Prognose: To ud af tre industrirobotter vil stå i Asien i 2020
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Prognose: To ud af tre industrirobotter vil stå i Asien i 2020

Med 87.000 solgte robotter i 2016 tegner Kina sig for 30 procent af det globale robotsalg, men ser man på antal robotter pr. 10.000 industrimedarbejdere, ligger landet fortsat under det globale gennemsnit på 74. Illustration: Linak

Robotproducenterne kan godt begynde at gnide sig i hænderne, hvis ellers brancheforeningen International Federation of Robotics’ prognoser står til troende.

Antallet af installerede industrirobotter blev fordoblet mellem 2012 og 2016 til godt og vel 1,8 enheder. Men ifølge den dugfriske prognose, som IRF offentliggjorde i går i sin World Robotics 2017-rapport, vil antallet af robotter på verdensplan allerede i 2020 være steget til tre millioner.

Der vil i så fald være tale om en tredobling i forhold til 2007.

Læs også: En million industrirobotter er i arbejdstøjet over hele verden

Kina fører an

Ikke overraskende er det de asiatiske lande med Kina i spidsen, der fører an i løjerne.

»I 2020 forventer vi, at Asien vil have dobbelt så mange installerede industrirobotter som USA og Europa tilsammen,« sagde IRF-formand Joe Gemma på et YouTube-transmitteret IFR-pressemøde i Frankfurt onsdag eftermiddag.

Totalt set vil knap 2/3 af de tre millioner robotter stå i en asiatisk produktionshal i 2020, forventer IFR.

Kina sidder tungt på tronen – og dog

I alt blev der solgt 190.492 industrirobotter i Asien i 2016, viser IFR’s tal – en stigning på 19 procent. Alene i Kina steg salget af robotter med 27 procent, hvilket er med til at understrege Kinas position som verdens suverænt største robotmarked – en position, som Riget i midten har siddet tungt på siden 2013.

Med 87.000 solgte robotter i 2016 tegner Kina sig således for 30 procent af det globale robotsalg, men det er dog værd at bemærke, at kigger man på antal robotter pr. 10.000 industrimedarbejdere, ligger Kina fortsat under det globale gennemsnit på 74. Og langt efter lande som Korea, Japan og Tyskland (se boks).

Ifølge finansmediet Bloomberg har det kinesiske robotmarked i dag en værdi på knap 70 milliarder kroner. Det er blandt andet sådanne svimlende beløb, der har fået en af de helt tunge robotproducenter, ABB, til at fordoble sine investeringer i koncernens kinesiske udviklingsafdeling.

Også danske robotproducenter som MIR og Universal Robots har for længe siden etableret salgs- eller datterselskaber i Kina.

Færre robotter til metalindustrien

Kigger vi på 2016, steg det globale salg med 16 procent til 294.312 solgte industrirobotter, hvilket er ny salgsrekord. Vel at mærke for fjerde år i træk.

Mens salget i Asien og Australien voksede med 19 procent, var vækstraterne i Europa og USA mere beskedne – om end stadig ganske imponerende – med stigninger på henholdsvis 12 og otte procent.

Bil- og elektronikindustrien er stadig de primære aftagere af robotter, viser IFR’s statistik. Til gengæld er det lidt bemærkelsesværdigt, at salget af robotter til metal- og maskinindustrien faldt med tre procent i forhold til 2015.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Årsagen til udflytning af f eks Danske arbejdspladser til østen er den billige arbejdskraft - og der er tilsyneladende nok af den-.

Hvad skal denne arbejdskraft gøre - lave revolution??-

  • 0
  • 1

Årsagen til udflytning af f eks Danske arbejdspladser til østen er den billige arbejdskraft - og der er tilsyneladende nok af den-.

Hvad skal denne arbejdskraft gøre - lave revolution??-

Jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener. "Fordelen" ved industrirobotter er, at de koster ca. det samme, om de står i Kina eller i DK. Derfor vil man i en del tilfælde kunne holde produktionen her, fremfor at udflage. Men det koster selvfølgelig stadig nogle jobs i forhold til produktionen, med mindre den bliver tilsvarende højere. Det bliver måske endda mere interessant, hvad det kommer til at betyder i Asien, hvor man jo har de store arbejdsstyrker i produktionen nu, hvis meget af dette arbejde overtages af robotter.

I hvert fald skal der tænkes nyt mht. hvad folk skal lave.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten