed fra forskningscenteret.

Gennem sin forskning er det lykkedes Anne-Marie Lund Winter ikke alene at se strukturerne for proteinerne, men også hvordan de vekselvirker med hinanden, herunder hvordan sarcolipin helt præcist regulerer calcium ATPasens optag af calcium.

Forskningsresultatet er offentliggjort online af det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature.

Erhverspostdoc-ordningen støttes af Højteknologifonden. Fondens direktør Carsten Orth Gaarn-Larsen er begejstret for det nye forskningsresultat:

»Det er glædeligt at se et samarbejde mellem Pcovery og Aarhus Universitet skabe et så markant grundforskningsmæssigt gennembrud. Næste skridt bliver at undersøge, om der kan identificeres et nyt molekyle, der kan modulere calcium ATPase-aktiviteten og dermed hjælpe patienter med svagt hjerte,« siger han.

Emner : Medicin