Projektledelse stresser mest

3. marts 2006 kl. 04:50
Artiklen er ældre end 30 dage

Ingeniører med projektleder­ansvar føler i højere grad end andre ingeniører, at de er ramt af stress. Samtidig opfatter de projektarbejde som langt mere stressende end andre ingeniører gør. Resultaterne fremgår af Ingeniørens stressundersøgelse.

Einar Baldursson, lektor i socialpsykologi ved Aalborg Universitet og blandt initiativtagerne til Center for Arbejds- og Organisationspsykologi, mener, at tallene klart fortæller om en medarbejdergruppe, der er væsentligt mere udsat for stress end andre.

»Det giver god mening, at ingeniører, der arbejder som projektledere føler sig mere stressede, fordi projektlederen er spydspid for en hektisk konstruktion, der altid starter med de bedste intentioner og ender i kapløb for at nå en deadline,« siger han.

Fælles for mange projektledere er også, at de ofte sidder i en klemme mellem masser af ansvar og for få rettigheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Med projektlederrollen følger alle lederrollens byrder, men ingen af dens beføjelser. De kan ikke fyre, ansætte, give advarsler eller belønne, og opstår der problemer, skal de også tage imod reprimanden. Derfor slider de fleste af dem hårdere i det end nogen anden ledertype,« siger han.

Carl Christian Larsen, der er erhvervspsykologisk konsulent og indehaver af Netværkskonsulenterne, forstår også godt, hvorfor det netop er projektlederne, der føler sig hårdest ramt af stress:

»Folk, der oplever at have indflydelse på egen arbejdssaituation, er mindre stressede end andre, og vi ved faktuelt, at ledere med personaleansvar har større indflydelse end projektledere, som ikke har nogen formel magt i forhold til deres projektdeltagere,« siger han.

Måske er det derfor, at hver trejde projektleder synes, at projektarbjede er mere stressende end andre arbejdsformer, mens kun hver fjerde menige ingeniør og hver femte ingeniør med personaleansvar deler denne opfattelse.

Presset er øget

Ingeniører med projektleder­ansvar føler i højere grad end andre ingeniører, at de er ramt af stress. Samtidig opfatter de projektarbejde som langt mere stressende end andre ingeniører gør. Resultaterne fremgår af Ingeniørens stressundersøgelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Morten Fangel, civilingeniør, administrator for foreningen Dansk Projektledelse og indehaver af konsulentfirmaet Fangel Projektledelse, genkender billedet af den stressede projektleder, og mener, at det blandt andet handler om, at der er mere pres på i dag end tidligere.

»De fleste brancher forventer en hurtigere gennemførelse af projekter, og det i sig selv medvirker til at øge stress blandt projektledere,« siger han, og tilføjer, at undersøgelsens resultat er et symptom på, at virksomhederne ikke tager ledelse af projekter alvorligt, fordi god projektledelse netop handler om at forebygge stress.

Ingeniørens undersøgelse er foretaget elektronisk af analysefirmaet Epinion 27.-30. januar. Der blev udsendt 2.886 links til spørgeskemaet, og 1.457 svarede. Det giver en svarprocent på 52.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger