Prognose: Danske vindmøller står af i stormen

En ny prognose forventer, at en meget stor del af de danske vindmøller kobler ud for ikke at blive beskadiget, når stormen i morgen fejer hen over landet.

Prognosen kommer fra konsulentfirmaet Conwx, der har vindmølleejere som kunder og hjælper dem med at forudsige strømproduktionen.

Nøjagtig hvor mange møller der lukker ned, og i hvor langt et tidsrum, er svært at svare på. Et skud fra hoften fra meteorolog Peter Holst fra Conwx lyder på, at højst 20 til 30 procent af vindmøller vil være koblet ud samtidig, men at en langt større andel vil koble fra på et eller andet tidspunkt under stormen.

Både vindmøller på land og havmøller ventes ifølge prognosen at koble ud.

Conwx' forudsigelse af stormens vindhastighed kl. 18 torsdag i navhøjde. Illustration: Conwx

Sikkert er det, at produktionen af vindkraft bliver meget svingende. For når vindmøllerne ikke kobler helt ud, betyder den kraftige vind, at de producerer på livet løs.

Prognoserne nu tyder på, at vinden rammer hele landet og med styrker, der kommer i nærheden af, hvad vi oplevede under stormen 28. oktober. Samtidig er temperaturen cirka ti grader lavere. Da kold luft har en højere massefylde end varm luft, indeholder vinden mere kinetisk energi, hvis vindhastighederne bliver lige så høje. Det er med til at hæve vindmøllernes produktion i den periode, hvor vingerne snurrer.

»Usikkerheden ved denne storm er mindre end ved stormen i oktober, da ingen havde set, at der ville blive slået vindhastighedsrekord. Denne gang kommer der et gigant-skalasystem ind,« påpeger Peter Holst.

Læs også: DMI: Stormen var kraftigere end vi havde regnet med

Også i Sverige og Tyskland forventer Conwx, at vindmøller vil koble ud under blæsevejret. Samtidig forudser andre prognoser produktionsrekord i f.eks. Storbritannien, netop på grund af det høje energiindhold i vinden.

Under stormen 28. oktober havde Energinet.dk ikke forventet, at vindmøllerne ville koble ud. Men det skete alligevel for bl.a. begge havmølleparker på Horns Rev samt Rødsand-havmøllepark.

Læs også: Tre havvindparker koblede ud under stormen

Det er ikke selve vindhastigheden, som skader vindmøllerne. Derimod slider det voldsomt, når vinden varierer rundt om møllen, f.eks. hvis vingerne bliver påvirket af langt kraftigere vind over navhøjde end ved bunden af møllen.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Møllerne står ikke af; de går ikke i stykker.

De slår fra eller regulerer ned.

Det er ihvertfald planen. ;-)

 • 8
 • 1

ConWx's kernekompetence er vejr- og energiprognoser, herunder vindkraftprognoser, så vi udtaler os i forbindelse med denne artikel mere som prognosefirma end konsulentfirma. ConWx rådgiver i store træk kun om emner, der vedrører vejr, bølger eller energi. I forbindelse med denne artikel er vi glade for at kunne bidrage med en lidt anderledes, og en, for teknikinteresserede, antageligt mere interessant vinkel på den forestående storm.

 • 2
 • 0

...for vindkraftproduktionen viser tydeligt cut-off for en del af vindmøllerne i eftermiddagstimerne: http://conwx.com/images/stories/weather/dk...

Ok, det var NOGET mere kvalificeret datagrundlag end det som artiklens overskrift gav udtryk for. Jeg kunne nok også forudsige at nogle vindmøller ville gå i nul i stormen ;) Nogengange kan den journalistiske behandling forfladige seriøsiteten der ligger bag...

Læser jeg det rigtigt at det forventede cut-off´en denne gang som ændring i MW per tidsenhed (“ramp") ikke er meget større end når vinden løjer af om et par dage, dog kun i meget kortere tid?

 • 1
 • 0

Ja Anders, det er korrekt, at der ikke er markante forskelle på de to situationer, hvis man ser isoleret på størrelsen af ændring i MW. En markant forskel er dog, at det cut-off, der kan ses på prognosen for hele DK forholdsmæssigt er markant mindre end hvis man kigger på udviklingen på regionalt plan. Kigger man for eksempel på Vestdanmark (DK1) alene, er udviklingen noget mere markant:

http://conwx.com/images/stories/weather/dk...

Den generelle usikkerhed i forbindelse med den dynamiske udvikling på stormlavtrykket er også markant større end for situationen med den aftagende vind om et par dage.

 • 1
 • 0

Jeg kommer lige fra EWEA's (den europæiske vindenergiforenings) Technology Workshop on Wind Power Forecasting (http://www.ewea.org/events/workshops/wind-...), og der var flere fra forskellige systemansvarlige (Energinet.dk, UK National Grid, TenneT Deutschland), som var ivrig for at komme hjem i tide og hjælpe til at holde hånden under nettet. Vi hørte bl.a. forskellige gange om stormen den 28. oktober, hvor der f.eks. i Tyskland åbenbart var flere af prognosefirmaer som ikke forudså cut-off den gang. Her i dag ståler de nok mere på dem som også kunne forudse det sidst...

