Prognose: Vindmøllemarkedet rejser sig efter et katastrofalt 2013
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Prognose: Vindmøllemarkedet rejser sig efter et katastrofalt 2013

Efter et magert 2013 forventer det danskejede konsulenthus Make, at det internationale vindmøllemarked vil rejse sig og igen sætte rekord i 2014, hvad angår nyinstalleret vindmølleeffekt.

Det skyldes primært, at det amerikanske marked er tilbage på sporet, og at Brasilien takket være netudbygninger vil være i stand til at tilslutte en masse vindmøller og dermed få dem ind i statistikken.

»Det amerikanske marked er tilbage, fordi deres PTC-skatterabat først blev endeligt afklaret hen over sommeren, så er der en pukkel af vind-projekter, som i stedet bliver realiseret i år og de følgende år,« forklarer partner Steen Broust, Make.

Konsulentfirmaet forventer, at vindkraften årligt vokser med 51 GW frem til 2017. Sidste år var tilvæksten 34,5 GW.

Ved udgangen af 2013 var den samlede installerede vindkraftkapacitet globalt på 318 GW. Til sammenligning var den installerede effekt på kernekraftværker i drift på 372 GW i starten af 2013.

Make har også vovet at kigge ti år frem og forventer der en årlig vækst i markedet på 7,1 pct., hvilket vil bringe den samlede vindkraftkapacitet op på næsten 900 GW i 2023.

»Vi bygger vores forudsigelse på en kombination af øget global efterspørgsel efter elkapacitet, lavere produktionsomkostninger for vindkraft, en vis fortsat vægt på klimahensyn og en stigende erkendelse af omkostningerne ved forurening fra de traditionelle termiske værker,« siger Steen Broust.

Væksten vil i starten ske i Europa og på de amerikanske markeder, mens nye markeder i Asien, stillehavsområdet, Mellemøsten og Afrika vil bidrage til væksten i den sidste del af perioden. Anført af lande som Sydafrika, Saudi-Arabien, Ukraine og Rusland forventes disse nye markeder at vokse mere end dobbelt så hurtigt som de traditionelle markeder.

Analytikerne kalder fremtiden for havmøller for ’lovende’. De forventer, at offshore-markedet vokser med cirka 20 procent om året de næste ti år, og at Europa vil sætte rekord i nytilsluttet offshore-kapacitet i 2014. Efter 2017 vil væksten især være drevet af en stærk udvikling af Kinas offshore-vindmarked.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Ved udgangen af 2013 var den samlede installerede vindkraftkapacitet globalt på 318 GW. Til sammenligning var den installerede effekt på kernekraftværker i drift på 372 GW i starten af 2013."

Jeg studser lige lidt over den her. Er der ikke nogle der er godt inde i talene der lige gider at smide en kommentar til den her. Kan det virkelige passe at vindkapaciteten på globalt plan nærmer sig den globale kapacitet for kernekraft, eller læser jeg tallene forkert?

  • 1
  • 2

Tallene passer fint nok med hvad man kan finde på Google. Du skal lige være opmærksom på at kapacitetsfaktorerne er forskellige. Med alle de lidt ældre møller der snurrer er kapacitetsfaktoren for vindmøller i gennemsnit nok højst det halve af atomkraftværker. Så det varer endnu nogen tid inden der bliver produceret mere elektricitet af vindmøller.

Produktionen fra atomkraftværker er i øvrigt faldet i 2011 og 2012:

http://www.world-nuclear.org/info/Current-...

  • 4
  • 0

Umiddelbart lyder 7,1% som et meget lavt niveau for vindenergi væksten. Omvendt erklærer artiklen at 7,1% årlig vækst leder til næsten en tredobling over de næste 10 år.

Ti års vækst med 7,1% giver kun 212% altså lidt over en fordobling eller ifølge tal fra artiklen 676 GW om 10 år.

7,1% vækst vil skabe trængselstider for vindmølleproducenterne da priserne i samme periode skal falde kraftigt for at matche prisfaldet i solcelleindustrien.

Dong vil sænke prisen for havvindmøller med 40% allerede i 2020.

Af artiklen fremgår det at der ventes stor vækst i offshore men den generelle pessimisme mht. vækst ville jeg gerne kunne forstå bedre.

Forventer man at udviklingen stopper og man ikke længere kan presse LCOE ned ?

  • 0
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten