Projektværktøjer er på vej i skyen

Den nære fremtids cloud computing kan have store konsekvenser for brugen af projektværktøjer. Muligheden for ekstern videndeling i projekter – projektteamet rundt, døgnet rundt, kloden rundt – forbedres via hybrid cloud computing og vil blive brugt i stadigt højere grad, viser en analyse.

Den amerikanske it-research- og rådgivningsvirksomhed Gartner spår i en analyse, at knap halvdelen af alle virksomheder om få år vil have implementeret hybrid cloud som det nødvendige bindeled, før virksomhederne tager det fulde skridt fra privat til offentlig sky.

»Hybrid cloud computing er i dag det samme sted, som privat cloud var for tre år siden. Foreløbig er antallet af faktiske implementeringer lave, men forventningerne er høje. Og ved udgangen af 2017 vil hver anden store virksomhed benytte sig af det,« siger Thomas Bittman, der er vicepræsident og analytiker i Gartner Inc.

Hybrid cloud vil sige, at man bruger klassisk cloud computing, eksterne services, til nogle projekter eller dele af projekter og privat cloud, altså interne, til andre. Finn Djurslev, der er Program Director i NNE Pharmaplan og medstifter af projekt:netværket, mener også, at hybrid cloud computing vil brede sig.

»Selvom nogle virksomheder tøver på grund af sikkerheden, tror jeg på, at det er fremtiden at samle visse dele af et projekt på en ekstern server, hvor alle har mulighed for at få adgang til alt på tværs af systemer – også kunder og eksterne samarbejdspartnere,« siger han.

Åbenlyse fordele

I dag er hybridløsninger sjældne, men næsten tre fjerdedele af de adspurgte vil gøre brug af hybride løsninger i 2015, hedder det i analysen fra Gartner.

‘It’s time to make the hybrid cloud real’, som Microsoft skriver på sin hjemmeside. Finn Djurslev mener, at fordelene er åbenlyse:

»Ikke alene kan der spares ressourcer på it, men projekterne bliver mere agile, fleksible og transparente, og der kan hurtigt ændres kurs, deles informationer eller sættes nye ideer i værk, godt hjulpet på vej af for eksempel tablets, smartphones og andre digitale værktøjer,« siger han.

Private cloud-løsninger

Cloud computing vil også være på tapetet, når projekt:netværket og Ingeniøren inviterer til Projektværktøjsdagen i København 21. november.

Mens hybrid cloud hører til den nærmeste fremtid for ny teknologisk udvikling, så gælder det lige nu og her private cloud-løsninger, lyder det fra Gartner. Og hvor det før var udsigten til lavere omkostninger, der drev værket, kan investeringerne i den globale virksomheds private sky i dag i højere grad tilskrives mulighederne for agilitet og fleksibilitet, siger analytikeren Thomas Bittman:

»Der er ganske vist stopklodser for private cloud-løsninger som nye operationelle processer, organisationsændringer, nye finansieringsmodeller, nye samarbejdsformer med kunden og nye måder at arbejde med it på. Trods disse udfordringer har 44 procent af store virksomheder i dag private cloud-løsninger i pilotprojekter eller produktionen allerede.«

Projektværktøjsdagen er arrangeret af Ingeniøren og projekt:netværket og afholdes den 21. november 2013 i København.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten