Prominente udfordrere på vej med ’altid lyttende højttalere’
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Prominente udfordrere på vej med ’altid lyttende højttalere’

Illustration: Essential

Giganterne Amazon og Google ser nu ud til at få kam til deres hår, når deres 'altid lyttende højttalere', Echo og Google Home, inden længe får nye konkurrenter.

De to enheder, som henholdvis styres ved hjælp af de digitale assistenter Alexa og Google Assistant, ser nemlig ud til at skulle tage kampen op mod Apple, der forventes at lancere deres bud på en ‘intelligent Siri-højttaler’ til hjemmet inden længe.

Mere overraskende er det, at Andy Rubin, der er kendt som opfinderen af Android-styresystemet, ud over at lancere sit eget bud på en smartphone også er på trapperne med en digital assistent indbygget i en tilsvarende højtaler. Det skriver flere teknologimedier, herunder The Verge.

Andy Rubins nye selskab Essential forventer at lancere assistenten Essential Home inden længe. Andy Rubin har imidlertid endnu ikke villet sætte en dato på lanceringen, som ifølge Wired finder sted denne sommer.

Styr computeren med stemmen

Grundlæggende lader Essential-assistenten til at kunne det samme som konkurrenterne – minde dig om aftaler i din kalender, tænde for intelligente elpærer, styre musik og hjælpe dig med at søge på nettet uden at bruge hænderne.

Dermed melder den sig i rækken af enheder, der forsøger at gøre computerkraft til en del af vores omgivelser frem for noget, vi tilgår via touchscreen eller tastatur – en tendens, som analytiker og teknologijournalistisk veteran Walt Mossberg for nylig slog på som en afgørende tendens i sin afskedsklumme for The Verge. I nedenstående video interviewer han Andy Rubin om netop den pointe for Recode.

Privatlivet er i højsædet

Ifølge Andy Rubins udsagn til The Verge bliver den nye assistent imidlertid væsentligt anderledes end konkurrenterne, da den ikke skal forstyrre brugeren og fordi den vægter privatliv højere end sine konkurrenter.

Det betyder blandt andet, at mere af arbejdet skal gøres af hardwareenheden, der selv evner at omdanne brugerens tale til kommandoer, den kan udføre. Her er Amazon og Googles teknologier meget afhængige af analyser, der foregår i skyen.

Derudover skal den nye dims kunne forudse brugerens behov bedre end konkurrenterne, giver Andy Rubin udtryk for. Det eneste konkrete eksempel på det er indtil videre, at den skal kunne give besked, hvis noget er usædvanligt – hvis der for eksempel er efterladt en lampe tændt, som plejer at være slukket.

Endelig er assistenten udstyret med en touchskærm, så den ikke kun er isoleret til at kommunikere via tale, ligesom den skal kunne forstå en helt ny type input. Ifølge Engadget skal den kunne aktiveres blot ved at man kigger på den.

Hvordan det harmonerer med selskabets mål om at sikre bedre privatliv fremgår dog ikke af de sparsomme oplysninger på Essentials nylancerede hjemmeside.

Oplysningerne om den forventede lancering af Apples hardware-hjem til den digitale assistent Siri, der hidtil har været kendt fra Iphones, er også sparsomme. Ifølge oplysninger, som Bloomberg er kommet i besiddelse af, kan lanceringen af den foregå allerede i næste uge, hvor Apple holder sin årlige udviklerkonference i San Jose i Californien.