 • 2
 • 0

Nej, det er ikke det store problem, for man ved det lang tid i forvejen og kan derfor tage de nødvendige forbehold...

Nå, så man starter bare nogle flere vindmøller op? Mon ikke man falder tilbage til det gode gamle gennem testede kernekraft fra Sverige eller Tyskland! Det er jo det, lande med mange vindmøller er begyndt at købe rettigheder til, i dyre domme. Endnu en forøgelse af prisen for vindkraft energien.

 • 3
 • 5

Her kan man se vindkraftens cut-out og cut-in i Vestdanmark, d. 28. Oktober:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/152717...

På den røde kurve, kan man midt i "Orkan"-feltet ane summen af de kortvarige strømudfald omkr. kl 15:45. Vi blev selv ramt af et 5-minutters strømudfald. Disse var dog svjhf fortinsvis forårsaget af nedfaldne elledninger.

Det bliver interessant at sammenholde jeres prognose med http://www2.emd.dk/el/.

 • 1
 • 1

Nå, så man starter bare nogle flere vindmøller op? Mon ikke man falder tilbage til det gode gamle gennem testede kernekraft fra Sverige eller Tyskland!

Nå, så man starter bare nogle flere atomkraftværker op? Helt ærligt, tænk lige argumentet igennem inden du trykker send...

Det første der sker er at eksporten til Sverige og Norge falder fra de nuværende 1300 MW. Skulle faldet i strømproduktionen fra vindmøllerne falde mere end denne værdi (fra de nuværende 3000 MW til mindre end 1700 MW, alt andet lige), så vil nordmændene sætte skub i vandturbinerne og blive nettoEKSPORTØRER af el til DK i stedet for importører.

 • 6
 • 0

Man lærer sikkert meget hos de systemansvarlige på sådanne dage.

Hvis det viser sig meget problematisk at håndtere disse vindmølle cut-outs, er mit forslag at man på dage som disse lukker vindmøllerne gradvist ned manuelt, og erstatter med anden elkraft, i timerne inden de høje vindhastigheder nås.

Dermed simulerer man jo en normal løjning fra stærk til svag vind, som således kan håndteres på helt normal vis.

Når man ikke gør det, formoder jeg det er fordi vind-cut-outs ikke er så vanskelige at håndtere endda.

De 4 vindmøller jeg har udsigt til, kører stadig lystigt, trods de første vindstød ~30 m/s allerede er meldt ind.

Man kan dog se at vindkraften er faldet gradvist fra 3.200 til 2.300 MW, i løbet af de sidste 3½ timer.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/152717...

 • 4
 • 0

Lad os se om hypoteserne holdt

https://dl.dropboxusercontent.com/u/162467... https://dl.dropboxusercontent.com/u/162467...

På 2,5 timer faldt elproduktionen i DK fra vind med ca 1100 MW

Nettoimporten fra Norge er steget med 900 MW (og vendt fra eksport til import), fra atomkraftslandene steg den med præcist 146 MW.

Atomkraftproduktionen i Norden ændrede sig NEDAD med 8 MW

Vandkraftsproduktionen ændrede sig OPAD med 4800 MW.

 • 4
 • 0

Nej det gør man ikke, for de kernekraftværker der er driftsklare producerer allerede på fuld kraft, der er ingen der har råd til at lade et kernekraftværk køre på reduceret ydelse eller være standby, det er jo det samme som tabt indtjening. De fleste omkostninger ved et kernekraftværk er faste udgifter uafhængige af produktionen, selv brændselsudskiftning foregår efter en rimelig fast plan, som der skal meget til at ændre. At lade et kernekraftværk være standby svare til at stoppe vindmøller når det blæse eller slukke for solceller i solskind.

 • 3
 • 0

I vestdanmark.

Ja, for Peter Holst påpegede jo at effekten ville være mest markant i Vestdanmark.

Udfordringen med at balancere nettet ift vind cut-out, afhænger ikke af hvor meget vindkraften falder, men hvor hurtigt den falder.

Derfor at to ting pt værd at bemærke:

1) Vindkraften (både i DK-Vest og på landsplan) er faldet rimeligt jævn siden kl 10:30, som følge af cut-out, men effekt-faldet er ikke sket hurtige end da vindstyrken faldt for 5 dage siden - hvilket jo ikke medførte komplikationer af nogen art.

(d. 28. okt faldt vindeffekten noget mere brat end den har gjort i dag)

2) På grafen for DK-Vest er angivet prisudsving for op- og nedreguleringskraft. Disse følger den generelle elpris i dag, hvilket tyder på at der ikke er regnet med ballanceringsproblemer, trods (eller måske netop fordi) man har kendt effekten så præcis allerede i går formiddags, da priserne blev budt ind.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten